Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 04.07.2021 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Tatilde karşılaşılan ufak sağlık sorunları için 4 doğal çözüm önerisi

Güneş yanıkları ve böcek ısırıkları gibi sinir bozucu durumların tatilde canınızı sıkmasını istemiyorsanız bu önerilere kulak verin.

Tatilde karşılaşılan ufak sağlık sorunları için 4 doğal çözüm önerisi

Yazın gelmesiyle birlikte eğlenceli yürüyüşler, kamp gezileri, ​​plaj ya da havuz günleri gibi açık hava etkinlikleri zaman zaman ufak sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Uzmanların güneş yanığı, böcek ısırığı ve denizanası sokması gibi bu tip sorunlarla baş etmek için evde uygulayabileceğiniz birkaç basit önerisi var. İşte yaz mevsiminde çok işinize yarayabilecek dört farklı doğal tedavi yöntemi:

1-Denizanası sokmalarını sirke ile etkisiz hale getirin

tatiller

Hiçbir şey bir plaj gününü kötü bir denizanası sokmasından daha hızlı mahvedemez. Denizanaları genellikle sığ okyanus sularında bulunuyor ve denizde fark edilmeleri oldukça zor. Soktuklarında cildinizde nematosist denilen küçük zehirli dikenler bırakıyorlar. Nematosistler denizanası tarafından cildinize salındıktan sonra bile zehir salmaya devam ediyor ve bu da denizanası sokmalarının birkaç dakika, hatta bazı durumlarda saatlerce acı vermesine yol açabiliyor. Neyse ki denizanası zehrini etkisiz hale getirmek zor değil. Herhangi bir zayıf asit, denizanası ısırganlarının kimyasına müdahale ederek cildinize daha fazla zehir akıtmalarının önüne geçebiliyor.

Bu yüzden sahile giderken olası bir denizanası talihsizliğine karşılık yanınızda küçük bir şişe sirke götürmeyi ihmal etmeyin. Siz veya çocuğunuz böyle bir durumla karşılaştığında iğnelerin daha fazla zehir salmasını önlemek için ısırığı sirke ile yıkayın. Bu bölgeyi ovalamayın ya da buzlamayın. Çünkü bunlar, dikenlerin cildinizde daha da derine itilmesine neden olabilir. Gerekirse daha fazla sirke kullanarak cımbızla dikkatli bir şekilde dikenleri çıkarmayı deneyin.

2-Doğal bir güneş yanığı ilacı olan Epsom tuzunu kullanın

tatil zamanlari

Güneş ışığı doğru saatlerde ve doğru miktarda alındığında hepimizin bildiği üzere vücudun temel ihtiyaçlarından birini karşılıyor. Gerçekten de güneş D vitamini seviyenizi artırmanın ve hormonlarınızı dengelemenizin mükemmel bir yolu. Ancak fazlası da güneş yanıklarına neden oluyor ve bu da uzun vadede cilt kanseri riskini artırıyor. Bu yüzden güneş ışığının fazlasından, yani güneş yanıklarından korunmak çok ama çok önemli. 

Sağlıklı bir içeriğe sahip güneş kremlerinin yanı sıra Epsom tuzu da güneş yanıklarını doğal yolla gidermenin kolay bir yolu. Kırmızı ve iltihaplı cildinizi rahatlatmak için banyoda 1 veya 2 fincan Epsom tuzunu çözün ve cildinizin güneşten yanmış kısımlarını ıslatın. Eğer küvetiniz yoksa bir bezi Epsom tuzu ile ılık suya batırın, ardından birkaç dakika cildinize yerleştirin ve bir süre sonra durulayın. Cilt iltihabını azaltan ve kuru ya da zarar görmüş cildi nemlendirmeye yardımcı olan Epsom tuzu aynı zamanda egzama ve zehirli sarmaşıklar da dahil olmak üzere çoğu küçük cilt tahrişini hafifletmek için kullanılabiliyor. Epsom tuzu hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz “Anksiyete, uykusuzluk ve enfeksiyonun reçetesi: Epsom tuzu” başlıklı yazımızı okumayı da es geçmeyin.

3-Böcek ısırığını lavanta yağıyla rahatlatın ve yaraları dezenfekte edin

tatil

Lavanta esansiyel yağı ise kaşıntılı böcek ısırıklarını yatıştırmanın yollarından biri. Bu yağ çeşidi sivrisinek ısırıklarını veya arı sokmalarını hafifletmede akut şişliği azaltan hafif bir antienflamatuar özellik gösteriyor. Birkaç damla lavanta esansiyel yağını pamuk yardımıyla böcek ısırıklarına doğrudan uygulayabilirsiniz. Küçük kesikler ve sıyrıklar için de yine bu yağdan yararlanabilirsiniz. Lavanta yağı linalol adı verilen aromatik bir bileşik sayesinde doğal bir antimikrobiyal görevi görüyor. Bu yağı kullanırken eşit miktarda lavanta yağı ile jojoba ve tatlı badem yağı gibi başka bir yağı karıştırabilir ve bu karışımı, dezenfekte etmek için sıyrıklar ve kesiklerin üzerine sürerek ovalayabilirsiniz.

4-Aloe vera'yı çok amaçlı bir merhem olarak kullanın

tatil zamani

Aloe vera yaz aylarında, özellikle havuz günlerinde cilt bakımı için gerçekten mükemmel. Cilt koruyucu antioksidanlar, vitaminler ve minerallerden oluşan aloa vera cildi birkaç farklı şekilde koruyor.

Güneş yanıklarına karşı koruyucu:Aloe vera uygulandıktan sonra cildinizin UV radyasyonundan korunmasına yardımcı olan, deride metallotiyonin adı verilen antioksidan bir protein üretiyor.

Cildi nemlendirme ve yaşlanma karşıtı: Kolajen ve elastin üretimini uyararak kırışıklıkları azaltırken cildi nemli tutan aloe vera ayrıca cildinize nem sağlayan mukopolisakkaritleri içeriyor.

Kızarıklık ve iltihap azaltıcı: Aloe vera magnezyum ile iltihap ve kızarıklıkları azaltan çeşitli antioksidanlar açısından da oldukça zengin. Antienflamatuar etkisi kaşıntı ve kızarıklığı azaltmaya da yardımcı olabiliyor.

Cilt kuruluğu ve havuz kimyasallarından kaynaklanan kaşıntıları önlemek için havuz günlerinin sonunda cildinize bir iyilik yapın ve aloe vera sürün. Güneş yanıklarınızı yatıştırmak için Epsom tuzu banyosundan sonra bu adıma geçebilirsiniz. Bunun için organik aloe vera kremlerinden birini satın alabilirsiniz.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan