Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.04.2016 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Bahar alerjilerine dikkat

Bahar alerjilerine dikkat

 

Bahar Alerjilerinde Dikkat Edilecek Noktalar

Baharın gelişi, ısınan havaları müjdelese de polenler ve mevsimsel değişikliklerin sebep olduğu alerjiler nedeniyle kabusa dönüşebiliyor. Peki, bahar alerjisi nedir, nasıl oluşur ve bu mevsimsel rahatsızlıktan nasıl korunulur?

 

Bahar alerjisi nedir?

Saman nezlesi olarak da bilinen bahar alerjisi, yetişkinlerde görülen ve genellikle çiçek tozu denilen polenler nedeniyle meydana gelen bir tür reaksiyondur. Bilinmesi gereken nokta, polenlerin çapları ne kadar küçükse, alerjik etki yaratma potansiyellerinin de o kadar yüksek olduğudur.

 

Nasıl korunulur?

  • Çapraz tepkimeye dikkat edilmeli; alerji dönemlerinde bazı besinleri tüketmek, bünyeyi daha fazla yorabilir ve alerjiyi güçlendirebilir. Bazı gıdalar allerjen maddelerin özünden gelir. Bu gıdaları polen mevsimi bitene kadar daha kısıtlı tüketmekte yarar vardır. Aşağıda listelenmiş gıdalarda, vücudunun çapraz tepkimeye geçebileceği polen türünü görebilirsin.

    Gürgen: Elma, çilek, fındık, şeftali, armut, maydanoz, kereviz.

    Huş ağacı: Kayısı, armut, havuç, kereviz, kişniş, rezene, kivi, portakal, maydanoz, şeftali, kara biber, hurma, patates, kuru erik, soya, buğday, erik

    Çim: Limon, domates, portakal

    Misk otu: Havuç, ay çiçeği, kereviz, rezene, kişniş, maydanoz

    Yakup otu: Muz, kavun, salatalık, kabak, papatya çayı, karpuz

  • Kuersetini ihmal etme çünkü kuersetin bağışıklık sisteminin alerjik reaksiyon göstermesini önler. Soğan, dut, brokoli, üzüm gibi besinler iyi bir kaynak aynı zamanda antioksidan özelliklidir.

 

  • Bahar alerjileri sigarayla birebir ilintilidir. Özellikle bu dönemde sigara içilmemesi ve içilen ortamlardan uzak durulması gerekir.

 

  • Kaloriferli evlerde oluşan kuru hava bu dönem için uygun olmayabilir. Evde bir hava nemlendiricisi bulundurmak ya da kalorifer peteklerinin üzerine ıslak bir bez koymak yardımcı olabilir.

 

  • Hijyen; el ve yüz yıkamak vücuttaki polenleri temizleyeceğinden alerjinin ilerlemesini yavaşlatabilir ya da durdurabilir.

 

  • Tüylü ve yünlü ürünler uçuşan tozlarla alerjiyi iyice tetikleyebilir, bunun önüne geçmek için bu ürünlerin %100 pamuk olanları kullanılmalıdır.

 

  • Sabahın erken saatleri ile akşam güneşin batış saatleri polenlerin en yoğun olarak ortaya çıktığı zaman dilimidir. Alerjik bünyeler bu saatlerde dışarıda olmamaya dikkat etmelidir.

 

  • Klima filtreleri, alerjiyi fazlalaştıran önemli araçlardır. Bu nedenle bu filtreler sık sık değiştirilmeli ve hatta alerjenleri önleyen özel filtrelerden takılmalıdır.

 

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan