Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 30.09.2020 2 dakikada okunur
yorumlar
4
kaydet

Sağlıklı karaciğer için yeşil çay ve egzersiz

Karaciğer yağlanması, tıp bilimindeki adıyla karaciğer hücrelerinde yağ çoğalması, genellikle yanlış beslenmenin bir sonucu. Ayrıca obezite, şeker hastalığı gibi hastalıklar da nedenleri arasında. Aşırı kilo kaybı veya hızlı kilo kaybetme, bazı ilaçlar ve fazla A vitamini karaciğer yağlanmasının diğer sebepleri.

Sağlıklı karaciğer için yeşil çay ve egzersiz

Eğer önlem alınmazsa çok ileri evrelerinde ciddi hastalıklara neden olabilen karaciğer yağlanmasının önüne geçmenin oldukça basit bir yöntemi var: Yeşil çay için ve egzersiz yapın.

Yeşil çayın mucizesi ve egzersiz

Amerika’daki Penn Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, karaciğer yağlanmasına karşı yeşil çay ile egzersiz yapmanın etkilerini fareler üzerinde yaptığı bir deney ile kanıtladılar.

Farelere 16 hafta boyunca yüksek yağlı beslenme diyeti uygulandı. Ardından bir grup ayrılarak yeşil çay özü ve düzenli egzersiz programına alındılar. Kontrol grubu ise normal haline bırakıldı.

Obezite ve aşırı kilo kaynaklı karaciğer yağlanması bulunan, yeşil çay alıp egzersiz yapan farelerde, kontrol grubuna göre iyileşme gözlendi ve yağlanmanın %75’e kadar azaldığı gözlemlendi.

Yağı vücuttan atmayı kolaylaştırıyor

Araştırmada farelerin vücuttan attıkları yağ ve protein miktarı da ölçüldü. Yeşil çay içip egzersiz yapmanın biriken yağ ile birlikte fazla proteinin de vücuttan daha fazla atılabildiği ortaya çıktı. Vücudun temizlenmesinde önemli rol oynadığı belirlendi.

Besinlere farklı davranıyor

Penn Üniversitesi’ndeki araştırmayı yöneten Prof. Joshua Lambert, sonuçları şöyle yorumluyor: “Farelerin hem karaciğer faaliyetlerini kontrol ettik hem de dışkılarını ölçtük. Yeşil çay ve egzersiz programı uygulanan farelerin vücutlarının besinlere farklı davrandığını fark ettik. Yiyecekleri çözme yöntemleri değişiyordu."

Yeşil çay yağ ve karbonhidratı vücuttan atıyor

Prof. Lambert, “Yeşil çayın içindeki polifenol antioksidanların, sindirim enzimleriyle birlikte çalıştığını düşünüyoruz. Bunlar ince bağırsakta besinlerdeki karbonhidrat, yağ ve proteinlerin bozulmasını engelliyorlar. Eğer fare, yediklerindeki yağ ve karbonhidratı sindiremiyorsa, polifenoller vücuttan atılmasını sağlıyor” diyor.

Yeşil çay araştırmaları devam ediyor

Araştırmada denek olarak kullanılan farelerin genlerinde mitokondrinin yeni bir türü bulundu. Yeşil çay üzerinde daha fazla araştırma yapılarak bu mucizevi bitkinin içerdiği maddelerin karaciğerde nasıl etkiler bıraktığına dair daha fazla araştırma yapılabilecek.

Henüz insanlar üzerinde yapılmış bir araştırma bulunmuyor. Öte yandan yüksek yağ içeren kafeinsiz içecekler yerine yeşil çay tüketilmesi ve beraberinde yapılan egzersizin doğru bir tercih olacağını da ekliyorlar.

KAYNAK

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Hakan Albayrak

Hakan Albayrak bende karaciğer yağlanması vardı 2. derece hamur işini bırakın yeşil çay için filtre kahve için karahindiba otu deve dikeni . 6 ayda 0 a indi yağlanmam

21.02.2020
Yanıtla
Vame Demir

Vame Demir Günde kaç kere içilebilir yeşil çay?

29.02.2020
Yanıtla
 Aytac

Aytac yeşil çay içmeden zayiflama mümkünmü?

10.10.2020
Yanıtla
Kadriye Bilim

Kadriye Bilim Troid eksik çalışanlara zararlı mıdır

25.10.2020
Yanıtla