Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Arkadaşımın Diyeti Bana Uygun Mu?
Damla Eda Özçoban 21.01.2015 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Arkadaşımın Diyeti Bana Uygun Mu?

“Arkadaşım diyet yaparak istediği kiloya ulaştı, o diyetin aynısından ben de istiyorum!”

Arkadaşımın Diyeti Bana Uygun Mu?

Hiç böyle hissettiğiniz oldu mu? Cevabınız evetse, o zaman bu seferlik hislerinize kulak vermeyin. Yani diyet yapmak konusunda değil; ama “arkadaşınızla aynı diyeti yapmak” konusunda. Aslında, diyet yaparken bir takım arkadaşınızın olması diyete daha kolay ve keyif alarak devam edebilmeniz açısından motive edicidir. Hedefleriniz doğrultusunda birlikte hareket etmek, diyet yaparken birbirinize destek olmak, hatta belki yeri geldiğinde birbirinize göz kulak olmak, bu süreçte çaresizliğe düşmenizi engeller. Yani arkadaşınızla birlikte diyet yapabilirsiniz; ancak… Arkadaşınızla aynı diyeti yapamazsınız. Neden mi?

Gerek fiziksel özellikler, gerekse günlük yaşamdaki alışkanlıklar ile herkes birbirinden farklılaşır ve bu doğrultuda herkesin vücut işleyişi ve ihtiyaçları kendine hastır. Arkadaşınızın diyeti sizin ihtiyaçlarınız ile uyuşmayabilir. Bu nedenle kendi alışkanlıklarınıza ve ihtiyaçlarınıza uygun, size özel hazırlanmış bir diyet listesi uygulamanız sizin için en sağlıklısıdır.


Diyet listesi neden kişiye özel olmalıdır?


1. Herkesin günlük enerji ihtiyacı farklıdır.

Sizce 60 kilo olan biriyle 90 kilo olan birinin aynı miktarlarda yemesi doğru olur mu? Kişinin kilo hedefine ulaşabilmesi için günlük enerji ihtiyacına göre tüketim yapması gerekir. Bunun için gerekli olan kalorinin hesaplanması da kişinin yaşına, bazal metabolizma hızına, kilosuna, boyuna, fiziksel aktivitesine göre yapılır ve sonuçlar bu doğrultuda değişir. Hatta bu faktörlere bağlı olarak, aynı kiloda olan kişilerin bile günlük kalori ihtiyaçları farklılık gösterir.
 

2. Farklı alışkanlıklar ve zevkler farklı beslenme programları uygulamayı gerektirir.

Arkadaşınızla aynı kiloda, aynı boyda, aynı yaşta ve aynı ofiste olsanız bile; beslenme düzeniniz, sabah kalkış ve akşam yatış saatleriniz farklılık gösterecektir. Bu faktörler de diyet listesi oluşturulurken göz önüne alınan kriterlerdir. Diyelim ki saydığımız benzerliklere ek olarak bir de arkadaşınızla aynı evde yaşıyorsunuz ve kalkış ile yatış saatleriniz bile aynı; bu noktada da sevdiğiniz, tercih ettiğiniz, tüketebildiğiniz ve tüketemediğiniz besinler değişkenlik gösterecektir. Bunun yanı sıra sağlık durumlarınız da birbirinden farklı olabilir. Sağlığınız için neye ihtiyaç duyuyorsanız, o besinleri içeren bir diyet uygulamanız gerekir.


3. Sosyoekonomik durum diyeti etkileyebilir.

Günümüzde ekonomik koşullara bağlı olarak bazı besinleri temin etmek güç olabilir. Bu da beslenme programını etkileyebilecek bir faktördür. Örneğin eti her daim temin edemeyecek bir kişinin diyetinde her gün etli yemekler yer alması kişinin zayıflama olumsuz etkiler ve diyeti bırakmasına sebep olabilir.


4. Sağlık sorunları özel bir beslenme programı uygulamayı gerektirir.

Olası sağlık problemleri nedeniyle de arkadaşınızla veya bir başkasıyla aynı diyeti yapmanız uygun değildir. Bir düşünelim, örneğin diyabeti olan biri ile olmayan bir kişinin aynı diyet planını uygulaması ne kadar mantıklı olur? Veya hipertansiyonu olan bir kişiyle sağlıklı bir bireyin dikkat etmesi gereken noktalar aynı olabilir mi? Söz konusu sağlık sorunlarına göre diyet listesindeki yağ, karbonhidrat, protein oranları da değişkenlik gösterecek ve kişilerin dikkatli tüketmesi, hatta tüketmemesi gereken besinler olacaktır.


5. Diyet yalnızca bir besin listesinden ibaret değildir.

Diyet, yazılı olarak verilen bir diyet listesi dışında, birey ile diyetisyen arasında birebir yapılan sözlü bir bilgi alışverişini de içerir. Diyetisyenler, baskı altında hissetmemeleri ve daha rahat olabilmeleri için danışanlarının sadece bir kağıda bağlı kalmamalarını, alışkanlıklarını değiştirebilecek ve gün içindeki tüketimlerini dengeleyebilecek kadar bilgiye sahip olmalarını isterler.
 
Sonuç olarak, boy, ağırlık, yaş, cinsiyet, bazal metabolizma hızı, fiziksel aktivite durumu, ekonomik durum, sağlık problemleri, danışan-diyetisyen ilişkisi gibi kişisel faktörlerin tümü bir bireyin diyet sürecini etkiler. Bu nedenle hedefinize sağlıklı bir şekilde ulaşmak istiyorsanız, kendinize özel bir diyet listesi edinmelisiniz.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir