Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 09.10.2018 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Sporcu beslenmesinde sakatlıkları iyileştirmek için hangi besinlere yer verilmeli?

Spor yaparken bir yerinizi sakatladığınız ya da yaraladığınızda iyileşme sürecini hızlandırmak için diyet listenizde bazı besinlere daha fazla yer verebilirsiniz.

Sporcu beslenmesinde sakatlıkları iyileştirmek için hangi besinlere yer verilmeli?

Sporda beslenme programının nasıl olması gerektiğini daha önce “Sporda beslenme programınız nasıl olmalı?” başlıklı içeriğimizde ayrıntılı bir şekilde anlatmıştık. Bu kez sporcu beslenmesinin sakatlanmaların iyileşme sürecine etkisinden ve hangi besinlerin bu sürecin kısalmasına yardımcı olduğundan bahsedeceğiz.

Eğer spor yapıyorsanız antrenman sırasında yaralanmaların ve sakatlıkların olağandışı durumlar olmadığını biliyorsunuzdur. Bu tip durumlarda elbette ilk önce tıbbi tedaviye başvurmalısınız. Fakat buna ek olarak bu tip süreçlerde sporcu beslenmesi, diyetisyenlerin de tavsiye ettiği üzere bazı vitamin ve mineralleri daha fazla içermeli. Çünkü bu vitamin ve mineralleri daha yüksek oranda bulunduran besinleri sporcu beslenme listesine dahil ederek yaraların ve sakatlıkların iyileşme sürecini hızlandırmanız mümkün. Ayrıca öğünlerde besin çeşitliliğini sağlamanız ve listenizde yer alan besinlerin içeriklerine dikkat etmeniz de çok önemli.
 
Yaralanmaların ve sakatlıkların daha hızlı iyileşmesi için sporda beslenmenin önemi ne? Antrenman sırasında başınıza böyle şanssızlıklar geldiğinde hangi besinlere yönelmelisiniz?

1-C vitamini içeren besinler

sporda beslenme programi

Beslenme listenizde yer vermeniz gereken ilk besin grubu C vitamini içerenler. C vitamini vücudun güç ve esneklik kazanmak için ihtiyaç duyduğu bir protein olan kolajen üretimine yardımcı oluyor. Kolajen ise vücuttaki tendonların ve liflerin iyileşmesinde ve kemiklerin güçlenmesinde büyük rol oynuyor. Ayrıca C vitamini yoğunluğunun azalması kişilerde stres yoğunluğunun artmasına yol açıyor ve bu durum da vücuttaki üre miktarının artarak yine C vitamininin azalması sonucunu beraberinde getiriyor.

C vitamininin önerilen günlük tüketim miktarı erkeklerde 90 miligramken kadınlarda 75 miligram. Sporcu beslenmesi listesinde yer verilebilecek C vitamini açısından zengin besinler arasında portakal, brokoli, kırmızı dolmalık biber, çilek, greyfurt, fırınlanmış patates, lahana, domates ve kavun gibi besinleri sayabiliriz.

2-A vitamini içeren besinler

sporcu beslenme listesi

Hücre ve kemiklerin gelişmesinde, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan A vitamininin de  yaralanma ve sakatlanmalara karşı iyileştirici etkisi bulunuyor. Önerilen günlük tüketim miktarı erkeklerde 2970 IU, kadınlarda ise 2310 IU ve tüketim miktarında 10.000 IU’nun üzerine çıkmamanız yerinde olur. (IU: International Unit; çok düşük miktarları belirten bir birim)

A vitamini açısından yeterli bir beslenme listesi uygulamak için şu besinlere yer verebilirsiniz: ciğer, tatlı patates, havuç, mango, turp, ıspanak, kırmızı dolmalık biber.

3-Çinko içeren besinler

sporcu beslenmesi diyetisyen

Yaraların iyileşmesi konusunda çinko içeren besinler de ciddi katkı sağlıyor. Çinko mineralinin günlük önerilen tüketim miktarı erkeklerde 11 miligramken kadınlarda 8 miligram. Günlük 40 miligram çinko alımını aşmamanız gerektiğini de hatırlatalım.

Çinko açısından zengin besinler arasında da deniz mahsulleri, et ürünleri, ay çekirdeği ve bademi sayabiliriz.

Yukarıda saydığımız vitamin ile mineralleri düzenli ve dengeli bir şekilde diyet programınıza entegre ettiğinizde yaşadığınız sakatlanma ya da yaralanma süreçlerinde kısalma olduğunu fark edeceksiniz.

Sporda beslenme konusunda "Sporcu içecekleri" başlıklı içeriğimize de göz atmayı unutmayın.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan