Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 04.01.2018 2 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Sebze ve Meyve Renklerinin Anlamlarını Biliyor musun?

Hangi rengin neye iyi geldiğini veya hangi pigmentin hangi sebze meyvede bulunduğunu biliyor musun?

Sebze ve Meyve Renklerinin Anlamlarını Biliyor musun?

Sebze ve meyvelere renk veren pigmentlerin, vücudumuzda birçok farklı etkisi vardır. 

Kırmızı Renkliler

Kırmızı renkli sebze ve meyveler bitkisel kimyasallardan flavonoidleri içerir ve bu bileşikler sindirim/solunum sistemi hastalıkları, kalp hastalıkları, nörolojik hastalıklar ve bazı kanser türlerinde risk azaltıcı etkiye sahiptir. Özellikle kırmızı pancar ve kırmızı lahanayı örnek verebiliriz.

Domates, nar, kuşburnu, böğürtlen, ahududu, vişne, çilek, karpuz C vitamini yönünden zengin besinlerdir. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı direnci artırır, antioksidandır, kansere karşı koruyucu etki yapar. Yemek borusu, mide, kolon ve rektum kanserlerini önlediği bilinmektedir.

Likopen açısından zengin olan domates, kuşburnu ve karpuzun kanser ve kalp damar hastalıklarını önleyici etkisi vardır. 

Sarı ve Turuncular

Bu renk grubundaki sebze ve meyvelerde A vitamininin öncüsü olan karotenoidler bulunur. Havuç, kayısı, balkabağı, turunçgiller bu bileşiklerden zengin besinlerdir. A vitamini görme fonksiyonu için gereklidir; bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı direncin artmasını sağlar.

Özellikle kış aylarında portakal, mandalina ve greyfurt gibi turunçgiller günlük beslenme düzenimizde mutlaka olmalıdır. Ayrıca bu meyvelerin içerdiği yoğun posadan yararlanabilmek için suyunu sıkmak yerine meyvenin kendisini yemek bağırsak sağlığının korunmasına ve kabızlık sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. 

Yeşiller

Ispanak, pazı, maydanoz, marul, kıvırcık, nane, tere, roka, asma yaprağı, yeşil biber özellikle C vitamini ve diyet posası açısından zengin besinlerdir. Nane, kekik, adaçayı, maydanoz, dereotu, rezene gibi bitkiler uçucu yağlar içerirler ve bunların hipertansiyon, solunum/sindirim sistemi rahatsızlıkları, kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerinin oluşum riskini azaltma üzerinde etkisi vardır.

Beyazlar

Sarımsak, soğan, turp, kereviz, lahana, karnabahar gibi sebzeler kükürtlü bileşikler içerir ve bu bileşikler mide kanseri gibi bazı kanser türlerinin oluşma riskini azaltır, vücuttaki zararlı maddelerin etkisiz hale getirilmesini sağlar, gastrit ve ülser oluşumunu engeller, kan kolesterol seviyesini düşürür, yüksek tansiyonu kontrol altına alır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Beyaz üzümde ve diğer üzüm türlerinde bulunan ellagik asit isimli kimyasal çok kuvvetli antikanserojen, antibakteriyel ve antiviral etkiye sahiptir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Selma Selda

Selma Selda Hayır bilmiyorum

07.01.2018
Yanıtla