Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 08.04.2020 3 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Koronavirüs havada ne kadar yaşıyor?

Sokakta yürürken ya da markete giderken koronavirüsü havadan kapma ihtimalimiz var mı? Son birkaç ayda neredeyse bütün dünyayı etkileyen koronavirüsle ilgili hala bilmediğimiz çok fazla şey var ve araştırmalar sürüyor.

Koronavirüs havada ne kadar yaşıyor?

Bu yeni virüsle başa çıkabilmek için öncelikle nasıl davranışlar sergilediğinin bulunması gerekiyor. Bilim insanları koronavirüsün nasıl bulaştığını anlamak için araştırmalarını sürdürüyor. Yapılan her araştırma ile virüse dair yeni bir bilgi öğreniyoruz. 

Havada toz ve neme tutunuyor

Araştırmalar koronavirüsün çelik ve plastik gibi yüzeylerde 3 güne kadar yaşayabildiğini ortaya koydu. Virüsün havada minik damlalar ya da katı parçacıklar halinde askıda kalabildiği fark edildi. Partiküller havaya bırakıldı ve bu partiküllerin havanın içindeki nem ve tozlara tutunabildiği, yere düşmeden önce 3 saat kadar asılı kalabildiği ortaya çıktı. Bu araştırmanın kontrollü laboratuvar ortamında yapıldığını hemen bilgi olarak ekleyelim.

Hastadan bulaşıyor

Havada asılı kalabilse de koronavirüsün toz ve neme tutunarak bulunduğu 3 saatlik sürede bir insanla karşılaşabilmesi ve bulaşabilmesi son derece düşük bir ihtimal. Koronavirüsün taşıyıcı insanlardan diğer insanlara bulaşma ihtimali kadar büyük bir risk taşımıyor.

Virüsün taşıyıcısı damlacıklar

Koronavirüs bulaşmış bir kişinin öksürüğü ya da hapşırığından çıkan damlacıklar, havadaki toz ve nemden çok daha ağırdır. Laboratuvar araştırmalarında görülmüştür ki havada asılı kalan virüsler, bir insanın hapşırığından ve öksürüğünden gelen damlacıklardan çok daha küçüktür. Bu damlacıklar ağırlıkları nedeniyle insanın yüz seviyesinde, toz ve nemden daha uzun süre havada kalabiliyorlar.

Sağlık kuruluşlarında çalışanları zayıflatıyor

Hastanelerde çalışanlar, pozitif olan hastalardan gelen partiküllere karşı daha zayıf durumdalar. Bunun nedeni ise entübasyon esnasında kullanılan medikal aletlerden virüsün çok kolayca kişiden kişiye geçebiliyor olması. Bu nedenle virüs hastalarını tedavi eden doktorların ve diğer sağlık personelinin çok iyi bir biçimde korunması gerekiyor.

Duman gibi düşünün

Bir kişinin koronavirüs kapabilmesi için taşıyıcı kişi ile ne kadar yakın mesafede durduğu önemli. Duman örneğinde olduğu gibi; kaynağına ne kadar yakınsanız dumandan o kadar zehirlenirsiniz. Uzakta durduğunuzda ise duman size doğru gelmeyecektir. Benzer şekilde dumanın havada kalma süresi gibi virüsün de kalabilmesi için kısa bir zamanı var, bu esnada mesafeyi korumak önemli.

Markete giderken koronavirüsü havadan kapmak çok düşük olasılık

Koronavirüs, mesafeniz kadar risk taşıyor, ne kadar yakın o kadar yüksek anlamına geliyor. Markete giderken açık havada koronavirüs kapma ihtimali çok düşük bir olasılık. Endişelenmemiz gereken asıl mesele yüzeylerden kapma tehlikesidir. Uzmanlar, havadan bulaşan bir virüs olsaydı, bugünkünden çok daha fazla vakayla karşı karşıya kalınacağı görüşünde birleşiyorlar. 

Yüzeylerde uzun süre bekleyebiliyor

Koronavirüs taşıyan birinin öksürük ve hapşırma ile havaya bıraktığı damlacıklar, bulaşmanın birinci yolu. Bu yüzden sosyal mesafe ve izolasyon kuralları bu kadar önem taşıyor. İnsanların kalabalık olduğu ortamlarda kimin virüs taşıdığını bilmek mümkün değil. Yüzeylerde kalma süresi, 3 güne kadar yaşayabilmesi ve taşıyıcı kişilerle aynı ortamları kullanıyor olma ihtimali önlem almamızı gerektiriyor.

Yüzeylerle temasınızdan sonra ellerinizi yıkayın

Koronavirüse karşı elimizdeki en etkili silah sabun. Herhangi bir yüzey ile temas ettiğinizde mümkün olduğunca çabuk ellerinizi 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Aklınıza gelen her an, yemekten önce ve sonra ya da elinizi yüzünüze götürme ihtiyacı duyduğunuzda, ellerinizi yeniden yıkayın. Koronavirüsü durdurmak için önlemleri asla gevşetmeyin, ancak bu şekilde yenebileceğimizi unutmayın.

KAYNAK

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Melis_Alanbay2000 Melis

Melis_Alanbay2000 Melis güzel yazı tesekkürler.merak ettiğim sey

24.04.2020
Yanıtla