Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 24.05.2022 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Taze meyveler ve kuru meyveler arasındaki farklar

Taze ve kuru meyveler arasındaki temek fark nedir? Hangisi daha fazla tüketilmelidir?

Taze meyveler ve kuru meyveler arasındaki farklar

Taze veya kurutulmuş olsun, meyve besleyicidir. Her ikisi de vitamin, mineral ve lif ile doludur. Bununla birlikte, meyvenin kurutulması, kalorinin yanı sıra birçok besini de yoğunlaştırır. Kurutma işlemi ayrıca meyvenin C vitamini gibi daha uçucu besinlerinin bir kısmını kaybetmesine neden olabilir.

Bir taze erik yaklaşık 8 kalori, bir kuru erik 23 kaloridir.  Erik, kuru eriğe göre daha düşük enerji yoğunluğuna sahiptir. Bu, hacimlerine kıyasla kalorilerinin düşük olduğu anlamına gelir. Öte yandan kuru erik, yüksek enerjili, yoğun bir besindir, bu da şişirici olmadığı anlamına gelir. Taze erik gibi daha düşük enerji yoğunluğuna sahip yiyecekler tüketen insanlar, sağlıklı bir kiloyu daha kolay koruyabilirler.

Bir taze erik ile bir kuru erik veya bir taze üzüm ile bir kuru üzüm karşılaştırıldığında, vitamin, mineral ve lif içeriği o kadar da farklı değildir. Ancak ev ölçülerine göre karşılaştırıldığında, kurutulmuş meyve, sağlığı geliştiren besinler için çok daha iyi bir kaynaktır.

Örneğin bir fincan kuru üzüm, bir fincan taze üzümden çok daha iyi bir lif, potasyum ve bakır kaynağıdır. Kuru kayısı, A vitamini, B vitamini, demir ve potasyum dahil olmak üzere taze kayısılardan daha iyi bir besin kaynağıdır. Bununla birlikte, kuru üzüm, kuru erik ve kuru kayısı, taze hallerinden daha iyi bir C vitamini kaynağı değildir. Bunun nedeni C vitamininin ısıyla işleme sırasında ve zamanla azalmasıdır. Suyu çıkarıldığı için, kurutulmuş meyveler taze meyvelerden önemli ölçüde daha yüksek kaloriye sahiptir - bir fincan kuru üzümde 430 kalori ve bir fincan üzümde 60 kalori veya bir fincan kuru kayısıda 380 kalori ve bir fincan taze meyvede 75 kalori mevcuttur.

Bunların dışında kuru meyvlerin taze meyvelere oranla glisemik indeksleri daha yüksektir. Bu sebeple tüketildiklerinde kan şekerini daha hızlı yükseltirler. Özetle, ikisi de besleyici olmakla birlikte diyete porsiyon kontrolü sağlanarak dahil edilmeleri gereklidir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan