Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 08.09.2022 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Y kuşağı son bin yılın en kilolu nesli!

'Obezite günden güne artıyor' cümlesi bir kez daha resmileşti. Son yapılan araştırmalarda Y kuşağı son bin yılın en kilolu nesli olarak not edildi.

Y kuşağı son bin yılın en kilolu nesli!

Yeni bir rapora göre, Y kuşağının (1980’lerin başından 1990’ların ortalarına kadar doğan herkes) orta yaşa geldiklerinde obez olarak sınıflandırılma oranı baby boomersa (1946 ile 1964 arası doğan jenarasyon) göre önemli ölçüde daha fazladır.

İngiltere Kanser Araştırmaları, genç neslin her on üyesinden yedisinin, 35 ila 44 yaşları arasında obez olduğunu gösteren yeni istatistikler yayınladı. Sonuçlara göre Y kuşağı kayıtlar tutulmaya başladığından beri -yaklaşık bin yıldır- görülen en kilolu nesil olarak karşımıza çıkıyor.

Dahası bu durum neslin üyelerini böbrek kanseri, bağırsak kanseri ve meme kanseri dahil olmak üzere 13 farklı kanser türü geliştirme riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Aynı şekilde Y kuşağında görülen diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar da diğer nesillere göre daha yüksek olarak not ediliyor.

Bununla birlikte yapılan araştırmalar insanların sadece yüzde 15’inin obezite ve artan kanser riski arasındaki bağlantının farkında olduğunu ve birçok insanın bunun bilincinde olmadan sağlıklarını ciddi risk altına alabileceğini gösteriyor. Ancak yine yapılan korelasyon araştırmaları gösteriyor ki sigaradan sonra obezite önlenebilir kanser vakalarının arkasındaki en büyük faktör.

Cancer Research UK uzmanları ‘’Bu tahminler kulağa iç karartıcı gelse de onların gerçeğe dönüşmesini engelleyebiliriz. Y kuşağı görünüşte sağlıklı gıda trendlerini takip ediyor ancak hiçbir şey dengeli ve çeşitli bir diyetin yerini tutmuyor. Bol miktarda meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi yüksek lifli yiyecekleri yemek ve abur cuburu azaltmak sağlıklı kiloyu korumanın en iyi yolu. İşte bu noktada siz diyetisyenlere büyük rol düşüyor.’’ yorumunu yapıyor.

Aynı şekilde uzmanlar gıda endüstrisini insanları aşırı şımartmaya teşvik etmekten vazgeçirmek için pazarlama taktiklerini yeniden değerlendirmeye çağırırken, değişiklik yapması gerekenlerin sadece tüketiciler olmadığını vurguluyorlar. Buna ek olarak, Cancer Research UK, gelecekte daha fazla genç insanın obez olma riskini azaltmaya yardımcı olmak için abur cubur reklamlarının yasaklanması çağrısında bulunuyor.

İç karartıcı bir tabloyla Y kuşağının arkasından gelen Z kuşağında artan obezite vakalarının, Y kuşağının bin yıl içerisindeki en kilolu nesil olma niteliğini silerek Z kuşağını öne geçireceği tahmininde bulunuluyor. Bu da her yeni neslin bir önceki nesilden daha sağlıksız yetişeceği ve daha çok hastalıkla baş edeceği anlamına geliyor.

Obeziteden kurtulan her bir insanın daha sağlıklı nesillere adım atmak olduğu düşünüldüğünde siz sevgili diyetisyenlerimize halk sağlığı ve toplum bilinçlendirilmesi konusunda bir kez daha büyük bir rol düşüyor. 
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan