Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 06.12.2019 2 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Şekersiz tatlıların en lezzetlilerinden: Balkabaklı mozaik pasta

Bu tatlı tarifi şerbetli balkabağı tatlısının pabucunu dama atacak!

Diyetkolik mutfağına hoş geldiniz!

Bugün balkabağıyla şekersiz ve sağlıklı bir ara öğün alternatifi olabilecek nitelikte bir tatlı yapacağız.

İlk önce yarım kilo balkabağını küp küp doğruyoruz ve üzerlerini geçecek kadar su ekleyip yumuşamaya bırakıyoruz.

Çoğunuzun sebzeden tatlı mı olur dediğinizi duyar gibiyiz. Öyleyse hemen bir yanlışı düzeltelim: Balkabağı aslında sebze değil meyve. Bu lezzetli meyvenin en iyi taraflarından biri görme bozuklukları, diyabet, kanser, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi sağlık sorunları riskini azaltması. Balkabağı için en uygun pişirme yönteminin haşlama olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü yapılan araştırmalarda bu yöntemin balkabağının besin değerlerini düşürmediği gözlemlenmiş.

Yumuşayan balkabaklarını çatalla ezdikten sonra yulaf ezmesini rondoda un haline getiriyoruz. Tatlımıza kıvam verecek olan yulaf ezmesi kompleks karbonhidrat sınıfına dahil olduğu için lif içeriği bir hayli yüksek ve tokluk süresinin de uzun olmasını sağlıyor. Yulaf ezmesini hazırladıktan sonra yer fıstıklarını rondoda birkaç tur çeviriyoruz.

Hemen şunu da belirtelim: Yer fıstığı dahil kavrulan tüm kuruyemişlerin antioksidan etkilerinde belirli bir kayıp yaşanıyor. Bu yüzden tercihimiz kavrulmamış kuruyemişten yana. Yer fıstığındaki yüksek protein miktarı yine tokluk hissinin oluşmasına ve yağ yakımına yardımcı oluyor. Ayrıca kalp sağlığını, sağlıklı büyümeyi ve vücut gelişimini destekliyor.

Tatlımızı pişirmeyeceğimiz için rondoda çevirdiğimiz karışıma gönül rahatlığıyla bal ilave ediyoruz. Bal, özellikle uyku veya sportif faaliyetler esnasında vücudun şeker metabolizmasını düzenliyor. Egzersiz öncesinde tüketilen bal ise sindirim için en verimli karbonhidrat kaynaklarından biri sayılıyor. Ağır egzersizlerden sonra yorgun kasların daha hızlı şekilde kendini toparlamasına yardımcı oluyor. Uzmanlar da miktarına dikkat etmek koşuluyla bal tüketiminin enerjiyi yükselttiğini, fiziki ve psikolojik sorunlarla baş etmede kişiye destek olduğunu belirtiyor.

Eğer seviyorsanız hazırladığınız karışıma şekil verdikten sonra bizim yaptığımız gibi Hindistan ceviziyle süsleyebilirsiniz. Son olarak tatlımızı buzluğa atıyoruz ve 3-4 saat kadar bekletiyoruz.

Hazırladığımız balkabaklı mozaik pastanın toplam kalorisi yaklaşık 1500 ve bu tariften tam 15 dilim çıkıyor.

Bu sağlıklı ve lezzetli tarifi mutlaka deneyin ve yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.

Şimdiden afiyet olsun!

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Guler Aşık

Guler Aşık muhteseeeem, bunu deneyecegiiim

16.12.2019
Yanıtla