Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 10.12.2015 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Neden kilo alıyorsun?

Neden kilo alıyorsun?

Hiç yağ tüketmemene rağmen vücudun yağlanıyor mu?

Vücutta yağ oluşumu aslında tüketilen yağdan farklıdır ve birçok etkene bağlıdır.

  • Kahvaltı ve öğle yemeği gibi ana öğünleri atlamak, beslenme programında ekmeğe yer vermemek veya ara öğün yapmamak vücudun yağlanmaya olan eğilimini artırır.
     
  • Pilav, tatlı, mantı, çorba, gazlı içecekler ve hamur işleri gibi yemekleri çok sık ve fazla miktarlarda tüketmek de vücudunun yağlanmasına sebep olur.
     
  • Kuru yemiş, kuru meyve gibi gıdaları gereğinden fazla ve kavrulmuş olarak tüketmek, light gıdaları “kilo aldırmaz” düşüncesi ile fazla miktarda kullanmak, beklenmedik bir şekilde yağ oranını artırabilir.
     
  • Öğünlerin arasındaki zamanın fazla uzaması da açlık hissinin artmasına bağlı olarak fazla yemeye yöneleceğin için yağlanmayı artırabilir. Önemli olan sık aralıklarla ve yeterli miktarlarda tüketmeyi öğrenmektir.
     
  • Vücudun depoladığı yağ, genetiğinle de ilgilidir. Dolayısıyla yağlanma metabolik hastalıklara da bağlı olabilir. İnsülin direnci, hipotiroidi, Cushing sendromu gibi hastalıklar yağlanmayı artırabilir.

Kilo alıp vücudundaki yağ oranını azaltmak için bunları uygulayabilirsin:

  1. Egzersiz yapmamak ve dolayısıyla enerji harcamamak da yağlanmaya neden olur. Spor için vaktin yoksa, ofisteki eşyalarla  da egzersiz yapabilirsin.
     
  2. Özellikle yürüyüş ve yüzmenin yağ yakımı üzerindeki etkisi bilinen bir gerçektir. Haftada 4 defa yaklaşık 45 dakika bu iki spordan birini yapmak, hem bölgesel hem de genel yağlanmayı azaltır.
     
  3. Uyguladığın egzersiz programını protein ve karbonhidrat açısından yeterli bir beslenme planıyla desteklemek de yağlanmanın önüne geçebilir.
     
  4. Uyku problemi çekiyorsan, kilo kaybettiğinde bu kaybın yağdan değil kastan veya sudan olmasına neden olabilir. Çünkü antrenman yapmak için gerekli enerjiyi ancak düzenli uykudan sağlarsın.
     
  5. Stres de beslenmeni ve egzersiz düzenini etkileyebileceğinden, yağlanmaya sebep olabilir. Psikolojik baskılar, duygusal yemek yemeye veya sağlıksız bir şekilde yemekten kesilmene yol açabileceğinden, rahatlamak için stres anında merdiven inip çıkabilir ya da kısa bir yürüyüş yapabilirsin.
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan