Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 22.01.2019 4 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Besinlerin de trendleri var! 2019'da karşımıza çıkacak 6 trend

Etle yapılan birçok yiyeceğin sebzeli alternatifi, şekerin yerine geçen doğal tatlandırıcılar ve daha niceleri... İşte bu yıl karşımıza daha çok çıkacak olan besinler!

Besinlerin de trendleri var! 2019'da karşımıza çıkacak 6 trend

Yiyecek ve içecek firmaları ilgimizi çekmek ve memnuniyetimizi artırmak için her yıl birçok yeni trend ortaya çıkarmaya çalışıyor. 2019’da göreceğimiz pek çok yenilik de aslında önceki yıllarda sunulmuş olanların farklı şekilde süslenmiş, bir nevi ısıtılıp önümüze yeniden getirilmiş hali.

Bitkisel proteinler, probiyotikler, vegan besinler, şekersiz gıdalar, glutensiz ürünler ve daha fazlası... Ama daha sağlıklı, daha lezzetli ve daha sürdürülebilir çeşitleriyle.

1-Afrika baharatları

afrika baharatlari

2018 yılında zerdeçal ve kakulenin kullanımındaki artış hızı dikkatleri çekti. Tüketiciler bu baharatlarla birlikte diğer milletlerin de mutfak lezzetleriyle, özellikle de yemeklere tat katmada etkili olan baharatlarıyla daha çok ilgilenmeye başladı.

Raporlar 2019 yılında en çok Afrika baharatlarının ilgi çekeceğini ortaya koyuyor. Bu raporlardan birinde harissa, berbere, dukkah ve ras el hanout gibi Afrika’ya özgü tatların mutfaklara gireceği öngörülüyor. Birçok ülkenin restoranında bu baharatlar yaygın bir şekilde kullanılmaya ve dikkatleri üzerine çekmeye başladı bile.

2-Tohum yağları

saglikli yaglar

Doymuş yağ asitlerinin zararları ve doymamış yağ asitlerinin faydaları farkına varıldıkça fındık, badem, ceviz gibi tohumların tüketiminde ciddi oranda artış yaşandı. 2018’de gördük ki pek çok sağlıklı tarifin, kahvaltı alternatiflerinde sağlıklı yağlar içeren bu tohumlar kullanıldı. 2019’da da bu sağlıklı yağların kullanımında artış yaşanması bekleniyor.

3-Fonksiyonel yiyecekler

Trendler genel olarak genç tüketicilerin etrafında dönüp onlara hitap etse de 60 yaş ve üzerindeki nüfusu artırmak ve sağlıklarını iyileştirmek için birçok yeni fonksiyonel besin içeriğine sahip yiyecek ve içecekler üretilmeye başlandı. Bu yiyecek ve içeceklerin tüketimiyle amaçlanansa sağlıklı yaşlanma ve fiziksel görünümde güzellik. 2019’da kalp-damar, göz ve beyin sağlığını desteklemek için Omega-3 yağ asitleri olan EPA ve DHA yağ asitlerini içeren gıda ve takviye ürünlerinin yükselişe geçmesi bekleniyor.

4-Bitkisel yenilikler

vejetaryen hamburger

Sürdürülebilirliğin trend olduğu bir yılda bitki temelli beslenmenin ön planda olması pek de şaşırtıcı olmamalı aslında. Vegansanız, vejetaryenseniz ya da beslenme programınızda ete daha az yer vermek istiyorsanız bu trend tam size göre! 2019 Gıda ve Beslenme Trendleri raporuna göre bu yıl karşımıza etsiz burgerler, süt içermeyen peynir ve yoğurtlar gibi şaşırtıcı besin seçenekleri çıkacak. Bu beslenme trendiyle birlikte fındık, ceviz, badem gibi kuru yemişlerin ve ayrıca kuru baklagillerin tüketiminde artış yaşanması bekleniyor.

5-Eklenmiş şeker karşıtı doğal şekerler

dogal tatlandiricilar

Bu trend eklenmiş şeker yerine doğal tatlandırıcılar olan bal, pekmez, kuru meyve ve taze meyve gibi doğal tatlandırıcılardan oluşan yiyecek ve içecek üretimini içeriyor. Amekan Kalp Derneği kadınlar için günde 6, erkekler için günde 9 çay kaşığından fazla eklenmiş şeker tüketimini önermiyor. Ancak çoğunluğun bu miktarın çok üstüne çıktığı da biliniyor. Kronik birçok rahatsızlığa ve obeziteye kapı aralayan eklenmiş şeker tüketiminin, bu trendin gelişimi ve çeşitlendirilmesi sayesinde azaltılması hedefleniyor. Eğer şekeri bırakmak istiyor ve alternatif olabilecek doğal tatlandırıcıların neler olduğunu merak ediyorsanız “Şekerin pabucunu dama atan doğal tatlandırıcılar” başlıklı yazımızı da mutlaka okumalısınız.

6-Bağırsak sağlığına iyi gelen gıdalar

probiyotik besinler

Sindirim sağlığı ve mikrobiyomun önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılıyor. Bu da elbette bağırsaklarda yaşayan iyi bakterilerin sayısını artırmayı amaçlayan, yani bağırsak sağlığını iyileştirmeye dayanan yeni beslenme trendlerinin ortaya çıkması sonucunu doğuruyor. Probiyotik olan ve uzun zamandır tüketilen fermente yiyecek ve içeceklerin tüketimi giderek yaygınlaşıyor. Probiyotik yoğurt gibi pek çok probiyotik besin seçeneği üretici firmalar tarafından daha çeşitli, daha lezzetli hale getiriliyor ve en önemlisi de tek kullanımlık paketler halinde piyasaya sürülüyor.

Üreticiler besinlerin prebiyotik içeriğini artırmak içinlif oranı yüksek gıdalar da üretiyor. Özellikle son dönemlerde “yüksek miktarda lif içerir” ibaresi bulunan paketli ürünlerle karşılaşmanız çok olası. Probiyotik nedir bilmiyorsanız, probiyotik ve prebiyotik içeren besinleri öğrenmek istiyorsanız “Probiyotikler ve prebiyotikler” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Ayşe Göçer

Ayşe Göçer umarım öyle olur

22.01.2019
Yanıtla
Miraç Yıldırım

Miraç Yıldırım inşallah

22.01.2019
Yanıtla