Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 25.09.2018 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Besin desteği (supplement) alıyorsanız bunlara dikkat edin

Supplementleri kötü beslendiğinizde ya da kaslı bir vücuda sahip olmak istediğinizde almayı düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz.

Besin desteği (supplement) alıyorsanız bunlara dikkat edin

Supplementler çoğumuzun bildiği üzere besin öğelerini yüksek dozda içeren ve hap, kapsül veya şurup formunda bulunan takviyeler. Her ne kadar yeterli ve dengeli bir beslenme programı izlendiğinde supplement kullanımına ihtiyaç duyulmasa da bazı durumlarda doktor tavsiyesiyle bu ürünlere yönelmek gerekebiliyor.

Vitamin ve mineralleri, aminoasitleri, esansiyel yağ asitlerini, posa ve çeşitli bitkileri içeren supplementlerin çeşidi ve dozu yaş, cinsiyet, sağlık durumu ve ilaç kullanımı gibi unsurlar göz önüne alınarak doktorlar tarafından belirlenmeli. Birçok kişi çevresindeki insanlardan edindiği kulaktan dolma bilgilerle supplementlere yönelse de herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için öncelikle bir doktora danışmanız gerekiyor.

Supplement kullanımını gerektirebilecek durumlar

supplement kullanimi

Bu besin takviyelerine ihtiyaç duyulan durumlardan ilki düşük kalorili diyet sürdürenler için ortaya çıkıyor. Çünkü ihtiyaç duyulan besin öğelerini kalori açısından çok sınırlı olan bu diyetlerle almak mümkün olmuyor. Ancak biz bu diyetleri sürdürerek supplementlere başvurmanızı değil, ihtiyacınız olan kalori miktarını alarak dengeli bir diyet uygulamanızı öneriyoruz.

Supplement kullanımına ihtiyaç duyulabilecek kişiler arasında şunları sayabiliriz: psikolojik sebeplerle yeterli ve dengeli beslenemeyenler, yeterli besin alımını sağlamada sıkıntı yaşayan vejetaryenler ve veganlar, anemisi (demir yetersizliği) olanlar, menopoz sonrası kemik kaybı fazla olan kadınlar, kemik erimesi gibi sağlık sorunları yaşayan yaşlılar.

supplementler zararlimi

D vitamini yetersizliğinin önlenmesi için bebekler ve çocuklar; demir, folik asit ve B12 vitamini yetersizliklerinin önlenmesi için hamile ve emziren kadınlar; yan etkisi çeşitli vitamin ve mineral kayıpları olan ilaçları uzun süre kullananlarla diyaliz, anoreksiya gibi belirli bir hastalık tedavisi gören kişiler de gerektiği durumlarda doktor gözetiminde supplement kullanabilirler.

Bu sebeplerin yanı sıra vücudunuzda var olan bir enfeksiyon ya da ilaç, alkol, sigara ve doğum kontrol hapı kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilen vitamin ve mineral eksikliği sizi supplementlere yönlendirebilir.

Supplementler nasıl kullanılır?

supplementler ne ise yarar

Supplementler zararlı mı diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabının duruma göre değiştiğini söyleyebiliriz. Kullanılması gereken dozu aştığınızda ya da çok uzun süre kullandığınızda supplementlerin böbrekleri ve karaciğeri yorduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden kesinlikle kendi kendinize karar verip kullanmaya başlamamalısınız. Yukarıda saydığımız kullanım sebeplerinden birinin sizde olduğunu düşünüyorsanız bir doktora danışmalısınız. Gerektiği takdirde doktorunuz kan değerlerinizi dikkate alarak size uygun besin takviyesini önerecektir.

Supplement kullandığınız süreçte önerilen dozu aşmamanız da büyük önem taşıyor. Supplement kullanımı için bir doktora danıştığınızda varsa kullandığınız ilaç ya da ilaçları da belirtmeyi unutmamalısınız. Son olarak, supplement kullanırken “Ne de olsa besin takviyesi alıyorum” diye düşünerek sağlıklı ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemelisiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan