Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 24.12.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Anksiyete ile başa çıkmanın yolları

Kaygı düzeyiniz her geçen gün artıyorsa neyle başa çıktığınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Anksiyete ile başa çıkmanın yolları

Günlük hayatımızda karşılaştığımız durumlar nedeniyle veya geleceğe dair kaygı duymamız olağan bir durumdur. Hatta koronanın hayatımıza girişi, ekonomik sıkıntılar, iş/okul stresi derken kaygı seviyemiz son zamanlarda gittikçe artıyor. Bununla birlikte yaşanan kaygının abartılı hale gelmesi halinde anksiyete bozukluğu söz konusu olabilir.

Anksiyete Nedir?

Kaygı ile eş anlamlı olarak kullanılan anksiyete, esasen insan beyninin strese karşı verdiği doğal bir tepkidir. Bu haliyle anksiyete aslında bir hastalık değildir. Aksine insanların hayatta kalma içgüdülerine eşlik eden temel bir duygu durumudur. Stres altındayken sorunlarla başa çıkabilmeyi ve daha hızlı karar almayı sağlar.

Öte yandan kaygı bozukluğu olarak da adlandırılan anksiyete bozukluğu, önemle üzerinde durulması gereken psikolojik bir rahatsızlıktır. Eğer kişi herhangi bir tehlike veya endişe edilecek bir durum olmadığı halde anksiyete hissediyorsa ortada tıbbi bir rahatsızlığın var olduğu düşünülebilir. Anksiyete bozukluğunda kaygı hali kişinin günlük aktivitelerini engelleyecek kadar güçlü şekilde ve uzun süre hissedilir. Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler, genellikle bu durumun bilincinde olmakla birlikte kaygı halini engelleyemezler. Panik atak olarak da adlandırılan anksiyete ataklarında kişi ani ve sürekli devam eden bir korku hali içine girer.

Anksiyete Belirtileri

Aşağıda sayılan hallerin varlığında kişinin anksiyete bozukluğundan muzdarip olması mümkündür:

  • Sürekli olumsuz düşünmek
  • Konsantrasyon zorluğu çekmek
  • Devamlı umutsuzluk hali
  • Kas ağrısı
  • Hızlı nefes alışverişi
  • Uykusuzluk hali
  • Çabuk yorulmak
  • İnsanlardan kaçma isteği

Anksiyetenin Altında Yatan Nedenler Nelerdir?

Anksiyete bozukluğunun kaynağı her kişide farklı olabilir. Bununla birlikte geçmişte yaşanmış travmatik olaylar, sağlık sorunları ve genetik faktörler en sık karşılaşılan anksiyete nedenleridir. Akrabaları içinde anksiyete bozukluğu bulunan kişiler bu rahatsızlığa daha yatkınlardır. Kişinin başına gelen cinsel istismar, bir yakınını kaybetme gibi travmatik olaylar yine anksiyete bozukluğuna sebep olabilmektedir. Tiroid, şeker, kalp ve akciğer rahatsızlığı olan kişiler anksiyete bozukluğu yaşayabilmektedir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkisi olarak da anksiyete bozukluğu ortaya çıkabilir.

Anksiyete ile Nasıl Başa Çıkılır?

Anksiyete halinde kişi bu durumun farkında olduğundan basit yöntemlerle kendisini rahatlatabilir. Anksiyete ile başa çıkmak için uygulanabilecek bazı yöntemler şunlardır:

  • Nefes egzersizi yapmak: Anksiyete halinde en belirgin tepki, hızlı ve düzensiz nefes alıp vermektir. Derin ve sakinleştirici nefes alıp vermek anksiyete halinden çıkmaya yardımcı olur.
  • Hislerini kabul etmek: Kaygı durumunu inkar etmek yerine bunu kabul ederek sebeplerini düşünmek kişiye anksiyete ile baş etme konusunda yardımcı olur.
  • Olumsuz duygularla savaşmak: Hislerini kabul ettikten sonra kişi bu duyguları ile mücadele edebilir. “Gerçekten düşündüğüm gibi bir tehlike durumu var mı?” sorusunu kendine yöneltince daha sağlıklı şekilde düşünebilir.
  • Masaj yapmak:Vücudun belirli noktalarına masaj yapmanın anksiyete üzerinde olumlu etkileri olmaktadır. Basınçla birlikte vücuttaki gerilim dışarı atılır.
  • Fiziksel aktivitelerde bulunmak: Yürüyüş veya koşu gibi kolaylıkla yapılabilecek fiziksel aktiviteler olumsuz duyguları dışarı atmaya yardımcı olur.
  • Yazı yazmak: Yazı yazmak da olumsuz duyguları dışa aktarmanın bir başka yoludur. Böylece anksiyete hali hafifletilebilir.
  • Müzik dinlemek: “Müzik ruhun gıdasıdır.” sözü herkesçe bilinir. Gerçekten de müziğin insan zihni ve vücudu üzerinde sakinleştirici etkisi vardır.
  • Düşüncelerin odak noktasını değiştirmek: Olumsuz durumu sürekli olarak düşünmek anksiyete halini arttırır. Bu nedenle düşünceleri başka bir noktaya kanalize etmek gerekir. Ortam değiştirmek ve temiz hava almak bu konuda oldukça faydalıdır.

Bu tekniklerin işe yaraması için vücudun temel ihtiyaçlarına dikkat etmek gerekir. Açlık ve susuzluk durumunda anksiyete halinin önlenmesi oldukça zordur. Bu nedenle anksiyete bozukluğu yaşıyorsanız beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca ileri seviyede anksiyete bozukluklarında mutlaka uzman bir doktora görünmek gerektiğini unutmamalısınız.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Habibe Bolat

Habibe Bolat Anksiyetem var ve bu yorumu okuyacaklara seslenmek istiyorum, Eğer çevrenizde anksiyetesi olan biri varsa lütfen anlamaya çalışın. Randevuları ve planları iptal etmeye çok meyilli oluyoruz çünkü kafamızdaki ses çıkmamızı engellemek için her şeyi yapıyor, bedenimizle ilgili sevmediğimiz bir yer varsa onu hatırlatıyor, yaptığımız kombini kötülüyor, saçımızı beğenmiyor, gıdığımızı gözümüze sokuyor. Bu ses her konuda her zaman bizi bu şekilde rahatsız ediyor Hastalığımızı lütfen hafife almayın

17.01.2022
Yanıtla