Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Bahar Geldi, Diyet Zamanı Yenilenmeliyim Diyenler Dikkat!
Aysen Arıcan 07.06.2012 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Bahar Geldi, Diyet Zamanı Yenilenmeliyim Diyenler Dikkat!

Yaz diyeti diye bir şey yoktur. Sadece kış mevsiminden farklı olarak yenilen sebze ve meyvelerin türü değişmektedir. Yaşamımızın her anında sağlıklı ve dengeli beslenirseniz ve aktif bir yaşam sürerseniz yaza doğru zayıflamamıza gerek kalmaz, çünkü her zaman sağlıklı ve formda olursunuz. Onun için medyada yayınlanan, kaynağına güvenilmeyen , kişilerin adlarıyla anılan ve bireye özel olmayan diyetlere kanıp uygulamayın, aksi halde sağlığınızdan olabilirsiniz.

Bahar Geldi, Diyet Zamanı Yenilenmeliyim Diyenler Dikkat!

Mart ve Nisan aylarında insanlar daha çok kilolarını düşünmeye başlıyor, gelen yaz mevsiminin öncesinde ince kıyafetlere geçmeden bir telaş sarıyor. Oysa ki aylarca yorduğumuz bedenimizi bir anda arındırmak, biriken yağ dokularımızı kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde kurtulmak olanaksız.

Adet yerini bulsun diyelim, madem bu dönem herkes diyet yapıyor en azından yanlış yapılmasın ve bu uyarılarımızı zamanında alsınlar.

Diyet Deyince Sadece Akla Zayıflamak Geliyor!

Diyet gerçek anlamda yenilen içilen her şey demektir. Akdeniz diyeti dendiğinde akla Akdeniz ülkelerindeki beslenme biçimi akla geliyor değil mi? İşte diyetin esas anlamı bu ve bunun gibi konularda anlaşılıyor. Kişinin sağlık durumuna göre özel beslenme programlarına da “ zayıflama diyeti”, “şişmanlama diyeti”, “kolesterol düşürücü diyet” gibi adlar verebiliyoruz. Diyete girdim, diyetteyim, diyet yapmam gerek diyerek bir çok insan bu kelimenin tutsağı oluyor ve zihninde tepki vermeye başlıyor.

Pazartesi Başlanan Diyetler Salı son Buluyor!

Başlangıç ve bitiş birbirini tamamlıyor gibi gözüken bir ikilem değil mi? Oysa zayıflamak isteyen bireylerin bu ikilemden hızla uzaklaşması gerekiyor. Aksi halde hep bir eskiye dönme özlemi, başlayınca yasaklar bitince serbestlere kavuşan bir durum olarak algılanıyor. Bu nedenle çok katı diyetler, bireye uygun olmayan ve dayatma yöntemler maalesef en uzun 24 saat içinde son buluyor.

Obezite Hastalığı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Obezite vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Ayrıca metabolik ve kronik bir hastalıktır. Büyük bir oranla, kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarıyla birlikte görülür. Beden ağırlığının artması ile karıştırılmamalıdır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmekte ve temeli bebeklik dönemlerine dayanabilmektedir.

Neden Şişmanlıyoruz?

Aşırı enerji alımı ve fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı azalmış enerji harcaması dünyadaki obezitenin artışından sorumlu tutulmaktadır. Obezite ile başa çıkmanın birinci kuralı ortaya çıkmasına sebep olan etkenin bulunup ortadan kaldırılmasıdır. Aksi halde çabalar hiçbir sonuç vermediği gibi bir çok kronik hastalığa da yol açılmış olur. Obezitenin herkesin tahmin edebileceği gibi bir çok nedeni vardır. Bunlardan bazıları;

  • Uzun dönem enerji dengesizliği;(Alınan enerjinin harcanandan fazla oluşu)
  • Hareket azlığı
  • Aşırı yemek yeme
  • Hormonal ve genetik nedenler
  • Psikolojik sorunlar
  • Bazı ilaçlar
  • Eğitim düzeyi
  • Evlilik
  • Mevsim
  • Doğum sayısı
  • Yaş
  • Sigarayı bırakma
  • Alkol

Doğru Bilinen Yanlışlar

Lahana Çorbası zayıflatır! YANLIŞ!

Bazı diyetlerde önerilen lahana çorbasının özelliği yağsız, kalorisi düşük ve liften zengin olmasıdır, gün boyu bu besinin dışında fazla bir şey yenilmediğinden lahana çorbası zayıflatıyor zannedilir, oysa ki günlük alınan enerji ciddi oranda azaltıldığı için kilo kaybı olmaktadır. Kaybedilen kilonun da yağ olduğu tartışmalıdır, vücuttan fazla oranda su ve kas kaybedilmektedir.

Sabah aç karnına ılık su ve limon suyu içilmesi zayıflatır! YANLIŞ!

Sabah kalkınca susuz kalan bedenin su ihtiyacının karşılanması gerekir, bazı bireylerde aç karnına su içmek mide bulantılarına neden olabilmektedir, bu nedenle suya sıkılacak birkaç damla limon, suyun aromasını değiştirdiğinden, ferahlatıcı olabildiğinden su içme hilesi olarak zaman zaman öneriliyor. Bazı kişiler bunun zayıflattığına dair iddaalarda bulunsa da herhangi bir bilimsel kanıtı yoktur.

Zayıflama çayları zayıflatır! YANLIŞ!

Zayıflama çayları sadece su kaybettirir, kişi kendini zayıflamış gibi hisseder. Vücut kaybettiği sıvıyı yerine koyduğunda ise kilolar geri alınmış olur. Yaşanacak bağırsak tembelliği ( kabızlık) ise cabası. Uzun dönem kullanımı bazı kronik barsak hastalıklarının da nedeni olabilmektedir.

Zayıflama Eşofmanları Zayıflatır! YANLIŞ!

Zayıflama eşofmanları sadece su kaybı sağlar. Zayıflamada önemli olan ise yağ kaybıdır.

Karbonhidratla Protein beraber yenilmemelidir! YANLIŞ!

Kısaca ayırma diyeti diye adlandırılan bu programda protein ve karbonhidrat kaynağı besinlerin aynı öğünde yenilmemesi önerilmektedir. Oysa bu pratikte hiç mümkün değildir. Sütü örnek verecek olursak ; sütün bileşiminde yağ, laktoz denilen şeker ve protein bulunmaktadır. Buna benzer bir çok besinin içeriğinde karbonhidrat ve protein bir aradadır. İnsan yaşamında sunulan anne sütü de benzer şekildedir ve yaşam için gerekli her türlü besin ögesini barındırır. Bu nedenle ayırma yöntemi hem mümkün değil hem de mümkün olsa bile sağlığı olumsuz etkileyebilecek bir yöntemdir.

Yaz Diyeti Yoktur!

Yaz diyeti diye bir şey yoktur. Sadece kış mevsiminden farklı olarak yenilen sebze ve meyvelerin türü değişmektedir. Yaşamımızın her anında sağlıklı ve dengeli beslenirseniz ve aktif bir yaşam sürerseniz yaza doğru zayıflamamıza gerek kalmaz, çünkü her zaman sağlıklı ve formda olursunuz. Onun için medyada yayınlanan, kaynağına güvenilmeyen , kişilerin adlarıyla anılan ve bireye özel olmayan diyetlere kanıp uygulamayın, aksi halde sağlığınızdan olabilirsiniz.

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir