Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.06.2019 5 dakikada okunur
yorumlar
8
kaydet

Sağlıklı diyet listesi nasıl olmalı?

Diyet programı oluştururken yapılan yanlışlar uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu yüzden sağlıklı bir diyet listesiyle yola çıkmak şart.

Sağlıklı diyet listesi nasıl olmalı?

Sağlıklı yaşamanın yolu hepimizin bildiği gibi doğru beslenmekten geçiyor. Dengeli ve yeterli beslenme fiziksel sağlığın yanı sıra ruh sağlığı için de olmazsa olmazlardan. Bunu sağlamak için beslenme programları ve diyetler her geçen gün daha da önem kazanıyor. Sağlıklı diyet listesi uygulamalarını pek çok insan hayatının bir döneminde deniyor. Sağlıklı beslenme hedefinin gerektirdiği sağlıklı diyet programları sayesinde vücudunuzu toksik maddelerden arındırdığınız gibi ideal kilo aralığınıza da ulaşabilirsiniz.

Diyet çeşitleri nelerdir?

Konu yağ yakmak olunca cazip vaatlerde bulunan yüzlerce diyet listesiyle karşılaşılıyor. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki sadece sonuca odaklanmak sıklıkla olumsuz durumlara yol açıyor. Bu yüzden “amaca giden her yol mübahtır” diye düşünmek yerine kendiniz için en doğru diyet programıyla yola koyulmalısınız. Doğru diyet şeklini bulmak içinse bir uzman tavsiyesiyle hareket etmek en ideali.

diyet listeleri

Kilo verme aşamasında önemli olan, farklı diyet programları arasından sizin için en uygun ve en sağlıklı olanını bulmak. Ancak Akdeniz diyeti, ketojenik diyet, İsveç diyeti, Karatay diyeti veya Dukan diyeti gibi önünüze sunulan onlarca diyet seçeneği arasından sıyrılıp doğru diyeti bulmak hiç de kolay olmayabiliyor. Hızlı bir şekilde kilo verme isteği pek çok kişiyi ilk aşamada şok diyetlere sürüklüyor. Fakat bu tip diyetler ilk aşamada kısa sürede sonuç verse de hem sağlık üzerinde uzun süreli problemlere yol açabiliyor hem de verilen kilolardan daha fazlasının aynı hızla geri alınmasına sebep olabiliyor. Şok diyetlerin zararlarına yer verdiğimiz "Kilo vereyim derken vücudunuza zarar vermeyin" başlıklı içeriğimiz de bu konuda aydınlatıcı bilgiler içeriyor.

Sağlıklı diyet listesi nasıl olmalı?

Sağlıklı bir diyet listesi ilk aşamada, diyetisyen tarafından kişiye özel olarak hazırlanmalı. Çünkü uzman gözetiminde olduğunuzda düzenli şekilde kontrol altında olduğunuz için hata yapma payınız en aza iniyor. Bu noktada yüz yüze ya da online destek alarak bir diyetisyenle çalışmayı tercih edebilirsiniz.

Diyet listenizin tamamen size özel olması çok önemli. Bir başkasını zayıflattığını öğrendiğiniz bir diyet listesini kesinlikle kendinizde uygulamamalısınız. Popüler diyetlerden uzak durmak da yapmanız gereken bir diğer şey. 

Sizin ölçülerinize, vücut değerlerinize ve yaşam şeklinize özel olarak hazırlanan diyet listesinde karbonhidrat, protein ve yağ ihtiyacınız doğru oranlarda karşılandığı gibi böyle bir liste ile gün içinde ihtiyacınız olan kalori miktarından ne az ne de fazla almış olursunuz. Diyet yaparak kilo verebileceğiniz gibi ideal kilonuzun altındaysanız kilo alabilir ya da sahip olduğunuz kiloyu koruma yoluna gidebilirsiniz.

Sağlıklı diyet listesinde nelere dikkat etmek gerekiyor?

diyet programi

Sağlıklı bir diyet programında öncelikle gün planlaması yapmak gerekiyor. Yani, sabah öğününden başlayarak öğle ve akşam yemeği saatlerinde alacağınız besinlere karar vermelisiniz. Bu aşamada unutulmaması gereken bir nokta da öğün saatlerinin mümkün olduğunca her gün aynı zaman aralığına denk gelmesine dikkat etmek. Ana öğünlerin arasında gün içinde almanız gereken kalori miktarını göz önüne alarak sağlıklı ara öğünler yapmak da oldukça önemli. Ayrıca gün sonunda uyumadan iki saat önce son ara öğününüzü, yine uyumadan en az dört saat önce ise son ana öğününüzü yapmanız tavsiye ediliyor.

Gün içinde ilk öğün olan kahvaltıyı atlamamaya mutlaka özen gösterin. Kahvaltı yapmak hem güne zinde başlanmasını sağlıyor, hem de sonraki öğünlerde açlık krizlerinin etkisiyle daha fazla yenmesinin önüne geçiyor. Bu öğünde poğaça, simit, börek gibi yağ oranı ve kalori miktarı yüksek gıdalara yönelmenizdense domates, peynir, zeytin, salatalık, yumurta ve tam tahıllı ekmek gibi gıdalardan oluşan besleyici bir kahvaltı yapmanız çok daha sağlıklı. İçerdikleri yağ miktarlarından dolayı zeytin ve peynir tüketiminde porsiyonkontrolü yapmaya dikkat etmelisiniz. Buna karşılık kıvırcık, maydanoz, dereotu, roka, tere ve salatalık gibi yeşil besinleri çok daha fazla miktarda yiyebilirsiniz.

Diyet programında besin tüketiminin yanı sıra yeterli miktarda su tüketmeye de dikkat etmelisiniz. Metabolizmanızın düzgün çalışması ve vücudunuzun diğer birçok fonksiyonu için bol su içmek çok ama çok önemli. Tüm bunların yanı sıra öğünlerinizde sıkça salatalara yer vermek, pişirme yöntemi olarak kızartma ve yağda kavurma yerine haşlama ve fırını tercih etmek de diğer yapmanız gerekenlerden.

Diyet sırasında sık yapılan yanlışlar

saglikli diyet listesi

Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı yanlışlar arasında popüler diyetleri uygulamak geliyor. Kulaktan kulağa yayılan her yeni diyet programını ya da sosyal medya aracılığıyla öğrenilen her diyet tüyosunu uygulamaya çalışmak uzun vadede ciddi olumsuz sonuçlara yol açıyor. Yani şunu bilmelisiniz ki aç kalarak zayıflamaya çalışmak, şok diyetler, tek bir öğünle günü geçirmek veya tek bir besin tipiyle beslenerek diyet yapmak sağlığınızı tehlikeye atmak dışında herhangi bir sonuç doğurmayacaktır. Düzenli öğün yapmanın önemine ilişkin "Kilo vereyim derken alma sebebi: Öğün atlamak" başlıklı yazımızı da okumayı unutmayın.

Aç kalarak zayıflamaya çalışmanın yanı sıra kahvaltı ve öğle yemeğini geçiştirip akşam öğününde ağır yemeklere yönelmek de diyet konusunda yapılan yanlışlardan biri.

Tek tip beslenmek de yapılan bir diğer hata. Yalnızca sebze ve meyve tüketmek yanlış olduğu gibi protein ağırlıklı beslenenlerde de vitamin, mineral ve kas kayıplarına sıklıkla rastlanıyor. Bunun yanı sıra yemeklerde hiç yağ kullanmamak veya yağ yakar düşüncesiyle aşırı asitli ve acı gıdalar tüketmek de sağlığı olumsuz etkiliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sağlıklı bir diyette tüm besin öğelerini dengeli ve düzenli bir şekilde vücuda almak esas. Yanlış bir diyet listesi ile, zayıflamak isterken tam tersine kilo alabilir, dahası sağlığınızdan olabilirsiniz. Bu konuda "Yanlış diyet listesi uyguladığınızı gösteren 12 sinsi belirti" isimli yazımız da size yol gösterecektir.

Unutmayın ki amacınız ister kilo vermek ister kilo almak olsun, hiçbir şey bir anda gerçekleşmeyecek. İstediğiniz sonucun aynı zamanda kalıcı olabilmesinin yolu bu sürece hazırlıklı ve motive olmaktan geçiyor. 

Diyete başlamak ve sağlıklı yaşama adım atmak istiyorsanız daha fazla beklemeyin ve Diyetkolik Diyetisyen Platformu’ndaki diyetisyenlerden biriyle bir an önce yola koyulun!

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Cem Tekin

Cem Tekin Muhteşem bir proğramsın diyet kolik. Emeğinize sağlık.

13.06.2019
Yanıtla
Diyetkolik  Destek

Diyetkolik DestekMerhaba Cem Bey :) Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederiz. Faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize! :) 14.06.2019

Kübra Yıldırım

Kübra Yıldırım Dengeli beslenme Egzersiz yapma Su içmek

20.06.2019
Yanıtla
Oğuz Yücel

Oğuz Yücel kesinlikle aralıklı oruç ( 8/16 )ve tabiyki spor. Sonuç? 20.gun ve 94 kg den 88 kg ye düştüm..

21.06.2019
Yanıtla
Kardelen Delikurt

Kardelen Delikurt ben 59 kiloyum nasıl eski kiloma(50) döneceğim bu uygulamayı tesadüfen gördüm ve indirdim lütfen bu yazdığımı okuyan kim olursa yardımcı olabiliyorsa yazsın çok teşekkür ettim.

23.06.2019
Yanıtla
Esma Demirci

Esma Demirci bunların yanında kesinlikle spor şart ama illa zorlu sporlara yönelmeye gerek yok günde 40 dakika yürüyüş yeterli.Geçen yaz 2 buçuk ay gibi bir sürede yediğime içtiğime dikkat edip haftanın 6 günü 40 -45 dakika yürüyüş ile 11 kilo verdim ve gerçekten çok fit görünüyordum

23.06.2019
Yanıtla
Esma Demirci

Esma Demirci kardelen sana tavsiyem kendini yemek içmek konusunda çok sıkma ama tatlı olsun hamur işi olsun az ye kesinlikle ve kesinlikle yürüyüş yap o kadar etkisini görüceksin ki verdiğin 3 kilo bile hemen vücudunda değişim yaratıcak mümkünse sabah aç karnına açık havada yürüyüşe çık ben yürüyüşe gitmeden önce şekersiz türk kahvesi içiyordum bir rahatsızlığın yoksa sende içebilirsin metabolizmayi çok hızlandırıyor ve birde tavsiyem hibisküs çayı bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor onuda içebilirsin

23.06.2019
Yanıtla
Mustafa Balcı

Mustafa Balcı S.a önce kendimi tanitayim 23 yaşındayım 22 yaşıma kadar hayatımı 134 kilo olarak yaşadım geçen yıl karar aldım ve amiliat oldum 1 hafta sonra günlük yaşantıma döndüm amiliat ile tam 55 kilo vererek iyi bir sonuca ulaştım yada ben öyle düşünüyorum en son 77 e kadar düşüp tekrar 85 enson 90 Lara merdiven dayadım tamemen kendim yüzünden şimdi tekrar diyete başlıyorum spor ve diyet ile hayatımda olmayan sağlığima kavuşacağıma inanıyorum uzun vadede güzel şeyler olacak.

13.07.2019
Yanıtla
Samed Çalışkan

Samed Çalışkanbaşarılar diliyorum dostum inşallah başarırsın. 28.07.2019

Nisa Gürol

Nisa Gürol ara öğünler beni çok yoruyor yapmak istemiyorum bu sağlıksız mı? günde 2-3 öğün ve bir porsiyon meyve (her gün olmasa da) yeterli mi?

23.07.2019
Yanıtla
Samed Çalışkan

Samed Çalışkanvalla bu ara öğünler konusunda diyetkolik çok ısrarcı ama canan karatayda bir çok bilimsel çalışma göstererek bunu söyledi ara öğünler yarardan çok zarar sağlıyor vücut gerçek anlamda açlığı çekmediği için yağ yakan leptin hormonunu bir türlü salgılayamıyor buda olumsuz etki yaratıyor ara öğünler aşırı kilolu kişilerde bir yere kadar uygulanabilir ama 5-10 kilo fazlan varsa hiç gerek yok 28.07.2019