Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 20.01.2018 2 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Tatlı krizlerinden korunma yolları

Nice diyetin bozulmasının sebebi olan tatlı krizlerini kendimizden nasıl uzak tutabiliriz?

Tatlı krizlerinden korunma yolları

Tatlı krizi, günün herhangi bir zaman dilimindeki açlık ya da tokluk hissinden bağımsız gelişen, aniden ve yoğun bir şekilde bastıran tatlı yeme isteğidir. Tatlı krizlerişeker bağımlılığı ve vücudun şekere karşı verdiği tepkiyle ilgilidir. Tatlı krizinin yaşanmasının başlıca nedenleri arasında şeker bağımlılığı, uzun açlık saatleri, kötü beslenme, hareketsiz yaşam biçimi ve stres gelir.

Bazen en irade sahibi olduğumuzu zannettiğimiz anlarda bastırarak bizi tufaya getiren tatlı krizlerini alt etmenin yolları nelermiş bakalım.

1-Aç kalma. Uzun süreli açlık durumları kan şekerinde düşüşe neden olur. Vücut düşen kan şekerini yükseltme çabası içerisine girdiğinden ve şekerlibesinlerinkan şekerini hızla yükseltici etkisi olduğundan tatlı yeme isteği duyulur. Düzenli beslenmek ve uzun süre aç kalmamak, tatlı krizlerinin önüne geçme konusunda atman gereken ilk adım olabilir.

2-Tek yönlü beslenmeden kaçın. Öğünlerini dengeli bir şekilde yapmaya özen göster. Dengeli beslenmek vücudun için gerekli olan enerji, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamanı ve kan şekerinin dengede tutulmasını sağlayacak.

3-Hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durmaya çalış. Bu besinler beyninde bulunan dopaminin seviyesinde yükselmelere neden olarak tatlı krizlerinin yolunu açar.

4-İçtiğin su miktarını artır. Bazı araştırmalara göre beyin, vücuttaki su kaybının ardından oluşan su içme dürtüsünü şekerli besin yeme isteği olarak algılayabiliyor. Bu durumda kişi su yerine tatlılara yöneliyor. Yani bu tehlikenin farkında olarak bol su içmek oldukça önemli.

5-Stresten olabildiğince uzak dur. Stres seviyesinin yükselmesi mutsuzluğa, mutsuzluk ise serotonin ihtiyacına neden olur. Mutsuz bir vücudun da belki de ilk başvuracağı şey tatlılardır!

6-Hareket et. Hareket etmek, yani egzersiz yapmak mutluluk hormonlarından biri olan endorfinin artmasını sağlar. Endorfin hormonu sayesinde tatmin olan vücudun tatlı isteği ortadan kalkacak ya da hiç değilse azalacaktır.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Mihriban Gürel

Mihriban Gürel programda ki yağ karbonhidrat ve protein neye göre hesaplanıyor

21.02.2018
Yanıtla