Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 20.05.2016 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Mutluluk Rehberi: Değerlerin nedir? Hayatına etkileri nelerdir?

Mutluluk Rehberi: Değerlerin nedir? Hayatına etkileri nelerdir?

Değerler, en basit tanımı ile; seni sen yapan tüm soyut kavramlardır. Yaşamında onlara gereken yeri verdiğinde seni mutlu ederler, onları görmezden geldiğinde ise mutsuz olmana yol açabilirler.

 

Nedir bu soyut kavramlar?

Aile, paylaşım, sevgi, dostluk, barış, dürüstlük, özgürlük, başarı, yenilik, değişim, yaratıcılık, huzur, hoşgörü, cesaret ilk akla gelebilecek değerlerdendir.

 

Genel olarak insanların uzunca bir değerler listesine sahip olduğunu söyleyebiliriz ancak, seni sen yapan kavramların, yani hayatına yön verenlerin sayısının beş civarında olduğunu söylemek mümkündür. İlk üç değerin ise, yaşam kaliteni en çok etkileyenlerdir.

 

Değerlerinin bir kısmı ülkeden, toplumdan, bir kısmı aileden, büyüdüğün çevreden, bir kısmı ise bireysel olarak hayatta deneyimlediklerinden doğar ve seninle bir ömür boyu yaşarlar. Genelde çok değişmezler ama senin onlara verdiğin önem değiştikçe hayatındaki önemleri artabilir ya da  azalabilir. Örneğin, bekar yaşadığın yıllarda, ‘özgürlük’ en önemli değerindir, ama evlendikten sonra ilk sıraya ‘paylaşım’ değerin geçebilir. Bu durum, özgürlük değerinin bütünüyle ortadan kaybolduğunu göstermez ama yaşam şartların değiştiği için sıralamada özgürlüğe daha az yer vermeye başlayabilirsin.

 

Değerleri bilmek sana birçok açıdan fayda sağlar, bunlar içinde hayatına dokunabilecek ilk üçünü örneklerle paylaşalım.

 

  1. Seni nelerin mutlu ettiğinin farkında olarak, yaşamını istediğin yöne çevirebilmek.
  2. Diyelim ki, seni sen yapan en önemli kavram ‘tarafsızlık’ ise bir tartışma olduğunda neden oradan kaçmak istediğini, seni neyin huzursuz ettiğini görebilir, ona göre bir davranabilirsin. Başka bir örnekle; ‘doğa’ en önemli değerlerinden ise, sporu kapalı spor salonu yerine, doğada koşarak yapmanın sana etkisini bilir, mutlu olacağın ortamı seçebilirsin.

     

  3. Kendini olduğun halinle kabul edip, kendinle daha huzurlu olmak. Değerlerini  keşfettikçe, kendinle savaşmak yerine, “neye, neden” ihtiyaç duyduğunu bilir, kendinle çatışmaya düşmezsin.
  4. Yine bir örnekle anlatacak olursak; ‘sakinlik’ senin için önemli bir değer ve akşam iş çıkışı bu değerini besleyecek bir ortamda olmaya ihtiyaç duyuyorsun, bu değerini bildiğinde arkadaşlarınınseni gürültülü yerlerde ‘sosyalleşmeye’ zorlamasına takılmaz, sakinlik değerine önem veren bir yaşam biçimini gönül rahatlığı ile seçersin.

     

  5. İlişkilerini çok daha akılcı şekilde yönetmek.

Örneğin, en önemli değerin, ‘başarı’,beraber çalıştığın yöneticinin en önemli değeri ise, ‘risk’. Yöneticini yeni bir müşteriye kredi kullandırma konusunda ikna etmeye çalışıyorsun. Söze başlarken, o müşteri sayesinde yaratacağınız hacmi, başarıyı, karı anlatıyorsun, bu sırada yöneticinin dikkatini çekip, o müşteriyle çalışmaya ikna olmadığını görüyorsun; bunun yerine cümleye müşterinin şubenize getireceği ‘riski’ paylaşarak ama bununla birlikte yaratacağı hacmi vurgulayarak devam edersen seni dinleme olasılığı çok daha yüksek olur.

 

Gerek özel hayattaki, gerek iş hayatındaki tüm ilişkilerinde kendi değerlerini bilerek, onlara yer vererek ve  karşındaki kişilerin değerlerine saygı duyarak hareket ettiğinde ilişkilerindeki çatışmaların, anlaşmazlıkların bir bir ortadan kalktığını görmeye başlarsın.

 

Değerlerinin neler olduğunu keşfetmek için, kendini çok dengeli, iyi hissettiğin zamanları, durumları, olayları hatırlayabilir, yaptığın spora, seyahatlerine, hobilerine, arkadaşlarınla ortak paylaşım alanlarına bakıp bir değerler listesi çıkartabilirsin. Onları keşfedebilmen için uygulayabileceğin çeşitli egzersizleri bu ay seninle farklı başlıklarda paylaşacağız.

 

Değerlerine sahip çıktığın, onlara hayatında hak ettikleri yeri verdiğin keyifli bir hafta olsun…

 

 

Değerler listesi;

 

 

Açık Sözlülük 

Açıklık

Adalet

Adanmışlık

Aidiyet

Akış

Arkadaşlık

Azim

Bağlılık

Bağımsızlık

Barış

Basitlik

Başarı

Beceriklilik

Bereket

Bilgelik

Biriciklik

Bolluk

Düzen

Keşif

Bütünlük

Canlılık

Cesaret

Cömertlik

Çağdaşlık

Çalışkanlık

Çeşitlilik

Girişimcilik

Demokratiklik

Değişim

Dinginlik

Doğa

Doğruluk

Dürüstlük

Doyum

Duyarlılık

Çevre

İçtenlik

Doğallık

Eğlence

Erdem

Paylaşım

Estetik

Gelişim

Güç

Güvenirlik

Güzellik

Eşitlik

Evrim

Keyif

Hoşgörü

Keşif

Macera

Rahatlık

Huzur

Maneviyat

Merhamet

Mertlik

Mutluluk

Neşe

Netlik

Olgunluk

Özen

Özgürlük

Paylaşım

Renklilik

Ün

Sadakat

Sabır

Sevgi

Şeffaflık

Sinerji

Risk

Tarafsızlık

Temizlik

Ustalık

Titizlik

Varlık

Yardım

Yanlızlık

Yaratıcılık

Yenilik

Zerafet

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan