Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 26.02.2024 5 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Bal hakkında sıkça sorulan sorular

Bal hakkında merak edilenleri araştırdık. Balı ne kadar süre saklarsınız, sahte balı nasıl anlarsınız, organik bal ve ham bal farkı nedir? Haydi soruları yanıtlayalım.

Bal hakkında sıkça sorulan sorular

Son yıllarda bal ve bal çeşitleriyle ilgili birçok yazı okuyor ve bir şeyler duyuyoruz. Sahte ballar, kristalleşen ballar, ham ballar, işlenmiş ballar derken kafamızda birçok soru işareti oluşuyor. Şimdi aklınıza gelen o soruların hepsinin yanıtlıyoruz.

Balın rengi tadı hakkında bilgi verir mi?

Balın rengi tadı hakkında size çok şey söyleyebilir. Genel olarak konuşursak, balın rengi ne kadar açıksa tadı da o kadar narin ve yumuşaktır. Ve tam tersi, koyu renkli balın güçlü ve daha aromatik bir tadı vardır. 

Ham bal ve işlenmiş balın farkı nedir?

Bal alırken doğal bal, organik bal, ham bal gibi pek çok kafa karıştırıcı şey duyarız, hatta çoğu zaman satıcılar bizim bu kafa karışıklığımızı fırsata çevirerek bizi kandırmaya çalışabilir.

Ham bal doğrudan kovandan gelir ve pastörizasyon noktasına kadar ısıtılmaz. Bal kovandan çıkarıldıktan sonra, balmumu ve arı vücut parçalarını çıkarmak için süzülür ve ardından şişelenir. Ham balın hem filtrelenmemiş hem de filtrelenmiş seçenekleri mevcuttur ve ısıl işlem görmediğinden işlenmiş bala göre daha kalın, daha opak bir kıvama sahiptir.

İşlenmiş bal ise, pastörizasyon (ısıl işlem) ve filtrasyon gibi ticari işleme yöntemlerine tabi tutulur. Bu işleme yöntemleri poleni, antioksidanları, vitaminleri ve mineralleri filtreler. Ham bal bu besinlerden arındırılmadığından işlenmiş baldan daha sağlıklıdır.

Organik bal ve ham bal farklı kavramlar mıdır?

Bir balın organik olması onun ham olduğu anlamına gelmez. Organik bal,  organik sertifikalı arı kovanlarından ve herbisit veya pestisitlere maruz kalmayan çiçeklerden elde edilir. Sonuç olarak organik bal hiçbir katkı maddesi, koruyucu madde ve kimyasal madde içermeyen balı ifade ederken ham bal işlenmemiş balı ifade eder.

Bal ne kadar süre saklanabilir?

Bal, uygun şekilde saklanırsa sonsuza kadar dayanabilir. Görünümünü ve tadını korumak için oda sıcaklığında, nemden uzak, kapalı bir kapta saklamak gerekir. Aksi halde nem balı kirletecek ve bozulmasına neden olarak ekşi bir tat verecektir.

Balın kristallenmesi onun sahte olduğu anlamına mı gelir?

Hayır, böyle bir şey doğru değildir. Zaman geçtikçe balınızın sıvı kıvamını kaybettiğini ve kristaller oluşturduğunu fark edebilirsiniz. Bu tamamen normaldir. Balın zamanla kristalleşmesi yaygındır. Bal, su ve şeker karışımı (temel olarak glikoz ve fruktoz) içerdiğinden, şeker zamanla çökebilir. Bu gerçekleşirken su şekerden ayrılarak küçük kristal görünümü oluşturur.

Balı, serin ve kuru bir yerde, hava geçirmez bir kapta saklayarak kristalleşmesini önleyebilirsiniz. Balın soğutulmasından kaçınmak da en iyisidir çünkü bu, kristalleşmeyi hızlandırır. 

Peki kristallenmiş bal tüketmek zararlı mıdır? Hayır, hiçbir zararı yoktur. Hatta bazı insanlar bunun daha zengin bir tada sahip olduğunu ve yayılmasının daha kolay olduğunu bile düşünebilir.

Kristallenmiş bir bal nasıl eski haline getirilebilir?

Bal, suya batırılarak veya mikrodalgada ısıtılarak kristali çözülebilir. Aşağıda yöntemlerin uygulanma basamaklarını anlattık:

Islatma yöntemi ile: Çaydanlıkta suyu kaynatın. Kapalı bal kabınızı geniş bir cam kaseye yerleştirin ve sıcak suyu doğrudan kabın üzerinden kaseye dökün. (Balın ağzı kapalı) Balın birkaç dakika (yumuşayıp sıvılaşana kadar) ıslanmasına izin verin. Bal birkaç dakika sonra yumuşamazsa daha sıcak bir su kullanın.

Mikrodalga yöntemi ile: Balı mikrodalgaya dayanıklı bir kaba koyun. Her seferinde karıştırarak, otuz saniyelik artışlarla orta güçte mikrodalgada bal yumuşayana kadar tekrarlayın.

Bal etiketleri size çok anlatır

Öncelikle, satın aldığınız balın türü ne olursa olsun, bal etiketlerinde görebileceğiniz terimlere bakalım. Bu ek nitelikleri anlamak, gerçekten düşündüğünüz türde bal satın aldığınızdan emin olmanıza ve mümkün olan en iyi kararı vermenize yardımcı olacaktır.

Ham bal: Bu, filtrelenmemiş veya pastörize edilmemiş ve dolayısıyla mümkün olan en yüksek düzeyde lezzetli ve besleyici polen içeren balı ifade eder.

Organik bal: Teknik olarak organik bal, arıların yalnızca organik çiçekleri tozlaştırdığı anlamına gelir. Uygulamada, bal kavanozuna katkıda bulunan her arının davranışını takip etmek imkansızdır, dolayısıyla bu, anlamlı bir isimden ziyade bir pazarlama terimidir.

GDO'suz bal: Organik bala benzer şekilde, bu teknik olarak arıların yalnızca genetiği değiştirilmemiş bitkileri polenlediği anlamına gelir. Tekrar ediyorum, bunu garanti etmek veya uygulamak imkansızdır, dolayısıyla bu her şeyden çok bir pazarlama terimidir.

Saf bal veya hakiki bal: Bu terim, şişenin yalnızca %100 bal içerdiği ve mısır şurubu, şeker veya başka bir içerikle karıştırılmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, bu terimin kullanımını zorunlu kılan bir kural bulunmadığından, gerçekten %100 bal satın aldığınızdan emin olmak için her zaman arka taraftaki içindekiler etiketinin altındaki küçük yazıları okuyun.

Tek kaynak bal: Balın yalnızca tek bir bitki türünün tozlaşmasıyla yapıldığı anlamına gelir.

Çok çiçekli bal: Balın birden fazla bitki türünün polenlenmesiyle yapıldığı anlamına gelir.

Hangi bal daha kalitelidir?

Balın kalitesi, hilesiz ve kalıntısız olmalarıyla ilgilidir. Hilesiz ve hiçbir kalıntı içermeyen ballar kaliteli olarak nitelendirilebilir. Çiçek balı ya da çam balı daha kalitelidir şeklindeki bir yaklaşım yanlıştır.

Balın sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Öncelikle bir balın sahte olup olmadığı hakkında %100 sonuç veren tek yöntem laboratuvarda incelenmesidir. Fakat aşağıda listelediğimiz birkaç ipucu ile de balın gerçek olup olmadığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz:

●Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir.

●Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir.

●Bilinenin aksine gerçek bal, şekerlenir.

●Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.

●Kağıt havlu üzerine koyduğunuz bal, emilmiyorsa gerçek baldır.

●Gerçek bal soğuk havada donma yapmaktadır.

●Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapması, balın gerçek olduğunu göstermektedir.

●Gerçek ve katkısız bal, ateşe dayanıklıdır; yanmaz.

Bal seçimi yaparken artık çok daha bilinçli olacağınıza eminiz. Hepinizebal kadar tatlı günler dileriz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Derya Kilicli

Derya Kilicli li..>?88.?(..immigrant 66.000 66.000 .u Bu m Bu nedenle k .2. 1

27.02.2024
Yanıtla