Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetisyen Betül Üstün 01.09.2021 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Tatil sonrası beslenme önerileri

Tatilde ipin ucu kaçtıysa bu küçük önerilerle beslenmenizi toplamaya başlayabilirsiniz.

Tatil sonrası beslenme önerileri

Tatil sonrasında ödem, şişkinlik, kabızlık gibi problemler oluştuysa bu yazım sizin için yararlı olabilir. Tatil sonrasında beslenme önerilerimi 4 başlık altında topladım. Keyifli okumalar dilerim!

1. Yeterli su tüketimi

Güneşlenme, alkol tüketimi, terlemenin artması ve yüzmeyle birlikte su ihtiyacımız artar. Eğer günlük olarak yeterli su tüketimini sağlayamazsak vücudumuzda ödem görülebilir. Aynı zamanda fiziksel aktivite eksikliğine bağlı olarak da (örneğin uzun yolculuklar) ödem oluşabilir. Ödemden kurtulmak için yeterli su tüketmek ve günlük rutinimize egzersiz eklemek yararlı olacaktır. “Yeterli su tüketiminin bir ölçüsü olarak idrar rengi ve miktarı baz alınabilir. İdrar rengi koyulaştıkça ve miktarı azaldıkça yetersiz su tüketildiği fikri oluşabilir. Ancak vitamin ve mineral takviyesi alıyor iseniz veya bir hastalık durumu varsa idrar renginiz su tüketiminden bağımsız olarak koyulaşabilir.”

2. Diyet lifi tüketimi

Tatildeyken et/tavuk/balık gibi protein kaynaklarının tüketimi genelde artmaya eğilimli olur. Sebze ve meyve tüketimi nispeten azalır. Ancak bu durumda maalesef ki kabızlık riski artar. Diyet lifi kaynaklarının günlük olarak tüketimi kabızlık probleminin çözülmesine yardımcı olacaktır. “Sebzeler, meyveler, yulaf ezmesi diyet lifi kaynaklarıdır.”

3. Probiyotik ve prebiyotik besin tüketimi

Bazı bireylerde günlük rutinin, ortamın, beslenmenin değişimi ve seyahatle birlikte kabızlık gibi sindirim problemleri görülebiliyor. Toparlanmayı sağlayabilmek için probiyotik ve prebiyotik besinlerden yardım almak yararlı olabilir. Daha etkili bir sonuç için bu iki besin grubunun birlikte tüketimi önerilir. “Yoğurt, kefir, sirke, boza probiyotik kaynaklarıyken; muz, elma, çilek, kuşkonmaz, kurubaklagiller, yulaf, çavdar, soğan, sarımsak prebiyotik kaynaklarıdır.”

4. Besin alımını çeşitlendirmek

Tatilde besin tüketimi genel olarak belirli bir kalıpta kalmış olabilir. Her besinin içeriği farklı olduğu için besin seçimlerimizi çeşitlendirmek besin öğesi eksikliklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. “Tabağımızda mutlaka 4 besin grubundan da bulunduralım. Bu gruplar; süt ve süt ürünleri, tahıllar/kurubaklagiller, et/tavuk/balık, sebze ve meyvelerdir. Aynı zamanda, grup içindeki besinleri de olabildiğince çeşitlendirelim.”

Not: Bu öneriler sağlıklı bir birey baz alınarak oluşturulmuştur. Beslenme kişiye özeldir, hastalık durumuna göre öneriler değişebilir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan