Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 29.05.2023 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Beslenmeyi incelemek neden bu kadar zor?

Süt ürünleri sağlık için iyi mi kötü mü? Kolesterol kötü mü? Kırmızı et öldürür mü, iyileştirir mi? Ketojenik diyet bir nimet mi yoksa sağlık tehlikesi mi? Tüm bunlara doğru cevap vermek gerçekten neden bu kadar zor?

Beslenmeyi incelemek neden bu kadar zor?

Tıp biliminde herhangi bir teoriyi kanıtlamak maalesef zor. Beslenme bilimi de bundan farklı değil, ancak bazı benzersiz zorlukları var ve hangi gıdaların sağlığa fayda sağladığını veya zarar verdiğini anlamak temel bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca son zamanlarda, diyet yoluyla sağlığı iyileştirmenin yollarıyla daha da fazla ilgilenmeye başlanmıştır. Özellikle halk sağlığında obezite ve diyabet oldukça yaygındır ve her ikisinin de beslenmede risk faktörleri vardır ve bu risk faktörleri de genel ilgiyi daha da arttırmıştır.

Gıda alımı üzerinde kontrol eksikliği ve diyet alımını ölçmede zorluk 

Beslenme araştırması, mükemmel çalışmaya ulaşamadığı için bazı tavizler vermek zorundadır. Bu nedenle, ”gözlemsel çalışmalarda" beslenme bilimcileri, bir kişinin tükettiği ile mevcut veya gelecekteki sağlık durumu arasında bağlantılar ararlar. Gözlemsel çalışmalar inanılmaz derecede faydalı olabilir. Bilim adamları bu yöntemi kullanarak tütünün akciğer kanserine neden olduğunu ve egzersizin bizim için iyi olduğunu kanıtladılar.

Ancak gözlemsel çalışmalarla ilgili bir sorun, araştırmacıların kendi bildirdikleri gıda alımına güvenmeleridir. Örneğin; katılımcılardan belirli bir süre boyunca yedikleri her şeyi not etmelerini veya geçmişte ne yediklerini hatırlamalarını isterler. Bu, dün veya aylar öncesini ifade edebilir. Ancak, insanların hepsini hatırlaması biraz zordur. Ayrıca, bazı insanlar günün üçüncü çikolatası gibi belirli gıda maddelerini bilerek not etmeyebilirler. Buna ek olarak, katılımcılar her zaman porsiyonlarının tam boyutunu veya örneğin restoran veya paket servis yiyeceklerindeki malzemelerin tam listesini bilmezler.

Araştırmalarda karmaşıklık

Beslenme araştırmalarını rahatsız eden bir diğer konu da karmaşıklıktır. Bazen bir çalışma, yalnızca belirli bir gıda maddesinin veya bileşiğinin bir sağlık sonucu üzerindeki etkisini araştırmak ister. Bunu yönetmek biraz daha kolaydır. Bununla birlikte, çoğu zaman, çalışmalar belirli bir diyetin etkisini araştırmaya çalışır. Örneğin Akdeniz diyeti son yıllarda büyük ilgi görmüştür.

Buradaki zorluk, bir kişinin Akdeniz diyetinin versiyonunun diğerinin versiyonundan çok farklı olabileceğidir. Örneğin, bir kişi her gün küçük bir kadeh kırmızı şarap, 25 zeytin ve bir enginar tüketebilirken, aynı deney grubundaki bir başkası şarap içmeyebilir ve ne zeytin ne de enginar yiyebilir.

Diğer bir ilgili konu ise; örneğin, birisi et yemezse, eti fasulye veya bakliyat gibi diğer protein kaynaklarıyla değiştirmesi muhtemeldir. Bu nedenle, et içeren diyetleri içermeyenlerle karşılaştırırken, herhangi bir sağlık etkisi et eksikliğinden değil, diğer yiyeceklerin eklenmesinden kaynaklanıyor olabilir.

Her meyve ve sebze türü çok çeşitli bileşikler içerir ve bunların türü ve miktarı, nerede büyüdüklerine, insanların bunları nasıl taşıdıklarına ve depoladıklarına ve bunları nasıl işlediklerine ve pişirdiklerine bağlı olarak değişebilir.

Dikkate alınması gereken o kadar çok değişken vardır ki, bir çalışma istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulsa bile, araştırılan gıdadan gerçekten gelip gelmediğini belirlemek zordur. Tabii ki, insanlar tükettikleri yiyecekler kadar çeşitlidir.Tek bir yer fıstığı yemek, bir kişiye faydalı besinler sağlayabilirken, aynı yer fıstığı alerjisi olan biri için ölümcül olabilir.

Değişkenleri karıştırmamanın zorlu çabası

Bu konuyu açıklamak için, hayali (ama tamamen hayali olmayan) bir çalışmanın bulgularını tanımlamak faydalı olabilir: Çok fazla ıspanak yiyen insanlar, ıspanak yemeyen insanlardan 5 yıl daha uzun yaşarlar.

Bu sonuçtan, ıspanağın ömrü uzattığı sonucuna varılabilir. Ancak, stok yapmak için acele etmeden önce alternatifleri göz önünde bulundurmaya değer.

Bu durumda, uzun ömür tek başına ıspanaktan kaynaklanmayabilir; Çok ıspanak yiyen biri başka birçok sebze de yiyebilir. Tersine, ıspanak yemeyen biri genel olarak daha az sebze yiyebilir. Ayrıca, düzenli olarak sebze yiyen birinin egzersiz gibi diğer sağlıklı eğlencelere dalma olasılığı daha yüksektir. Hiç ıspanak yemeyen biri, belki de egzersiz yapmaya daha az meyilli olabilir. Bunların hepsi elbette varsayımlardır, ancak diğer faktörlerin ıspanak tüketimiyle bağlantılı olduğu ve bunların sonuçları etkileyebileceği açıktır.

Çoğu çalışmada, araştırmacılar bu değişkenleri “kontrol etmeye” çalışırlar. Bununla birlikte, ölçülmemiş bazı faktörlerin bulguları önemli ölçüde değiştirme riski her zaman vardır. Kafa karıştırıcı değişkenler elbette tıp biliminin tüm alanlarını etkiler, ancak diyet ve yaşam tarzı çok yakından iç içe geçtiği için beslenme araştırmalarında özel bir tehlikedir.

Beslenme bir kafa karışıklığı olan mayın tarlasıdır. Neyin sağlıklı neyin sağlıklı olmadığını belirlemek zor olabilir. Yüksek yağlı, yüksek tuzlu, yüksek şekerli ürünler olmasa da meyve ve sebzelerin bizim için iyi olduğundan oldukça emin olabilsek de birçok gri alan var. Bu yüzden kesin doğru gözüyle bakarak ilerlemekte fayda vardır.

Peki, ne yapabiliriz? 

Bilim adamları çalışma yöntemlerini geliştirmeye ve zaten bildiklerimize eklemeye devam etmektedir. Beslenme, biyolojik, genetik, çevresel ve sosyal faktörler dahil olmak üzere çok çeşitli faktörleri içeren karmaşık ve çok yönlü bir alandır. Sonuç olarak, beslenmeyi incelemek birkaç nedenden dolayı zor olabilir ve beslenme dünyasında hızlı cevaplar yoktur. Ancak, hepimizin yemek yemesi gerektiğinden, ilginin kaybolması pek olası değildir ve bilim ilerlemeye devam edecektir. Bu noktada duyduğunuz bilgileri biraz araştırarak ilerlemenin ve sizin için en doğrusunu keşfetmeye çalışmanın önemi büyüktür.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan