Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 11.07.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Siyez ekmeği neden daha sağlıklı?

Adını sıklıkla duyduğunuz ve diyet listelerinizde yerini alan siyez ekmeğinin özelliklerini açıklıyoruz.

Siyez ekmeği neden daha sağlıklı?

Siyez, günümüzdeki tüm buğday türlerinin atası olarak bilinir. Dünyanın ilk buğdayı siyez, soğuğa karşı dayanıklı oluşu, sert kavuzu sayesinde zararlı canlıların erişememesi, hastalıklara karşı korunaklı olması gibi özellikleriyle öne çıkar. Bir dönem tüketimi oldukça azalan siyez buğdayı, son zamanlarda tekrar tüketilir oldu. Özellikle siyez ekmeği, sağlıklı beslenenlerin, diyet yapanların ilk tercihlerinden biri. Gluten oranı düşük olan siyez ekmeği, bu yönüyle de beyaz ekmekten ve glutenli diğer ekmek çeşitlerinden bir adım önde. Gelin biraz daha detaylı konuşalım.

Siyez buğdayı nedir?

Siyez buğdayı, buğdayın geçmişidir. İlk buğday olarak bilinen siyez buğdayı aslında günümüzdeki tüm buğdayların atasıdır. Aşağı yukarı 10 bin yıl önceye dayanan tarihiyle bilinen siyez buğdayı, Anadolu topraklarında yetişir. Soğuğu ve hatta karı seven siyezin genetik yapısı hiç değiştirilmemiştir. Diğer buğdaylara göre ilk görüşte farklı olduğunu belli eden siyezin kavuz yapısı oldukça sıktır. Böylece hastalıklara ve zararlı canlılara karşı dayanıklıdır. Siyez buğdayı en çok Kastamonu’da üretilse de Erzincan, Tekirdağ, Kocaeli, Kars ve Edirne çevrelerinde de üretimi yapılır.

Siyez buğdayının farkı nedir?

Siyez buğdayı, vitamin, mineral bakımından, gluten içeriği açısından ve birçok yönden diğer buğdaylardan ayrılır.

  • Modern buğdaya oranla iki kat fazla A vitamini içermesiyle bilinir.
  • Siyez buğdayı, demir içeriği, düşük glisemik indeksi gibi özellikleriyle de farklıdır.
  • Kan şekerini birden değil yavaş yavaş yükseltir.
  • Siyez buğdayı, tokluk hissi vermesi, %16 oranında antioksidan içermesi, kolay sindirilmesi, çinko, kalsiyum ve magnezyum içermesiyle sağlıklı beslenmeyi yaşam stili hâline getirenlerin sık sık tükettiği gıdalardan biridir.

Siyez ekmeğinin özelliği nedir?

Siyez ekmeğinin yararları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Siyez buğdayının bol vitaminli, bol mineralli, düşük glisemik indeksli yapısı siyez ekmeğini de etkiler. Siyez ekmeği, bol lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi yaratır. Yalnızca karbonhidratla değil, proteinle de zengin olan siyez ekmeği bu özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek metabolizmayı hızlandırır.

Siyez ekmeğinin kilo verme üzerindeki etkisi nedir?

Siyez ekmeği özellikle modern buğdaydan üretilmiş ekmeklere oranla kilo verme sürecinde olumlu etkilere sahiptir. Genetiği değiştirilmemiş olan buğdaydan üretilen bu ekmek, yüksek lif ve posa içeriğiyle diyet sürecinde sizi tok tutar ve sürekli yeme isteğini bastırır. Yüksek protein içeriğine sahiptir ve günlük almanız gereken protein miktarının belli bir bölümünü karşılar. Hazımsızlık sorununun çözümünde etkilidir. Mide rahatsızlığı, şişkinlik gibi problemlerin önüne geçebilen siyez ekmeği, tüm bu yönleri sayesinde günlük diyet listelerinde de rahatlıkla yer alabilir. Ancak hiçbir besinin olmadığı gibi siyez ekmeğinin de zayıflama üzerinde direkt bir etkisi yoktur. Diğer ekmeklere göre daha sıkı bir yapısı olduğu için normalden çabuk doymanızı sağlar ve porsiyon kontrolünde destekçiniz olabilir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Feridun Yüksel

Feridun Yüksel S

12.07.2021
Yanıtla