Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 22.05.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Obezite Covid-19 riskini artırıyor

Obezitenin tüm hastalıkları tetikleyici etkisi olduğunu sürekli olarak konuşuyoruz ve bugün sizler için korona üzerindeki etkilerini kaleme aldık!

Obezite Covid-19 riskini artırıyor

Dünya üzerindeki en yaygın kronik hastalıklardan biri olan obezitenin, komplikasyonları nedeniyle farklı birçok hastalığın gelişimine neden olduğunu biliyoruz. Maalesef yapılan çalışmalar obezitenin hepimizin artık çok bunaldığı pandemi süreci içinde büyük bir risk faktörü olduğu düşünülüyor. Biz de korona ve obezite arasındaki ilişkiyi sizler için araştırdık.Besinlerle alınan enerji miktarının vücudun yaktığı enerjiden fazla olması nedeniyle vücutta yüksek oranda yağ birikmesi olarak tanımlanan obezitenin Covid-19 üzerine etkilerine birlikte göz atalım.

Obez bireylerin bağışıklık sistemi zayıflar

Yağ hücreleri dalak, kemik iliği ve timus gibi bağışıklık hücrelerinin sentezlendiği organlarda üretilir. Yağ üretimi arttıkça bağışıklık hücrelerinin sentezi azalır ve obez kişilerde yağ dokusu karşılığında bağışıklık dokusu kaybedilir. Bu durum da bağışıklık sisteminin hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı etkinliğini azaltır. Özellikle Covid-19 virüsüne karşı kilit görevi üstlenen T hücreleri obezite durumunda iyi çalışamaz. Virüs bulaşmış hücrelerin yok edilmesine yardımcı olan T hücreleri virüsün saldırıları karşısında etkisiz hale gelebilir. Covid-19’a karşı aşılanan obezite hastaları, sağlıklı kiloya sahip insanlara göre iki kat daha fazla riske sahiptir. Bir başka deyişle koronovirüs aşıları obez kişilerde daha az etkiye sahip olabilir.

Obez bireylerin akciğer kapasiteleri düşer

Covid-19, üst solunum yollarını tutan ve özellikle akciğerlerde hasara yol açan ölümcül bir virüstür. Kronik akciğer, kalp, böbrek, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara sahip olan kişilerin koronaya karşı savunma mekanizmaları daha düşüktür. Ayrıca daha yüksek ölüm oranları ile hastalığın daha şiddetli seyrine karşı savunmasızdır. Tüm bu hastalıklar obezite nedeniyle oluşabilir. Obezite akciğer kapasitesini ve rezervini azaltarak ventilasyonu zorlaştırabilir. Bu durum koronaya yakalanan obez kişilerin tedavi sürecini zorlaştırabilir. Aynı zamanda obez hastaları entübe etmek, görüntüleme yoluyla teşhis koymak, taşımak zordur ve özel yataklara ya da konumlandırma / nakil olanaklarına ihtiyaç duyulur.

Koronada beslenme nasıl olmalıdır?

Kişinin yaşına, cinsiyetine, yaşam tarzına uygun yeterli ve dengeli  bir beslenme programı korona virüsün herhangi bir saldırısına karşı koymaya yardımcı olabilecek güçlü bir bağışıklık sistemini destekleyebilir. İşte size özel koronada beslenme önerileri:

  • Vitamin, mineral, posa ve antioksidan içeriği yüksek meyve ve sebzeleri mutlaka beslenme programınıza ekleyin. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı sebzeler, lahana, karnabahar, zencefil, sarımsak ile muz, elma, çilek, ananas, portakal, greyfurt, mandalina, karpuz ve kavun gibi meyveleri günlük almanız gereken kalori miktarını göz önünde tutarak tüketin.
  • Badem, ceviz, fındık, fıstık ile yulaf, çavdar, kepekli ekmek gibi tam tahıllı gıdalar ve kabuklu kuruyemişleri diyetinize ekleyin.
  • Haftada bir kez kırmızı et ve haftada 2 ya da 3 kez tavuk ve balık tüketmeye çalışın. Yumurta ve süt ürünlerini diyetinize dâhil edin, kuru baklagillerle beslenme programınızı zenginleştirin.
  • Yemekleri kızartarak yapmak yerine haşlama, buğulama ya da fırınlama şeklinde hazırlamaya dikkat edin.
  • Yüksek oranda yağ ve tuz içeren atıştırmalıklar yerine taze sebze ve meyveleri tercih edin.
  • Günlük su tüketiminin en az 2 litre olmasına özen gösterin.
  • Gazlı ve karbonatlı başta olmak üzere  konsantre meyve suları ve şeker içeren tüm içeceklerden kaçının.
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan