Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 29.06.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Kilo vermem neden durdu?

Büyük bir hevesle başladığınız diyet serüveniniz hangi engellere takılıyor olabilir? Kilo vermenizin neden durmuş olabileceğini konuşuyoruz.

Kilo vermem neden durdu?

Kilo verme ve vücudunuzun yağ oranını azaltma yolculuğunuzda, ilk etapta hızla kilo kaybedebilirsiniz. Ancak zaman ilerledikçe ve siz hedef kilonuza yaklaştıkça, artık beklediğinizden daha yavaş kilo verdiğinizi ya da tartıda hiçbir değişiklik görmemeye başladığınızı fark edebilirsiniz.

Her insanın metabolizma hızı, yaşı, sağlık durumu, günlük hareket düzeyi, uyku düzeni ve beslenme şekli bir diğerinden farklıdır. Bu nedenle her kişinin kilo verme serüveni de kendine has koşullarda ilerler. Bazı kişiler diyet süresince istikrarlı şekilde kilo kaybederken, bazıları da kimi zaman nedenini anlayamadığı duraklamalar yaşayabilir.

Peki, diyette kilo verme neden durur? Gelin, diyet programınıza uyduğunuz halde kilo verme hızınızın durmasına yol açabilecek olası sebeplere göz atalım.

Hatalı diyetler

Tartıda gördüğünüz sayının bir süredir değişmemesinin nedeni, geçmişte ya da güncel olarak yaptığınız hatalı diyetler olabilir. Çok düşük kalorili, besin değeri açısından yetersiz olan diyetler uygulamak size ilk etapta hızla kilo kaybettirebilir. Ancak bu tip diyetler vücudunuzun besin ihtiyacını tam olarak karşılamadığı için, uzun vadede metabolizma hızınızın yavaşlamasına yol açabilir. Öte yandan, vücudunuz çok az kalorili bir beslenme düzenine alışır ve siz diyeti bırakıp dengeli bir beslenme düzenine geçtiğiniz anda kilonuzda artış gözlemleyebilirsiniz. Doğrudan size özel şekilde planlanmamış, tüm mikro ve makro besinleri yeterli düzeyde içermeyen diyetleri uygulamak kilo vermenizi zorlaştıran faktörler arasındadır.

Kalori ihtiyacı

Hedef kilonuza yaklaştıkça, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalori miktarı da değişir. Bu nedenle, 70 kilogram ağırlığındayken sürdürdüğünüz diyet programını 60 kiloya düştüğünüzde aynı şekilde uyguladığınız takdirde gereğinden fazla kalori alabilirsiniz. Bu durumda ideal beslenme düzeninizi belirlemek için bir diyetisyenden yardım alabilir ya da egzersiz miktarınızı artırarak harcadığınız kalori düzeyini yükseltebilirsiniz.

Direnç kilosu

Diyet ve egzersiz programınızı sürdürdüğünüz halde tartıda uzun süredir aynı sayıyı görüyorsanız, vücudunuz direnç gösteriyor olabilir. Direnç kilosu olarak da adlandırılan bu durum, vücudunuzun metabolik açıdan beslenme ve egzersiz düzeninize adapte olmasından kaynaklanır.

Metabolizmanızı şaşırtmak ve kilo verme hızınızı artırmak için beslenme düzeninizde küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin, günlük kalori ihtiyacınızı daha az ya da daha çok öğüne bölebilir veya çok sık tükettiğiniz besinleri farklı alternatiflerle değiştirebilirsiniz. Ancak unutmayın, metabolik adaptasyon kalıcı bir durum değildir. Siz diyet ve egzersiz programınızı ideal şekilde sürdürdüğünüz müddetçe, vücudunuzun oluşturduğu kilo direnci er ya da geç kırılır. Bu noktada sabırlı ve istikrarlı olmanız büyük önem taşır.

Vitamin / Hormon Düzeyleri

Kilo verme hızınızın durmasının bir diğer nedeni de vücudunuzdaki hormon düzeylerinin değişmesi ya da vitamin eksikliği olabilir. Yetersiz ya da çok sınırlı kalori içeren diyetler uyguladığınız takdirde vücudunuzun vitamin ihtiyacını karşılamakta zorlanabilirsiniz. Vücudunuzun hormon dengesi ise yeni edindiğiniz beslenme ve egzersiz alışkanlıkları sonucunda değişmiş olabilir. Vitamin ve hormon düzeylerinizin kontrol edilmesi için bir uzmandan yardım alabilir ve takviyeye ihtiyaç duyup duymadığınızı öğrenebilirsiniz.

Kaçamaklar

Kilo verme sürecinde kimi zaman küçük kaçamaklar yapmak, motivasyonunuzu tazelemesi ve istikrarınızı artırması açısından etkili bir yöntem olabilir. Ancak söz konusu kaçamaklar gitgide arttığında kilo vermekte zorlanırsınız. Bu konuda size yardımcı olacak bir önerimiz var; besin günlüğü. Üstelik Diyetkolik sayesinde besin günlüğünüz cebinizde.Siz farkında olmasanız da, gözünüze masum görünen kaçamaklar nedeniyle tartıda istediğiniz sonuçları göremiyor olabilirsiniz. Diyetkolik üzerinden yediklerinizi sisteme kaydederek besin günlüğü tutabilir ve böylece gözünüzden kaçırdığınız kaçamakların önüne geçebilirsiniz. 

Sağlıklı ve keyifli bir şekilde diyet yapmak, sabır isteyen uzun bir maratondur. Bu nedenle kilo verme hızınızın durmasını bir kriz olarak değil, aşılabilecek bir durum olarak değerlendirmeyi unutmayın. Bu sayede hedefinize çok daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilir, pes etmekten ya da motivasyon kaybı yaşamaktan kaçınabilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Merve Ünlü

Merve Ünlü T t

29.06.2021
Yanıtla
Burak Aldanmaz

Burak Aldanmaz Vücûd kendini korumaya aldı. Sabırlı bir şekilde diyete devam etmek gerekir

29.06.2021
Yanıtla