Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 09.11.2022 7 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Yoğurdun faydaları nelerdir?

Sofraların vazgeçilmezi, her yemeğin eşlikçisi yoğurdun faydalarının hepsi bir yazıda.

Yoğurdun faydaları nelerdir?

Yoğurt, sütün laktik asit fermantasyonu ile yapılmaktadır. Yoğurdun içerdiği laktoz miktarı süte kıyasla daha düşüktür. Bununla birlikte kalsiyum, protein ve kuru madde miktarı yüksektir. Yoğurt B grubu vitaminleri, A vitamini ve E vitamini ile birlikte birçok mineral açısından zengindir. Yoğurtta bulunan kalsiyum,  kemik ve dişler için çok önemlidir. Aynı zamanda içerdiği magnezyum ve potasyum mineralleri sayesinde kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için de gereklidir. Yoğurdun içerdiği probiyotikler, sindirim sistemi ve bağırsak florası için oldukça faydalıdır. 

Probiyotikler, hastalığa yol açan organizmaların bağırsağın doğal florasına zarar vermesini önler. Bağışıklık sistemindeki hücrelerin çoğu bağırsaklarda bulunmaktadır. Bu nedenle de sağlıklı bir bağırsak, sağlıklı bir bağışıklık sistemi anlamına gelmektedir. Yoğurttaki probiyotikler bağırsaktaki bakterilerle birlikte  bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Bağırsakta bulunan bakterileri dengede tutarak kolon kanseri riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirerek, alerjik hastalık riskini azaltır.  

Yoğurdun vücuda faydaları aşağıda verilmiştir.

  • Yoğurt Kasların Gelişimini Destekler

  • Yoğurt Doyurucu Bir Özelliğe Sahiptir

  • Birçok Hastalığa Karşı Koruyucu Özelliğe Sahip

  • Yoğurt Kemik Erimesini Önler

  • Kilo Vermeye Yardımcı Olur

1. Yoğurt Kasların Gelişimini Destekler

Yoğurt kas oluşumu için önemli olan çok iyi bir protein kaynağıdır. 100 gram yoğurtt yaklaşık 4,5 gram protein içerir. Yüksek protein içeriği sayesinde kas gelişimini desteklerken, aynı zamanda oldukça doyurucu özelliğe sahiptir. Aynı zamanda kalsiyum ve D vitamini deposu olan bu besin, kasların gelişimi için önemlidir. Kalsiyum kemiklerin güçlenmesinde rol oynayan en önemli mineraldir. Yoğurdun 100 gramı kişinin kalsiyum ihtiyacının yaklaşık %15’ini karşılayabilir. 

2. Yoğurt Doyurucu Bir Özelliğe Sahiptir 

Yoğurt, daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olan protein açısından zengindir. Proteinlerin gün boyunca daha fazla enerji harcamayı ve daha fazla kalori yakmayı sağlayarak metabolizmayı desteklediği bilinmektedir. Proteinler aynı zamanda açlığı kontrol etmek için de önemlidir. Bunun nedeni protein içeren besinlerin vücuda tokluk sinyali veren hormonların üretimini artırmasıdır. Yoğurt vücudun kas ve diğer dokuları inşa etmesi için ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içeren bir protein kaynağıdır. Yoğurt ayrıca iştahı azaltmada da etkilidir. Böylece daha az kalori almayı sağlar ve kilo kaybını teşvik eder.

3. Birçok Hastalığa Karşı Koruyucu Özelliğe Sahip

Düzenli olarak yoğurt tüketmek, içerdiği probiyotikler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve birçok hastalığa yakalanma riskini azaltır. Probiyotikler, viral enfeksiyonlardan bağırsak sorunlarına kadar bir dizi sağlık sorunuyla ilişkili olan iltihabı etkili olabilir. Araştırmalar, probiyotiklerin soğuk algınlığına yakalanma riskini ve soğuk algınlığı süresini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.  Aynı zamanda yoğurt, bağışıklık sistemi sağlığını destekleme özelliği ile bilinen magnezyum, selenyum ve çinko gibi mineraller içerdiğinden bağışıklık sistemini desteklemeye katkıda bulunabilir. D vitamini eklenmiş yoğurtlar ise bağışıklık sistemini iyileştirmeye yardımcı olabilir.  

4. Yoğurt Kemik Erimesini Önler

Yoğurt, vücudun ihtiyaç duyduğu hemen hemen tüm besin maddelerinden belirli bir miktarda içerir. Yoğurt dişleri ve kemik sağlık için çok önemli bir mineral olan kalsiyum açısından zengindir. Bir fincan yoğurt tüketmek, günlük kalsiyum ihtiyacının %49'unu karşılar. Bir fincan yoğurt ayrıca günlük magnezyumun %10'unu, günlük potasyumun %12'sini ve günlük fosforun %28'ini içermektedir. Bu mineraller, metabolizmayı, kan basıncını ve kemik sağlığını kontrol altında tutulmasını sağlayan çeşitli vücut işlevleri için önemlidir. 

Bu nedenle yoğurt, osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Kalsiyumun en önemli işlevi, kemikleri ve dişleri sağlıklı tutmak ve gelişimini sağlamaktır. Bu nedenle,  hamilelikte veya emzirirken daha da fazla kalsiyuma ihtiyaç duyulmaktadır. 

5. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Yapılan araştırmalar, düzenli yoğurt yemenin kilo vermeye yardımcı olduğunu ve diyabete karşı kullanılabileceğini göstermektedir. Yoğurt hem tokluk hissi süresini artırır hem de içerdiği kalsiyum sayesinde yağ yakımını hızlandırmayı sağlar. Bununla birlikte kan yağlarını düzenleyerek kalp ve damar hastalıkları riskini önleyici etkiye sahiptir.  

Yoğurt, düşük kalorili bir besindir. Bir orta boy kase yoğurtta yaklaşık Bir orta ebatlı kasesinde yaklaşık 120 kalori bulunan yoğurt düşük kalorili besinler arasında kalori bulunur. Bu nedenle de diyetlerde de rahatlıkla tüketilebilir.  

Yoğurt ayrıca kolesterol seviyelerini düşürür ve sindirimi ve besin emilimini artırır. Bu da obezite riskini önemli ölçüde azaltmayı sağlar. 

Hamilelikte Yoğurdun Faydaları Nedir? 

Uzmanlar, yoğurt hamilelikte yoğurt tüketimini önermektedir. Yoğurt hamilelik süresince içerdiği kalsiyum içeriği, diğer mineraller ve prebiyotik özelliği sayesinde çok önemlidir. Bebeğin büyüme ve gelişimine yardımcı olur ve hamilelik döneminde sindirim güçlüğünün giderilmesinde etkili olabilir. 

Hamilelikte pastörize sütle yapılmış yoğurt tüketilmelidir. Yoğurdun evde mayalanması da önemli olmaktadır. Ancak yoğurt yaparken kullanılan sütün pastörize edilmiş olması önemlidir. Pastörize süt kullanılarak evde yapılan yoğurtlar, hazır yoğurtlara kıyasla daha sağlıklıdır ve özellikle hamilelik döneminde tercih edilmelidir. 

Yoğurtta bulunan kalsiyum, hem anne hem de bebeğin kemik sağlığı için çok önemlidir. Çünkü yoğurt, diğer süt ürünleri ile kıyaslandığında daha fazla kalsiyuma sahiptir. Bebeğin kemik gelişimine ve güçlenmesine ve annenin diş sağlığını destekler.  

Yoğurt ayrıca iyi bir protein kaynağıdır. Protein, vücudun yeni hücreler üretmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli kaynaklardan biridir. Sağlıklı bir hamilelik için yeterli protein tüketimi önemlidir.

Hamile kadınlarda yüksek tansiyon, hamilelik sırasında kan basıncının yükselmesinden kaynaklanır. Yoğurt, yüksek tansiyonun kötüleşmesini önleyecek önemli bileşenlere sahiptir. Bu nedenle yüksek tansiyon riski bulunan hamile kadınlar ve düşük tansiyon riski taşıyan kişilerin yoğurt tüketimi, tansiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olur.  

Yoğurt aynı zamanda vitamin ve mineraller açısından zengin olduğu için vücuda enerji verir ve sindirimi kolaylaştırır. Bunların tümü, hamilelik sırasında karşılaşılan sorunlarla baş etmeyi de kolaylaştırabilir. Düzenli yoğurt tüketimi özellikle sindirim güçlüğü çeken hamileler için faydalıdır.

Yoğurt Nasıl Kullanılmalıdır?

Yoğurdun suyu dökülmemelidir. Bu su, bol vitaminli olduğu için çorbalara katılabilir veya sade içilebilir. Yoğurdun içerisine nane, salatalık,  ile cacık yapılarak öğün aralarında tüketilebilir. Yoğurdun suyu süzüldüğünde bu suda bulunan  riboflavin kaybolabilir. Ancak riboflavin büyüme ve doku onarımı için önemlidir. 

Her gün yenilmesi gereken yoğurt miktarı, tüketildiği diğer süt ürünlerinin miktarına bağlıdır. Süt veya peynir tüketmeyen kişilerin, yediği yoğurt miktarını artırabilir. Ayrıca, bir kişinin günlük tüketmesi gereken miktar, vücudun ihtiyaç  duyduğu enerjiye bağlıdır. 

Yoğurt, öğle veya akşam yemeklerinde bir kase  tüketilmelidir. Ancak her gün süt ve peynir tüketmeyen kişilerin her gün üç ila dört kase yoğurt tüketmesi gerekir. Tercih edilen yoğurdun doğal ve evde yapılmış olması tavsiye edilir. 

Kimler Yoğurt Tüketmemelidir? 

Süt alerjisi olan kişilerin yoğurt gibi süt proteini ve süt proteini içeren tüm ürünlerin tüketiminden uzak durması gerekir. Bununla birlikte laktoz intoleransı olan kişilerinde beslenmelerinde laktoz bulunmaması gerekir, bu nedenle de bu kişiler yoğurt tüketmemelidir. Ancak sekonder laktoz intoleransına sahip kişilerde yoğurt iyi tolere edilir. Bunun nedeni laktoz içeriği süt ile kıyaslandığında oldukça düşüktür. 

Zayıf sindirim sistemine sahip kişilerin de yoğurt tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir. Aksi takdirde yoğurt tüketimi sindirimi daha da kötüleştirebilir. Asitlik, asit reflü veya hazımsızlık gibi sindirim güçlüğü çeken kişiler geceleri yoğurt tüketmemelidir, çünkü vücut yorgun ve uykuya hazır olduğunda kabızlığa yol açabilir. 

Yoğurt Kaç Kaloridir?

100 gramyoğurt61 kalori içerir. Yoğurdun 100 gramında 4.66 gram karbonhidrat, 3.45 gram protein ve 3.25 gram yağ bulunmaktadır. 

Spordan Sonra Yoğurt Tüketilir mi?

Spordan sonra beslenme için yoğurt iyi bir alternatiftir. Özellikle de hızlı  yağ yakımı için   yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtlar tercih edebilir. Yoğun antrenman sonrası boşalan enerji depolarını doldurmak çok önemlidir. Spor sonrasında protein tüketmek kasların beslenmesine yardımcı olur. Spordan sonra tüketilebilecek protein kaynakları arasında yoğurt, hindi eti, süzme peynir,  balık, yumurta ve yemişler bulunmakatdır.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan