Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.12.2019 2 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Süper gıdalara gerçekten ihtiyacımız var mı?

Bazı besinler var ki sağlığımız üzerinde neredeyse mucizevi etkileri olduğu düşünülüyor. Peki sahiden öyle mi?

Süper gıdalara gerçekten ihtiyacımız var mı?

Üzülerek belirtmek gerekir ki, doğada süper gıda diye bir şey yok. Ancak çevremizde müthiş besin içeriklerine sahip birçok yiyecek bulunuyor. Örneğin besin değerleri açısından zengin, kalorisi düşük ve doyurucu birçok meyve ve sebze, baklagil ve kepekli tahılı göz önünde bulundurun. Ispanak, fasulye ve mercimek; brokoli, pazı, lahana ve diğer koyu yeşillikler; çilek, kiraz, yaban mersini gibi kırmızı meyveler; badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler. 

Süper yiyeceklerin iki temel özelliği var. Besleyici olmaları ve çok uzaklardan gelmeleri. Mesela şu besinleri daha önce duymamış olabilirsiniz: acai berry, noni (Hint dutu), goji berry (kurt üzümü)... Ticari olarak yeni besinlerin süper gıda olarak pazarlanması sizi asla yanıltmamalı. Çünkü bu egzotik besinler sanıldığı gibi süper nitelikler taşımayabiliyor. 

Süper gıdalardan medet ummak yerine yapılması gereken...

super gidalar nelerdir

Genel olarak diyet programınız besin değerleri açısından zayıfsa besin çeşitliliğinizi artırmanızda fayda var. Bunun için kronik hastalıklardan korunmak amacıyla birkaç gıda türüne değil, genel diyet şeklinize odaklanmalısınız. Sağlıklı, bütüncül, asgari düzeyde işlenmiş gıdaları içeren, çoğunlukla bitkilerden oluşan, dengeli ve optimal bir diyet programı uygulayarak sağlığınızı tek bir yiyeceğin yapamayacağı şekilde etkili savunabilirsiniz. Fasulye ve bulgurdan daha egzotik herhangi besini barındırmayan bir diyet de gayet yeterli olabilir. Sağlıklı bir diyet planını uyguladığınız takdirde arada bir yapılan kaçamaklar da vücudunuz tarafından tolere edilecektir. 

Dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir kaynakta dengesiz ve sağlıksız bir diyetiniz varken bir tutam goji berry ya da nar suyu ile her şeyin düzeleceğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Bu yüzden beslenme şeklinin sağlık üzerindeki derin etkilerinin yalnızca bu tip egzotik besinlere indirgenmesi fikri oldukça yanlış. Sağlıklı beslenmeyi tüm yönleriyle ele alırken günlük beslenme rutininizi detaylı şekilde incelemeniz gerekiyor. Elbette bunun ilk aşaması da beslenme düzeninizi farkına varmanız için bir Kalori Takipçisi aracılığıyla besin günlüğü tutmaktan geçiyor. 

super gıdalar nelerdir

Sonuç olarak, market raflarında parıldayarak size göz kırpan süper gıdaları gözünüzde büyütmeyin. Önemli olanın, genel diyet düzeninizin sağlığınızda yarattığı farklılıklar ve değişimler olduğunu unutmamalısınız. Özetlemek gerekirse, brokolideki etken madde brokolidir ve basit çorbalardan egzotik olmayan fındıklara kadar tüm sağlıklı öğünlerin içindeki etken madde bütüncül besin değerleridir. Bu noktada, doğadan bir süper gıda beklemek yüzeysel ve gereksiz olur. Dolayısıyla yalnızca süper kahraman hikayelerinde yer alabilecek sihirli besinlerden medet ummanıza hiç ama hiç gerek yok.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Garip Parıltı

Garip Parıltı Ö

15.12.2019
Yanıtla
Kübra Aslan

Kübra Aslan evet gerçekten güzel

19.12.2019
Yanıtla
Pinar Ozturk

Pinar Ozturk egzotik meyveleri tatmayi cok severim bazi insanlar korkar tatmaya alerji yapar diye.Iyiki egeliyim yesillik baylirim nerde bi ot tarzi gorsem hemen soganla yumartayla sotelemek isterim.

27.01.2020
Yanıtla