Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 01.01.2022 4 dakikada okunur
yorumlar
4
kaydet

Yılbaşı gecesini telafi ediyoruz!

Yılbaşı gecesi muhtemelen çoğumuz diyeti bir kenara atıp istediklerimizi yedik içtik. Şimdi sıra geldi aldığımız kalorileri dengelemeye! İşte yeni yılın ilk haftasında sağlıklı beslenmeye kararlı bir dönüş yapmak isteyenler için 6 öneri...

Yılbaşı gecesini telafi ediyoruz!

Dün gece kurduğunuz sofralarda ya da gittiğiniz yemeklerde muhtemelen diyeti tamamen yok saydınız.  Yılbaşında kaloriler saylmaz doğru ama ertesi gün sayaç tekrar açılıyor.  Eğer siz de yağlı yiyecekler, tatlılar ve alkolle ipin ucunu biraz kaçırdıysanız gelin bu kaçamağı nasıl telafi edebileceğinizi masaya yatıralım!

1-Güne su içerek başlayın

diyette su

Yeni yılın ilk 4-5 günü gözünüzü açtığınız an yaptığınız ilk şey su içmek olsun. Yedikleriniz midenizi yorduğu gibi içki de muhtemelen vücudunuzun ödem tutmasına yol açmıştır. İşte bu yüzden ılık bir suyla günü karşılamanız oldukça önemli. Bu sayede metabolizmanız çalışmaya başlayacak ve dengesini bulacak. Su vücudunuzdaki ödemin dağılmasına yardımcı olacak ve yediklerinizi enerjiye çevirme yolunda anahtar rol oynayacak. Gün içinde içtiğiniz toplam suyu da bir miktar artırın ve 2.5 litrenin altına düşmemeye özen gösterin. Ayrıca vücudunuzun rahatlamasını ve ödemden kurtulmasını sağlamak için bir sürahi suyun içine salatalık, limon ve maydanoz ekleyip bu etkiyi güçlendirebilirsiniz.

2-Kahvaltı tercihinizi doğru yapın

diyette kahvalti

Vücudunuzun aldığı fazla kalorileri tolere edebilmesi için kahvaltılarınızı olabildiğince hafif seçeneklerden yana kullanın. Özellikle yağlı yiyecekleri hemen bir kenara bırakın ve birkaç gün midenizi dinlendirmeye odaklanın.Yoğurdun mide yorgunluklarına iyi geldiğini hepimiz biliyoruz. Bu yüzden kahvaltınızda protein kaynağı olarak yoğurda, sağlıklı karbonhidrat ve lif içeriğiyle bağırsaklarınızı çalıştıracak yulafa, ödem atmanızı destekleyecek meyvelerden biri olan ananasa ve tarçına yer vererek güne güzel bir başlangıç yapabilirsiniz. Bunun için bir kase içerisinde 4 yemek kaşığı yoğurt, 3 çorba kaşığı yulaf veya yulaf lapası, 1 dilim ananas ve 1 tatlı kaşığı tarçını karıştırmanız yeterli.

3-Tembellik yapmayı aklınızdan çıkarındiyette kacamak

Yılbaşı gecesi harcadığınız enerji, bozulan uyku düzeniniz, değişen sindirim sisteminiz kendinizi birkaç gün yorgun hissetmeniz sonucunu doğurabilir. Tüm bunlar belki kalan boş vakitlerinizi tembellik yaparak geçirme eğiliminde olmanıza yol açabilir. Ancak yaptığınız kaçamağın ardından en doğrusu harekete geçmek olacaktır. Yılbaşında aldığınız fazla kalorileri dengelemek için yeni yılın ilk haftası egzersiz sürenizi artırın. Evde yapabileceğiniz hareketlerle bile bunu sağlamanız mümkün. 

4-Kahve yerine bitki çayına yönelin

diyet

Gün içinde kupa kupa kahve içenlerdenseniz bu madde sizin için: Birkaç gün kahve tüketiminizi azaltmanızda fayda var. Kahvenin içeriğindeki kafein bizi dinç tutmaya yardım etse de vücudumuz kalori yüklemesinden sonra sakinleşmeye ihtiyaç duyuyor. Bununla birlikte biliyoruz ki tıpkı siyah çay gibi kahve de vücutta su tutuyor. Bu yüzden kahve yerine sizi yatıştıracak bitki çaylarına yönelin. Bu noktada ıhlamur, nane limon, yeşil çay, rezene en iyi yardımcılarınız olabilir. Bu çaylarla hem metabolizmanızın çalışmasını destekleyebilir hem de daha sakin bir gün geçirebilirsiniz.

5-Öğle ve akşam yemeklerinizi hafifletin

kacamak sonrasi diyet

Gün içinde yaptığınız öğünleri ne kadar doğru yönetirseniz işiniz o kadar kolaylaşacak. Öğle ve akşam yemeklerinizde kalori yükü ve yağ içeriği açısından düşük seçeneklere yönelin. Bunun için pilav, makarna gibi yemeklerden uzaklaşıp öğünlerinizi zeytinyağlı sebzeler, haşlanmış tavuk ya da et, vitamin içeriğiyle ve kolay tüketimiyle size iyi gelecek sebze çorbalarıyla şekillendirin. Eğer zaten çok geç uyanıyor ve geç kahvaltı yapıyorsanız öğle yemeklerinizi sadece birkaç sebzeyle hazırladığınız bu çorbalarla geçirmeyi de deneyebilirsiniz.

6-Ara öğünlerinizde vitamin içeriği yüksek besinlere yer verin

diyet yaparken nelere dikkat etmeli

Kalori alımınızı yönetmeye ve yılbaşı gecesi aldığınız kalorileri dengelemeye çalışırken ara öğün seçimleriniz de oldukça önemli. Hem lif içeriği sayesinde tokluk sürenizin uzamasına yardımcı olacak hem de vitamin alımınızı artıracak besinler yeni yılda da en iyi arkadaşınız olsun. Antioksidan özelliğinden faydalanmak için C vitamini içeriği açısından zengin olan portakal, mandalina gibi meyvelerle bitki çaylarınızı kombine edebilir veya yılbaşı gecesi aldığınız kötü yağların aksine sağlıklı yağlardan oluşan ceviz, badem, fındık gibi tohumlarla ara öğünlerinizi süsleyebilirsiniz. Aynı zamanda bağırsak sağlığına çok iyi gelen kefiri sevdiğiniz meyvelerle birlikte yiyerek mükemmel bir ara öğün elde edebilirsiniz. 

Yeni yıldan size mucizeler getirmesini beklemek yerine kendi mucizelerinizi yaratmak için çabalamaya başlayın. Unutmayın hayat sizin hayatınız ve mimarı sizsiniz. Hayatınızı en güzel ve en sağlıklı hale getirmek de sadece sizin elinizde. Bu yüzden sizi mutlu eden yiyecekleri fazla yediğiniz ve bol bol eğlendiğiniz yılbaşı gecesinin ardından 3-4 gün boyunca dengeleme önerilerimizi göz önüne alarak pozitif bir yılın ilk tohumlarını atın. Mutlu yıllar!

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Tugce Kutlu

Tugce Kutlu cok güzel bir makale olmuş, teşekkürler

03.01.2021
Yanıtla
Hanife Aydın

Hanife Aydın İşin mantığını açıklaması çok güzel

04.01.2021
Yanıtla
Mehmet Südütemiz

Mehmet Südütemiz Harika

07.01.2021
Yanıtla
Sebine Jaf

Sebine Jaf Nasıl?

02.01.2022
Yanıtla