Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 16.03.2020 4 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Yemeklerinize sarımsak ve zencefil ekleyin

Sağlıklı yaşamamızı sağlayan bağışıklık sistemi zayıfladığında, her türlü tehlikeye karşı savunmasız kalıyoruz. Hayatımızı şekillendirirken 5 önemli adımı hesaba katarak yaşarsak, daha kuvvetli bir bağışıklık sistemi ve daha güçlü bir savunma kurabiliriz. Koronavirüse karşı da güçlü durabiliriz.

Yemeklerinize sarımsak ve zencefil ekleyin

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin 5 yolu

  • Hareket 

Hareket etmek, antrenman yapmak, vücudumuzu aktif tutmak sağlıklı bedenin kilit noktalarından biri. Antikor üretilmesi ve beyaz kan hücrelerinin dolaşıma daha hızlı katılması, vücudumuzun içindeki mikropların daha çabuk tespit edilmesi için egzersiz önemlidir. Ayrıca hareket ederek stres hormonlarının seviyesini düşürebiliriz ve hastalanma ihtimalimiz de azalır.

Spor yapanlar daha az hastalanıyor

Vücudu hareket halinde tutmanın sağlıklı bir bedene etkisi araştırmalarla kanıtlandı. İngiltere’de yapılan son araştırmada, 1002 kişinin verileri değerlendirildi ve haftada 5 gün spor yapanlarda grip gibi hastalıkların görülme oranının düştüğü gözlemlendi. Düzenli egzersiz yapanların hastalıklara yakalandıklarında daha az semptom gösterdikleri, daha kolay atlattıkları da belirtiliyor. Ayrıca spor yaparken vücut ısımız yükselip de terlemeye başladığımızda mikropları da öldürüyoruz.

Haftada 4-5 gün, günde 30-60 dakika

Uzmanlar haftanın yarısından fazlasında spor yapılmasını öneriyorlar, en azından 4 gün ve mümkünse 5 gün antrenman yapmalıyız. En az 30 dakikadan başlayarak 60 dakikaya kadar çıkartabiliriz. Eğer spor salonlarına gitmekten çekiniyorsak evde yapabileceğimiz egzersiz programları bulabiliriz, yürüyüşe çıkabiliriz.

  • Beslenme

Bağışıklık sisteminin %80’i bağırsaklarda bulunur. Vücudu korumak için gereken besinlerin ayrıştırılması ve gereken organlara dağıtılması işlemini gerçekleştiren sindirim sisteminin sağlıklı beslenme ile desteklenmesi çok önemli. Doğru beslenme olmazsa sistem zayıflar ve bağışıklık koruması da yıkılır.

Doktorların ve uzmanlarının önerileri Akdeniz stili beslenme... Meyve ve sebzeyi bol tüketmek, tam tahıllar ve kabuklu yemişlerle desteklemek ve balık, zeytinyağı ile sağlıklı yağlar almak.

Bu beslenme sisteminde bulunan C vitamini, antioksidanlar ve çinko iltihapların daha kolay iyileşmesine, enfeksiyonlara karşı güçlenmemize yardımcı olur.

Yaş ilerledikçe beslenmenin önemi artıyor

İlerleyen yaşlarda vücudun ihtiyaçları da artıyor, özellikle bağışıklık sisteminin kuvvetli tutulması gerekiyor. Akdeniz beslenmesine biraz dışarıdan takviye ile sağlıklı bir yaşlanma süreci geçirmek mümkün. Yapılan araştırmalar 65-79 yaş aralığındaki kişilerin Akdeniz diyetini günlük D vitamini desteği ile birlikte sürdürdüklerinde vücutlarının hastalıklarla savaşan T hücresi üretimini arttığı gözlemlendi. Akdeniz diyetini yoğurt ve kefir gibi bağırsaklarda iyi bakterileri çoğaltan besinlerle takviye edebilirsiniz.

  • Stresten uzak durun

Bağışıklık sistemi ile ruh sağlığı arasında direkt ilişki var. Bağışıklık sisteminin zayıflatan nedenlerden biri de stres. Aşırı kaygı ve stres durumunda vücudumuz tehlike durumuna geçiyor ve stres hormonları bağışıklık sisteminin çalışmasını geri plana atıyor. Aşırı stresin insanlarda daha sık gribe yakalanmaya neden olduğunu biliyoruz. Yapılan bir araştırmada 726 sağlıklı bireye grip virüsü verildi, Stres seviyesi yüksek kişilerde grip semptomlarının iki katıda kadar fazla etki gösterdiği gözlemlendi. 

Stresliyken tüm sistemleri düşürüyoruz

Stres altındaki insanlar yediklerine, beslenmelerine dikkat etmiyorlar, kalitesiz uyuyorlar, yaşam alışkanlıklarını yerine getirmekte zorlanıyorlar. Stres anında ortaya çıkan hormonların vücudun bağışıklık sistemi için kullandığı maddeleri kendine çekmesinin dışında zihnimiz de sağlıklı yaşam için yapılması gerekenlere konsantre olamadığından bedenimiz zayıflıyor.

Stresle başa çıkmak mümkün

Hayatımızı stres olmadan kurgulama şansına sahip değiliz, dışarıdan gelen stres kaynaklarına da engel olamayız. Ama stresi yöneterek vücudumuz için zararlı hale gelmesini önleyebiliriz.
Stresle başa çıkmanın yollarından biri spor yapmak, günlük egzersizler vücudumuz kadar beynimizin de hareket halinde olmasını sağlar. Bir diğer yolu meditasyon gibi zihin egzersizleridir. Ayrıca sosyal olarak aktif olmak da stresle başa çıkmada yardımcı olabilir. 

  • Uyku

Vücudumuz da tıpkı bilgisayarlar gibidir, arada kapatmak ve dinlendirmek gerekir. İşte uyku da bunun için var. Bağışıklık sistemimizi dinlenmeye almak, vücudumuzu yeniden başlatmak için uykuya ihtiyaç duyarız.
Uykudayken vücudumuz, bizi ayakta ve alarm durumunda tutan stres hormonlarını salgılamaz, bu sayede bağışıklık sistemi yeniden besin alabilir ve çalışmaya başlar. T hücrelerinin seviyesi uykudayken yükselir.
Haftada en az 6 gece minimum 8 saatlik kesintisiz uyku uyuyan insanlarda grip gibi hastalıklar daha az görülür.

  • Vitamin takviyesi

Grip ve benzeri hastalıklara karşı öncelikle savunmayı güçlü tutmalıyız ve bunun için bazı vitamin ve minerallere ihtiyacımız var. Bunların başında da D vitamini geliyor.
D vitamini değerlerinizi kontrol ettirebilirsiniz, milimetrede 20-39 nanogram D vitamini normal değerdir. Bu durumda günlük beslenme diyetinize takviye olarak normal dozda D vitamini yeterli olacaktır. Ancak eğer düşükse bu durumda doktorunuzdan yardım istemelisiniz.

Çinko zehirlenmesine dikkat edin

Koronavirüse karşı çinkonun iyi geldiğine dair bilgiler sonrası özellikle 50 yaş üzerindekilerin çinko takviyesi almaya başladıkları görüldü. Çinko, grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda hastalık sürecinde vücudun önemli desteklerinden biridir. Ancak koronavirüse karşı koruyucu olduğuna dair hiçbir bilgi bulunmuyor. Ayrıca fazla çinko almak zehirlenmeye neden olabilir. 

Yemeklerinize sarımsak ve zencefil ekleyin

Bazı sebze, bitki ve baharatlar bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve mineraller açısından zengindir. Sarımsak, zencefil, biberiye, kekik ve zerdeçalı sofralarımızdan ayırmayalım.

KAYNAK
 

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Kilovermekisteyen Biri

Kilovermekisteyen Biri Tamam

18.03.2020
Yanıtla
Seyit Ceyhan

Seyit Ceyhan kesinlikle yediklerimize dikkat ederek hem kendi sağlımıza, hem çevreye hem de sürdürülebilir bir gelecek için çalışabiliriz. Akdeniz tipi diyet bunun için harika, çünkü ağırlık olarak bitkisel temelli bir diyet sunuyor.

18.03.2020
Yanıtla
Esma Çolak

Esma Çolak Zencefil zerdeçal mükemmel ikili

19.03.2020
Yanıtla