Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 29.03.2018 2 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Sporcu İçecekleri

Profesyonel sporcuların spor esnasında ya da sonrasında yararlandıkları sporcu içeceklerini masaya yatırdık! Bu içecek çeşitlerinin etkileri neler? Hangi sporcu hangi içeceği kullanmalı?

Sporcu İçecekleri

Sporcuların egzersiz esnasında ya da sonrasında kaybettikleri sıvı, elektrolit ve bunun gibi diğer maddeleri geri alabilmek için içtikleri solüsyonlara genel olarak sporcu içecekleri diyoruz.

Sporcu içecekleri kullanımı oldukça önemli bir role sahiptir. En önemli özelliği aşırı sıvı kaybına (dehidratasyon) karşı savaşmasıdır. Aşırı sıvı kaybı birçok sağlık problemi ve dolaşım bozukluğuna neden olabileceği gibi, performans düşüklüğü ve vücudun kendini toparlayamaması gibi önemli sorunlara da yol açmaktadır.

Sporcu içecekleri nasıl olmalıdır?

-Enerji ihtiyacını karşılamaya destek olmalıdır.

-Kaybedilen sıvı ve elektrolit kaybını telafi etmelidir.

-Egzersiz sonrası toparlanmayı ve yıpranan kasların tamirini kolaylaştırmalıdır.

Sporcu içeceklerinin çeşitleri ve kullanımı

1.Hipertonik sporcu içeceği:Yüksek oranda glikoz ve mineral (700 mg/lt’den fazla sodyum) içeren ve vücuttaki sıvı yoğunluğundan daha fazla yoğunluğa sahip olan solüsyonlardır. Çok fazla mineral ve enerji kaybedildiği durumlarda kullanılmalıdır. Uzun mesafe koşuları gibi uzun ve yoğun egzersizlerin ardından içilmesi uygundur. Kaybedilen elektrolitlerin ve kaslarda enerji için kullanılan glikojenlerin yerine konmasını sağlar.

2.İzotonik sporcu içeceği: Hipertonik solüsyonlardan daha az mineral (400-700 mg/lt arasında sodyum) ve glikoz içeren, vücuttaki sıvı yoğunluğuna benzer bir yoğunluğa sahip olan solüsyonlardır. Düşük ve orta yoğunluktaki uzun süreli egzersizlerde ve yüksek yoğunluklu-kısa süreli egzersizlerde kullanılması uygundur. Terlemeyle kaybedilen sıvıların yerine konmasına ve enerji desteği sağlanmasına yardımcı olur.

3.Hipotonik sporcu içeceği:Hipertonik ve izotonik enerji içeceklerinden daha az mineral (400 mg/lt’den daha az sodyum) ve glikoz içeren, vücuttaki sıvı yoğunluğundan daha düşük yoğunluğa sahip olan solüsyonlardır. Düşük ya da orta yoğunlukta ve kısa süreli egzersizler için kullanımı uygundur. Karbonhidrat ihtiyacı daha az olan, jimnastik ya da bunun gibi spor dallarıyla ilgilenen sporcular tarafından kullanılması önerilir. Bu solüsyonun en önemli özelliği terlemeyle oluşan hızlı sıvı kaybının telafi edilmesini sağlamasıdır.

AMAN DİKKAT: Eğer profesyonel bir sporcu değilsen, ciddi miktarda sıvı, elektrolit ve enerji kaybetmeyeceğin için piyasada satılan sporcu içeceklerine yönelmemelisin.

Düzenli spor yapan biriysen, ancak profesyonel olarak sporla ilgilenmiyorsan çok yakında evinde kolayca yapabileceğin içecek tarifleri Diyetkolik’te, bizi takipte kal!

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Bayram Ali Yalçınkaya

Bayram Ali Yalçınkaya Sporcu beslenmesiyle ilgili bilgi için WhatsApp iletişim 0553 574 17 87

29.03.2018
Yanıtla
Özge Arslantin

Özge Arslantin Zararlı

30.03.2018
Yanıtla
Fatma Da

Fatma Da O

10.04.2018
Yanıtla