Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 02.08.2018 4 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Yemekten de vazgeçmiyoruz diyetten de! Tatilde nasıl kilo kontrolü sağlarsınız?

Kilo kontrolü her zaman dengeli ve sağlıklı beslenmeyi gerektiriyor. Fakat tatil söz konusu olduğunda diyet düzenini aynı şekilde devam ettirmek elbette mümkün olmuyor. Tavsiyelerimizi uygulayın, tatilden kilo almadan dönmeyi başarın!

Yemekten de vazgeçmiyoruz diyetten de! Tatilde nasıl kilo kontrolü sağlarsınız?

Kilo kontrolünü hayatımızın normal akışında sağlamak ve belirli bir düzen oturtmak her zaman daha kolaydır. Ne zaman ki bu düzen sekteye uğrar, hayatımızın akışında bir değişiklik olur, işte o zaman beslenme düzenimiz de değişir ve çoğu zaman da işler rayından çıkar. Tatiller bu tip düzen değişikliklerinin belki de en önemlisi.

Eğer tatile çıktığınızda kilo almamak, yani kilo kontrolü sağlamak istiyorsanız bazı konularda önceden tedbir almalı ve nelere dikkat edeceğinizi bilmelisiniz.

Kilo kontrolü konusundaki bazı temel noktalar

kilo kontrolu nasil saglanir

Tatil sırasında sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının devam ettirilememesinin temel sebebi genellikle öğün düzeninin şaşması oluyor. Tatilde ilk dikkat etmeniz gereken nokta bu. Sabah kalktığınız ve akşam yattığınız saatlerin değişmemesi elbette mümkün değil. Ancak tatilde de uyandıktan sonra yarım saat, kırk dakika içinde kahvaltı yapmaya ve sonrasında 2 saat aralıklarla ara ve ana öğünlerinizi yapmaya özen göstermelisiniz. Yatmadan iki saat önce son ara öğününüzü, yine yatmadan dört saat önce ise son ana öğününüzü yapmanız da kilo kontrolünü sağlamanız açısından oldukça iyi olur.

Tatil sırasında ara öğün alternatifleri ne yazık ki genellikle daha kalorili ve sağlıksız besinler oluyor. Sürekli bu besinlere yönelmemek için tatile giderken yulaf gibi yağlı tohumlardan ya da kuru yemiş çeşitlerinden götürebilirsiniz.

Özellikle açık büfe yemek seçeneklerinin olduğu konaklama yerlerinde sevdiğiniz pek çok yiyecek çeşidini bir arada görüp kaçamakların ucunu kaçırabilirsiniz. Ancak kilo kontrolünü sağlamak ve tatil dönüşü tartıda acı gerçekle yüzleşmek istemiyorsanız bu kaçamakları sık sık yapmamalısınız.  Öğün dengesine dikkat etmeli, akşam fazla yediğinizde sabah kahvaltınızı daha hafif yapmalı, öğle yemeğinde belki protein içeriği yüksek bir salata tercih etmelisiniz.

Kilo kontrolü sağlarken ne yemeli, ne yememeli?

diyet listesi

Her zaman söylediğimiz gibi, korkmadan tasalanmadan en rahat yiyebileceğiniz öğün kahvaltı. Kahvaltıda çok düşük kalorili beslenir ya da kahvaltı öğününü geçiştirip öğle öğünüyle güne başlarsanız günün kalanında açlık ve tatlı krizleri yaşamanız, daha sağlıksız ve dengesiz beslenmeniz çok yüksek ihtimal.

Kahvaltıda yulaflı ya da müslili meyveli yoğurt, 2-3 adet ceviz, tam buğday ya da çavdar ekmeği, peynir, söğüş salata, 4-5 adet zeytin ve yumurtadan oluşan bir tabak oluşturabilirsiniz. Ana öğünlerinizde ise herhangi bir sebze yemeği ile ızgara et çeşitlerinden birini ve yanında da yoğurt ya da cacık tercih edebilirsiniz. Bunların yanına buğday ekmeği, bulgur ya da kuru baklagil çeşitlerinden birini ekleyebilirsiniz.

Kilo kontrolünde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da yemeklerin yanında seçilen içecekler. Asitli içeceklerin yerine ayran, kefir, maden suyu veya az şekerli limonata içebilirsiniz. Eğer alkollü içecek tercih edecekseniz 1 kadeh şarap, 1 tek rakı, 1 şişe bira (33 cc), 1 bardak viski (20 cc) veya 1 bardak votka (20 cc) gibi içeceklerin, 1 porsiyon meyve yerine geçtiğini unutmayın. Ayrıca iki gün üst üste alkol almamaya ve ne kadar alkol alıyorsanız o kadar bol su içmeye, ertesi gün normalde içtiğiniz miktardan daha fazla su içmeye dikkat etmelisiniz. Son olarak, alkol aldığınız günün ertesinde öğünlerinizde C vitamini içeren besinlere yer vermelisiniz.

Kilo kontrolü sağlarken tatlı seçimi ve tatilde yaşanan sindirim sorunları

zayiflama yontemleri

Tatlı meselesine gelecek olursak... Ana öğünlerden 2 saat sonra 1 kase sütlü tatlı ya da 2-3 top dondurma yemek oldukça doğru bir tercih olacaktır. Daha şekerli ve kalorili tatlılara yöneldiğinizde de porsiyon kontrolünü sağlamanız çok önemli. Tatlı olarak meyve yiyeceğiniz zaman karpuz, kavun, üzüm gibi meyvelerde de miktarlara dikkat etmekte yarar var. Bunların yerine posa oranı daha yüksek olan şeftali, armut, kayısı, kiraz ve erik gibi meyvelerin daha masum olduğunu belirtelim.

Tatil sırasında günlük beslenme düzeniniz değiştiği için sindirim sorunlarıyla karşılaşma olasılığınız çok yüksek. Bu tip bir sorunla karşılaşmamak için ana öğünlerinizde 1 kase salata veya 1 tabak sebze yemeği, ara öğünlerinizde ise 1 su bardağı probiyotik yoğurt ve 2 adet ceviz veya 7-8 adet badem tercih edebilirsiniz. Kilo kontrolünün düşmanı olan ödem, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlarla karşılaşmamak için yeterli miktarda su içmenizin de önemi büyük. Bu yüzden günde en az 2-2.5 litre su içmelisiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Ali Karaalioğlu

Ali Karaalioğlu daha fazla yesıllık yıyerek :))

02.08.2018
Yanıtla
Leyla.Xd Leyla

Leyla.Xd Leyla Bu yapilirmi tamda killo veriormen kurbaninix oliyim

03.08.2018
Yanıtla
Chloe Ays

Chloe Ays Merhaba, Ben 3 ay icerisinde 35 kilo verdim. Fazla kilolar hepimiz derdi ve bu yuzden bir video cekip neler yaptim anlattim. Linkini birakiyorum. Herkese bol sans :) https://youtu.be/JVDzhLqUd94

08.10.2021
Yanıtla