Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 17.12.2022 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Bebeğiniz ne kadar uykuya ihtiyaç duyuyor?

Bebeğiniz uyusun da büyüsün! Peki ne kadar uyusun? Belki yeteri kadar uyumuyor ve sizi de uyutmuyor. Haydi hem yeterli uyku miktarlarını hem de bebeğinizi rahat uyumanın sırlarını öğrenelim.

Bebeğiniz ne kadar uykuya ihtiyaç duyuyor?

Bebekler yaşamlarının ilk yılında birçok dönüm noktası yaşar. Gece boyunca düzenli uyumaları, anne ve babalarının dört gözle bekledikleri şeylerden biridir.

Ebeveynler, bebeğinin uyku düzenine alışması ve sağlıklı uykularına nasıl yardımcı olacaklarını öğrenmeleri zaman alıcı olabilir. Normal uyku alışkanlıklarının ne olduğu, kendilerini ne gibi değişikliklerin beklediğini anlamaları da son derece doğaldır.

Bebeklerin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Vardır?

Bebeklerin ihtiyaç duydukları uyku saatleri, ilk 1 sene içerisinde devamlı değişecektir. 12 aya kadar bebeklerin değişimleri kısaca aşağıdaki gibidir. 

  • 0-3 Ay: Yenidoğan bebeklerin 14 ila 17 saat uyuması normaldir. Yaklaşık her iki saatte bir emmeleri gerekir. 

  • 3- 6 Ay: 3 aylık bebeklerin günlük uyku ihtiyaçları 15 saate kadar düşer. Bu dönemden itibaren bebekler beslenmeye daha uzun süre dayandıkları için gece boyunca uykuya başladıkları dönemdir. 

  • 6 - 12 Ay: 6. aydan itibaren bebekler gece uykularına net geçiş yaparlar. Aynı zamanda diş çıkarma ve büyüme ataklarının sık sık yaşandığı bir dönem olduğundan gece uyanmalar görülebilir. Bebekler bu süreçte uyumuyorsa, ebeveynlerin spesifik uyku eğitimi stratejileri hakkında bilgi edinmeleri tercih edilebilir. 

Uyku bireyin gelişimi için şarttır. Bebeklik dönemindeki kötü uyku; azalmış bilişsel performans, düşük sosyal beceri, obezite ve sonraki çocukluk dönemindeki düşük yaşam kalitesi ile ilişkilendirilmiştir. Bebeğiniz uykuya hazır olduğunu genelde size mızmızlanarak, esneyerek, ağlayarak ya da gözlerini ovuşturarak gösterir. Onlar için bu ipuçlarını kullanabilirsiniz. 

Bebeğiniz 1. yaşına basana dek gece boyunca devamlı uyumasına yardımcı olmalısınız. Onlar büyüdükçe uyku ihtiyaçları yetişkinlere benzer hale gelecektir. 

Bebeğinizin Uyumasına ve Uykuda Kalmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Öncelikle tutarlı bir rutin belirlemelisiniz. Bu gece boyunca uykunun anahtarıdır. İlk birkaç aylık uyku süreci,  bebeğinizin yeme düzeni tarafından belirlenir. 

Sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak için bebeğinizin gün ışığı almasını ve gün boyunca uyarılmasını sağlayarak başlayın.  

Yatmadan önce etrafta dingin bir atmosfer olsun. Her gece aynı yatma rutinini tekrarlayın. Aşağıdaki ipuçlar bebeğinizin gece uykuya dalmasını kolaylaştırabilir.

  • Uyumadan önce duş aldırın, pijamalarını giydirin ve bezini değiştirin.

  • Kitap okuyun, ninni söyleyin.

  • Sessiz ve çok sıcak olmayan bir ortam yaratın.

  • İyi geceler öpücüğü verin. 

Sağlıklı uyku alışkanlığının temeli, bebeğinize kendi kendine uykuya dalmayı öğretmekten geçer. Birçok bebek sallanmayı ya da kucağa alınmayı rahatlatıcı bulur. Ancak bebeğinizi uykuya dalmadan önce yatırmayı denemelisiniz. Bu şekilde, gece uyandıklarında siz orada olmasanız da size ihtiyaç duymadan tekrar uykuya dalma olasılıkları daha yüksek olacaktır. 

Bebeğiniz Uyuyamıyorsa Ne Yapmalısınız?

Her bebek aynı değildir, bu sebeple bebeğiniz bu kurallara uymuyorsa endişelenmeyin. Yenidoğan bebeklerin gece boyunca birden fazla kez uyanması normaldir, bebeğinizin uyku düzeni hakkında endişe ve sorularınız varsa çocuk doktorunuzla iletişime geçmekten çekinmeyin.

Bebeğiniz ağlayarak uyanıyor ve birkaç dakika sonra uykuya yeniden dalamıyorsa, aç olabilir ya da bezini değiştirmeniz gerekebilir. Bu gibi durumlarda uykusunu açmadan mümkünse gece lambası açarak ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayın. Endişeli olan bebeğinizi birkaç sözle sakinleştirmeye çalışın ve gerek olmadıkça onu beşikten çıkarmamaya özen gösterin. 

Gündüzleri bebeğinize ilgi göstermek, geceleri ise bağımsızlığa teşvik etmek onun ayrılık kaygısını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Yeni bir ebeveyn iseniz, kendinizi uykusuz hissettiğiniz zamanlarda bebeği uyutmanın ne kadar zor olduğunu bileceksiniz. Kendinizi bunalmış ve korkmuş hissettiğiniz zamanlarda, bebeğe bakma konusunda ailenize ve arkadaşlarınıza ulaşmaktan korkmayın.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan