Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 11.09.2018 4 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Serotonin zengini 8 doğal antidepresan

Çağımızın en çok tartışılan konularından antidepresan kullanılmalı mı, kullanılmamalı mı? Biliyoruz ki birçok insan bu ikilemde kalıyor ve antidepresan kullanımı pek çok endişeye kapı aralıyor.

Serotonin zengini 8 doğal antidepresan

Antidepresan kullanmak ya da kullanmamak dönemin en büyük sorunlarından biri. Doğal antidepresan ilaçları gibi alternatifler olsa da ilacın herhangi bir çeşidine mahkum olmak ne olursa olsun can sıkıcı. İçinde yaşadığımız dünya ve omuzlarımızdaki yükler antidepresan kullanımını normalleştiriyor olsa da vücudumuza düzenli olarak kimyasal bir madde almak da oldukça düşündürücü.

Bizim dışımızda hiçbir ilacın ya da gıdanın bir anda hayatımızı yoluna koyma ya da depresyondan kurtarma gibi bir iddiası olamaz elbette. Ancak antidepresan dediğimiz şey bir nevi mutluluk hormonu desteği ve bunu sadece ilaçlarla karşılamak zorunda değiliz aslında. Pek çok gıda bu konuda bize yardımcı olabilecek güçte doğal birer antidepresan.

Protein, kompleks karbonhidratlar, Omega-3 ve b9 vitaminlerini içeren yiyecekleri tüketmeyenlerin, tüketenlere kıyasla depresyona 10 kat fazla meyilli olduğu araştırmalarla kanıtlandı. Kullanmak istemeyenlere antidepresan yerine geçebilecek, hali hazırda kullananlara ise destek olabilecek doğal antidepresanları inceledik.

Yeşillik

yesillik

Yapraklı yeşil yiyecekler depresyonun en büyük düşmanları! Magnezyum, B vitaminleri ve demir açısından oldukça zenginler. Yeşillikler beyne giden kan damarlarındaki dolaşımı dengeliyor, kan basıncını geliştiriyor, şeker ihtiyacını gideriyor ve demir emilimini kolaylaştıran C vitamini gibi ihtiyaçları karşılıyor. Bu yüzden size tavsiyemiz bolca lahana, pazı, roka, ıspanak, marul, hindiba gibi yeşillikler tüketmeniz.

Avokado

Avokado içerdiği Omega-3, B vitamini, magnezyum ve folik asit ile beyni besleyen bir yiyecek. B vitamini grubunda yer alan folik asit anksiyeteyi ve stresi azaltıyor, beynin sağlıklı çalışmasını, dinç kalmasını sağlıyor.

Kinoa

kinoa

Protein kaynağı bu yiyecek gerçek bir antidepresan. Bu küçük tohumlarda magnezyum, demir, B vitaminleri ve gerekli diğer tüm aminoasitler bulunuyor. Glutensiz olduğu için kuskus gibi birçok farklı besine alternatif olabilmesi de iyi özelliklerinden biri. Kinoanın içindeki mineraller doğrudan serotonin ve melatonin salınımını artırıyor. Serotonini artık hepimiz biliyoruz; melatonin ise vücudun biyoritmini düzenleyen, dolayısıyla daha kolay ve rahat uyumanızı sağlayan bir hormon.

Keten Tohumu

Keten tohumu, chia tohumundan daha fazla Omega-3 yağ asidi ve alfa-linolenik asit içeriyor. Alfa-linolenik asit serotonin salınımını artırıyor ve böylece kişinin mutluluk, canlılık ve zindelik hissi de artıyor. Tohumun içerdiği yoğun lifler kan dolaşımını ve kandaki şeker oranını düzenliyor. Bu mucize tohumu herhangi bir yemeğin ya da tatlıların üstüne serperek yiyebilirsiniz. Dilerseniz ayranla karıştırıp bile içebilirsiniz!

Brokoli

brokoli

Brokoli, içerdiği B6 vitamini, protein ve kalsiyum ile stres seviyenizi azaltıyor, endorfin salgılanmasına, anksiyete ve uykusuzluğun azalmasına yardımcı oluyor, vücudun şeker isteğini azaltıyor. Her gün bir tabak ya da en azından birkaç tane haşlanmış brokoli yemeye çalışın. Emin olun, çok faydasını göreceksiniz.

Glutensiz yiyecekler

Ekmek, börek, makarna, kurabiye gibi buğdaydan elde edilen her şey gluten içeriyor. Beyaz ekmeğin zararlarının farkına vardıkça daha çok tüketmeye çalıştığımız tam buğday ekmeği, gluten açısından en zengin yiyecek. Ne var ki fazla tüketildiğinde vücudumuza yabancılaşan gluten proteini, özellikle bağırsaklarda enflamasyona sebep oluyor. Yani bağırsak geçirgenliği bozuluyor ve probiyotik, florayı yok ediyor. Bağırsak florasının yok olmasının ardından gelen gluten hassasiyeti ise gerginliğe, strese ve depresyona yol açıyor. Yapılan araştırmalara göre glutensiz yiyecek içeren diyetler ağır psikolojik rahatsızlıklar yaşayanlarda bile olumlu etkiler gösteriyor.

Ceviz

ceviz

Şekli bile beyne benzeyen cevizi düzenli şekilde tüketmenin bu organa birçok yararının olduğunu biliyoruz. Ceviz beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olurken kolesterolü de dengeliyor. Magnezyum ve Omega-3 asidi açısından zengin olan bu eşsiz besin aynı zamanda ruh halinin pozitif olmasını da destekliyor. Tüm bu bilgilerin ışığında, doğal antidepresanlardan biri olan cevizden günde 2-3 adet yemenizi tavsiye ediyoruz.

Chia Tohumu

chia

Son birkaç yılın çok konuşulan gıdalarından chia tohumunun popülaritesi meğer boş yere değilmiş. Chia tohumu gerçek bir protein deposu olduğundan serotonin seviyesini artırıyor. Serotonin de pek çok antidepresanın etken maddesi. Hem bu özelliği hem de aminoasit, B vitaminleri ve demir açısından oldukça zengin oluşundan ötürü chia tohumu doğal antidepresanlar arasında sayılıyor.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Türkay Çınaroğlu

Türkay Çınaroğlu Yok ytysz

12.09.2018
Yanıtla