Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 30.04.2021 4 dakikada okunur
yorumlar
8
kaydet

Sevgili günlük bugün ne yediğimi bilmek ister misin?

Yediklerinizin kaydını tuttuğunuzda kilo kontrolünüzün ve dilediğiniz kiloya ulaşmanın daha kolay olacağını biliyor muydunuz?

Sevgili günlük bugün ne yediğimi bilmek ister misin?

Kilo kontrolü yaparak yaşamımızda aldığımız ve harcadığımız enerji arasındaki dengeyi kurabiliriz. Kilo kontrolü bazı durumlarda yaşadığımız rahatsızlıkların ardından hayat tarzlarımızda değişiklik yaparak kendimize müdahale edebileceğimiz bir alan olabilir. Bazı durumlardaysa henüz bir probleme rastlamadan daha sağlıklı bir hayat yaşamaya bizi motive edebilir. Her türlü durumda kilo kontrolünün ve bu kontrolü sağlıklı yiyeceklerle yapmanın büyük faydaları vardır. Peki kilo kontrolünü nasıl sağlarız?

Besin günlüğü

Son zamanlarda kilo kontrolü sağlamanın en etkili ve en çok kullanılan yolu besin günlüğü tutmaktır. Besin günlüğü; beslenme takibi yapmanız ve gün içinde beslenmenizde yer verdiğiniz tüm yiyecek ve içeceklerin kaydını tutmanız anlamına gelir. Yediğiniz, içtiğiniz her şeyi not etmek sıkıcı ve yorucu bir iş gibi gelebilir. Ama emin olun buna değecek!

Açlığınız çoğu zaman bir refleks haline gelir ve gün içerisinde yediklerinizi unutuyor olabilirsiniz. Farkında olmadan yediğiniz küçük küçük yiyeceklerden çok fazla enerji alabilirsiniz ve bu durum hızlı kilo almanıza ya da ideal kilonuzda kalamamanıza yol açabilir. İşte bu noktada besin günlüğü iyi bir yüzleştirici konumundadır. Diyetkolik sistemi sayesinde besin günlüğünüzü kolayca oluşturabilir ve aldığınız toplam kaloriyi görebilirsiniz. Diyetiniz esnasında kaydettiğiniz besin günlüğünüze Diyetkolik diyetisyeninizin ulaşabildiğini düşünürsek, diyetinizde daha hızlı ilerleyebilir ya da olası duraksamaların önüne geçebilirsiniz ve diyetisyeniniz size hangi yiyeceklerin uygun olmadığını kolayca tespit edebilir.

Kaiser Permanente Merkezi’nde yapılan bir araştırmayla ortaya çıktı ki neyi ne kadar yediğini bilen, yani besin günlüğü tutan kişiler tutmayanlara kıyasla iki kat daha fazla kilo veriyor. Bu araştırmaya göre besin günlüğü tutmanın 6 faydasını da sizin için sıralayalım:

1-Beslenme konusunda bilinciniz artar: Katıldığınız toplantıda ikram edilenlerden aldığınız bir parça kek, iş çıkışı içtiğiniz sütlü bir kahve, belki de ilgilendiğiniz işten kafanızı bile kaldırmadan ağzınıza atıverdiğiniz küçük (kim bilir belki kalorisi o kadar da küçük değildir?) atıştırmalıklar... Yoğun geçen günlerde yediğiniz çoğu besinin kalorisini farkında olmayabilirsiniz. Hatta bazı yediklerinizi besin günlüğü tuttuğunuzda fark edebilirsiniz. Beslenme alışkanlıklarınızı ve bu alışkanlıkların sonuçlarını farkına varmanız çok ama çok önemli.

2-Sizi sorumlu kılar: Besin günlüğü tutmak hem kilo vermek hem de kilo almak isteyenler için mantıklıdır. Fakat hedefiniz kilo vermekse almış olduğunuz en doğru kararlardan biridir! Çünkü bu yöntem sayesinde kilo verme sorumluluğu size geçer. Geçtiğimiz hafta kilo mu aldınız? Bahaneleri ve sizin dışınızda gelişen sebepleri bir kenara bırakın! Dönüp besin günlüğünüzü inceleyin, sebeplerini ortaya çıkarın ve aynı hataları bir kez daha yapmamaya dikkat edin.

3-Yeme alışkanlıklarınızı fark ettirir:Halihazırda var olan diyetinizin çok sağlıklı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Acaba gerçekten öyle mi? Yeterince taze meyve ve sebze yiyor musunuz örneğin? Ya da gerçekten dengeli besleniyor musunuz? Gün boyunca yediğiniz her şeyi yazdığınızda muhtemelen daha önce hep sağlıklı yiyecekleri gördüğünüzü, sağlıksız olanları ise görmezden gelerek bir nebze de olsa kendinizi kandırdığınızı fark edeceksiniz.

4-Sizi besin değerlerine ilişkin bilgi sahibi yapar: Besin günlüğü tutmaya başlamadan önce belki yaklaşık da olsa ne kadar kalori aldığınızı hesaplıyor olabilirsiniz. Fakat bunu besin değerleri için yapmanız neredeyse imkansız. Besin takibi yapmak size bu konuda da bir şeyler katar. Emin olun, hangi besinden ne kadar karbonhidrat, yağ ve protein aldığınız sizi sık sık şaşırtacak.

5-Katettiğiniz yolu gösterir:Bu yola çıktığınızda nerelerde hata yaptığınızı bilmezken, zamanla örneğin ne kadar zamanda bir yediğiniz pizzayı vücudunuzun tolere edebildiğini ve daha pek çok şeyi öğrenirsiniz. Ne kadar uzun süre ve düzenli şekilde besin günlüğü tutarsanız, aldığınız yol hakkında o kadar net bir fikriniz olur. Kendiniz hakkında bilgi sahibi olmanız ise gelecek için doğru adımlar atmanızı sağlar.

6-Mutlu ve enerjik hissettirir: Besin günlüğü tutmanın belki de en önemli etkilerinden biri de bu. Kendinizi farkına varmanız, bilinçlenmeniz ve aldığınız yolu görmeniz sizi motive eder. Bu sayede kendinizle gurur duyarak daha mutlu ve daha enerjik bir şekilde hedefinize ilerlersiniz.

Besin günlüğü tutmanın faydalarına ek olarak; kilo kontrolü bir dengedir ve aldığımız enerjiyi korumak açısından önemlidir ancak bu enerjinin hangi kaynaklardan geldiğini bilmek de önemlidir. Şöyle ki tüm gün sadece karbonhidratlarla geçirdiğimiz bir beslenme programı sağlıklı olmadığı gibi sadece proteinle geçirdiğimiz bir gün de aynı şekilde dengeli değildir. Bu yüzden aldığımız makro besin değerlerini görerek vücudumuza ihtiyaç duyduğu besin öğelerini dengeli ve yeterli bir şekilde sağlayabiliriz. Aynı şekilde besin günlüğü listesindeki besinleri kaydırdığımızda yerine o besine denk alternatif besinleri de görerek, hangi yiyeceklerin aynı gruplarda bulunduğunu anlayabiliriz ve bu da bize sağlıklı beslenme yolunda bir ışık olabilir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Evinin Sultanı

Evinin Sultanı Diyetkolik sistemine, gün içinde yediğim içtiğim besinleri girerek, besinlerin makro besin değerleri ve günlük kalori hesabını görerek, İçtiğim su miktarını, yaptığım kardiyo vs... bu sayede 9 kilo verdim. Bu uygulamayı çok sevdim aynen devam etmeyi düşünüyorum. Gerçekten çok güzel bir uygulama emeği geçen herkese teşekkürler.

30.04.2021
Yanıtla
Zeynep Tüzün

Zeynep Tüzün Harika bir uygulama. Hem eğlenceli hem de eğitici. Günlüğü düzenli ve “dürüst” tutarak 6 kilo verdim. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim

01.05.2021
Yanıtla
Gökçen Gürüf

Gökçen Gürüf inanılmaz güzel bir uygulama. kalori kontrolü ile sağlıklı bir şekilde zayıfladım. halen devam ediyorum. galiba bir ömür devam edeceğim

01.05.2021
Yanıtla
Ümit Orhan

Ümit Orhan Bu uygulama harika. Adeta bağımlısı oldum. 2 yıldır aksatmadan kullanıyorum.Günlük aldığım kalorileri takip etmemi sağlıyor.

02.05.2021
Yanıtla
Seda Çetinkaya

Seda Çetinkaya Bu uygulamayı ömür boyu kullanmayı düşünüyorum :) Gerçekten çok beğendim.Emeği olanlara teşekkürler..

09.05.2021
Yanıtla
Semih Akgül

Semih Akgül Kurduğunuz sistem gerçekten benim de çok hoşuma gitti, bazen hiç ummadığım yiyeceklerin ne kadar enerji verdiğini görüp şok oluyorum, yiyeceklere olan saygım arttı, sadece biraz daha detaylandırmanız daha iyi olacaktır bunun için de çalıştığınızı tahmin ediyorum

09.05.2021
Yanıtla
Nil Yildirim

Nil Yildirim Bu uygulama ile tanışalı 4 ay oldu ve bu süre içinde 8 kilo verdim, hem de hiç aç kalmadan, zorlanmadan.Kilo vermenin bu kadar kolay olabileceğini tahmin etmemiştim, yıllarca üzerimdeki kiloyu boşuna taşımışım

14.05.2021
Yanıtla
Sudenur Kendirkıran

Sudenur Kendirkıran ben bu uygulamayı yeni indirdim nasıl adım sayarı kulanacagımi ve kadar kalori aldığımı bilmiyorum Yardımcı olabilir misiniz Bir diğer konu gerçekten çok güzel bir uygulama çok beğendim

19.05.2021
Yanıtla