Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 14.01.2019 2 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Bağırsak sağlığının stresle ne ilgisi olabilir demeyin!

Son zamanlarda kendinizi daha stresli hissetmenizin sebebi sindirim sisteminizin yavaşlaması olabilir. Benzer şekilde bağırsak sağlığındaki herhangi bir olumsuzluk da stres seviyenizi etkileyebilir.

Bağırsak sağlığının stresle ne ilgisi olabilir demeyin!

Müşteriye yapacağınız sunumdan önce ya da gelecek haftanın programına göz attıktan sonra iştahınızın kesilmesi stres seviyenizin sindirim sisteminizi etkilediği anlamına geliyor olabilir. Çünkü hayatın neredeyse her alanında başa çıkmaya çalıştığımız stres bağırsaklar üzerinde de olumsuz etki gösteriyor. Ancak bu döngüde sadece stres seviyesi bağırsak sağlığını etkilemiyor, aynı zamanda bağırsaklardaki herhangi bir problem de daha stresli hissedilmesine neden olabiliyor.

Bu yüzden stres ve bağırsak sağlığı arasındaki bu ilişkiyi düzeltmek için hem stresi kontrol altına almak hem de beslenme alışkanlıkları aracılığıyla sindirim sistemini düzenlemek gerekiyor.

Stres ve bağırsak sağlığı arasında nasıl bir ilişki var?

bagirsak sagligi

Stresli ya da endişeli hissettiğiniz zamanlarda bağırsak sağlığınızın bu durumdan etkilenmemesi için ilk önce sindirim sisteminizin nelere tepki verdiğini anlamalısınız. Stres ve bağırsak sağlığı arasındaki ilişki temelde beyin ve bağırsak ekseni arasında gerçekleşen olaylar bütününe bağlı. Bu ilişki şu şekilde özetlenebilir: Beyin ile bağırsakları birbirine bağlayan vagus siniri kalbe, sindirim kanalına ve akciğerlere ne yapmaları gerektiği konusunda yardımcı olan en uzun kranial sinir. Fakat stres seviyesi arttığında vücutta gelişen tepkiler vagus sinirin bunlara sinyal göndermesini engelleniyor. Dolayısıyla stres sindirim sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasının önüne geçmiş oluyor.

Buna ek olarak kronik stres bağırsaklardaki kötü bakterilerin çoğalmasına, vücutta sindirim enzimlerinin üretiminin ve bağırsak hareketlerinin azalmasına yol açıyor.

5 adımda bağırsak sağlığınızı iyileştirin

probiyotiklerin bagirsaklara etkisi

Peki stres ve bağırsak sağlığı arasındaki bu kısır döngüye nasıl son verebilirsiniz? Bunun için atmanız gereken 5 adım bulunuyor: kaldırmak, değiştirmek, yeniden düzenlemek, onarmak ve dengelemek.

Birinci adımda bağırsaklarınızı rahatsız edebilecek ve alerjen etkiye sahip olabilen işlenmiş gıdalarla eklenmiş şekeri diyetinizden çıkarmalısınız. Bununla beraber süt ve gluten içeren besinleri de önce beslenme programınızından tamamen çıkarıp vücudunuzun verdiği tepkiyi dikkate alarak bağırsak sağlığınızı olumsuz etkilemeyen besinleri yeniden ve yavaş yavaş diyetinize ekleyebilirsiniz.

İkinci ve üçüncü adımda sindirime yardımcı olan güçlü probiyotikleri ve prebiyotikleri beslenme programınıza eklemeli ve diyetinizi bu besinlerle yeniden düzenlemelisiniz. “Probiyotik ve prebiyotikler” başlıklı içeriğimizi okuyarak hangi besinlerden destek alabileceğinizi ve bu besinlerin vücudunuza etkilerini öğrenebilirsiniz. 

lifli besinlerin bagirsaklara etkisi

Dördüncü adımda bağırsaklarınızı onarmak için diyetinizde bulgur, brokoli, elma, şeftali, kayısı ve yulaf ezmesi gibi lif içeren gıdalara daha fazla yer vermeli, anienflamatuar etkiye sahip ve yeterince çinko ile glutamin içeren besinleri, ayrıca A, E ve C vitaminlerini eklemelisiniz. Son olarak elbette hayatınızda stres yaratan unsurları kontrol altına almaya çalışmalısınız.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Mehmet Taban

Mehmet Taban Akakkala

14.01.2019
Yanıtla
Emre Keleş

Emre Keleş Ben süt içmeden diyet yapamıyorum bu nasıl olacak.

15.01.2019
Yanıtla