Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 23.10.2020 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Tatlı patatese dair bilmeniz gerekenler

Beyaz patatesin pabucu dama mı atılıyor? İşte tatlı patates ile ilgili bilmeniz gereken her şey.

Tatlı patatese dair bilmeniz gerekenler

İster özel bir tarifte tatlı patates kullanıyor olun, ister işten sonra hızlı bir akşam yemeği için fırında bir tane haşlıyor olun, sağlığınızı destekleyecek etkilere sahip bir sebzeyle vücudunuzu besliyor olacaksınız. Tatlı patates bol miktarda vitamin, mineral, lif ve bitkisel besin öğeleriyle dolu. Bu içeriğiyle hem vücudunuza hem de zihinsel sağlığınıza yardımcı oluyorlar. Sadece bu da değil, hazırlaması çok basit! Haşlanmış, fırınlanmış, sotelenmiş bir sürü farklı şekilde pişirebilirsiniz. Bu yüzden alışveriş sepetinize atmaktan çekinmeyin. Ancak diyetinizde yer verirken dozunu aşmamaya özen gösterin ve enerji değerinin yüksek olduğunu unutmayın!

Tatlı Patatesin Sağlığa Faydaları

Sağlıklı görmeyi destekler:

Tatlı patatesin içerdiği A vitamini oldukça yüksektir. İçerdiği A vitaminiyle görme yeteneğini korumaya ve sağlıklı görme düzeyini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca araştırmalar, daha fazla A vitamini ve beta karoten alımının katarakt riski ile ters ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Bağışıklığı destekler:

A vitamini ayrıca hücresel iletişim, büyüme ve farklılaşma dahil olmak üzere diğer vücut işlevlerine de yardımcı olur. Son araştırmalar,bağışıklığın güçlendirilmesinde de kritik bir rol oynadığını göstermektedir.

Kan basıncını ve felç riskini azaltmaya yardımcı olabilir: 

Tatlı patates hem potasyum hem de magnezyum içeriyor ve bu minerallerin her ikisi de kan basıncı düzenlenmesinde rol alıyor. Araştırmalar, potasyum açısından zengin diyetlerin kan basıncını düşürerek ve hatta  felce karşı koruyarak kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

LDL kolesterolü düşürebilir: 

Tatlı patateste bulunan sağlıklı bitki bazlı lif, LDL kolesterolü düşürmenin yanı sıra kalp hastalığı, obezite ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Uzun ömürlülüğü destekler:

Tatlı patateslerin A Vitamininin öncüsü olan antioksidan beta-karotenin  en iyi kaynaklarından biri olduğunu biliyoruz. Beta-karoten gibi antioksidanların vücudu serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu da daha sağlıklı bir hayat anlamına geliyor.

Şimdi, tatlı patateslerle ilgili muhtemel sorularınızı yanıtlayalım.,

Tatlı patates, beyaz patatesten daha mı iyi?

Hem tatlı hem de beyaz patateslerin besleyici olduğunu belirterek başlayalım. Ancak besin öğesi içerikleri birbirlerinden biraz farklı. Bu yüzden kalori, protein ve karbonhidrat içeriği bakımından karşılaştırılabilirler. Örneğin beyaz patatesin potasyum içeriği yüksekken, tatlı patatesin A vitamini içeriği daha yüksektir. Bununla birlikte tatlı patateslerin lif içeriği beyaz patatesten daha zengindir. İkisi de besleyiciliği yüksek besinler olmakla beraber diyetteki miktarlarına ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. 

Tatlı patateslerin şekeri yüksek mi?

Bu yumruların doğal olarak oluşan şekeri vardır, ancak tatlı patateslere şeker eklenmez (pişirme sırasında biraz eklemediğiniz  sürece). Hatta tatlı patates, diyabetik diyetlere de uyumlu gösterilmektedir. Şeker hastalarının karbonhidratlardan tamamen uzak durmaları gerektiği yaygın bir yanılgıdır. Önemli olan karbonhidratın türü, porsiyon büyüklüğü ve bunların güne yayılmasıdır. Bu yüzden tatlı patatesleri diyetinize adapte edebilirsiniz.

Tatlı patatesler düşük glisemik indeksli bir gıda olarak kabul edilir ve lif bakımından yüksektir, bu da glikozun kan dolaşımına yavaş salındığı ve kan şekerinin hızla yükselmesini önlediği anlamına gelir. Ancak onları nasıl hazırladığınız konusunda dikkatli olmanız gerektiğini tekrar hatırlatalım. 

Turuncu, sarı veya mor tatlı patatesler: Fark nedir?

Araştırmalar, farklı renkli tatlı patateslerin, bitkilerde bulunan ve sağlığı geliştiren çeşitli seviyelerde bitkisel besin öğelerini içerdiğini gösteriyor. Örneğin turuncu tatlı patatesler, antioksidan aktiviteye sahip bir karotenoid olan beta-karotenin en yüksek seviyelerine sahipken, mor tatlı patateslerde yaban mersini içinde de var olan bir flavonoid olan antosiyanin daha fazla bulunmaktadır. Antosiyaninler de antioksidan etkiye sahiptir ve sağlıklı beyin fonksiyonunu destekleyebilir. 

Tatlı patatesi nasıl tüketmeliyiz, kızartabilir miyiz?

Tatlı patates kızartması hala patates kızartmasıdır. Yağ ve fazla sodyum yüklü tatlı patates kızartmalarından alınan kalori, sadece bir fincan için 350'den fazla olabilir. Derin yağda kızartılmış her türlü besinden uzak durmamız gerektiği gibi, tatlı patatesten de uzak durmalıyız. Fırında pişirilmiş seçeneklerin çok daha sağlıklı olduğunu göz önünde bulundurarak menülerinizi planlayabilirsiniz.

Ayrıca tatlı patateslerin faydalarından yararlanmanın pek çok lezzetli yolu var! Satın alırken, pürüzsüz bir cilde sahip sert yumrular (yumuşak noktalar yok) seçin. Buzdolabında değil, serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın.

Patatesleri, kahvaltılık yemekler, güveçler  ve hatta tatlılar dahil olmak üzere çeşitli tariflerde kullanabilirsiniz. Onları biraz zeytinyağı ve biberiye ile kavurmayı deneyebilir ve sabahları omletlerinize ekleyebilirsiniz. Tabii tatlı patatesi tüketirken enerjisini göz önünde bulundurmayı ve miktarına göre diyetinizdeki ekmekleri azaltmayı ihmal etmeyin. İpucu: Lif içeriğinden en üst düzeyde yararlanmak için tatlı patates kabuğunu soymayın.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan