Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetisyen İkra Sonel 15.10.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Biyotin

Biyotin

Bir B vitamini olan biotin, bazı gıdalarda doğal olarak bulunan ve besin takviyesi olarak kullanılan temel bir besin ögesidir.

VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ

  • Yağ metabolizmasındaki kritik adımları katalize eden beş karboksilaz için bir kofaktördür
  • Histon modifikasyonlarında görev alır
  • Gen regülasyonunda (transkripsiyon faktörlerinin aktivitesini değiştirerek) görev alır
  • Hücre sinyalleşmesinde anahtar roller oynar.

Biyotin ve Sağlık

  1. Saç, tırnak ve cilt sağlığı

Biyotin eksikliğinin belirtileri arasında deri döküntüleri, saç dökülmesi ve kırılgan tırnaklar bulunur. Bu nedenle, biotin takviyeleri genellikle saç, cilt ve tırnak sağlığı için teşvik edilir.

Ancak biyotin takviyelerinin özellikle sağlıklı bireylerde saç, tırnak ve cilt sağlığını iyileştirip iyileştirmediğini belirlemek için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç vardır.

Önerilen Alımlar

  • 19 yaş ve üstü yetişkinler için önerilen miktar, erkekler ve kadınlar için günde 30 mcg'dır. Hamilelik ve emzirme için miktar sırasıyla günde 30 ve 35 mcg'dır.

Biyotin Kaynakları

Birçok yiyecek bir miktar biyotin içerir. 

En fazla biotin içeren yiyecekler arasında;

  1. Organ etleri
  2. Yumurtalar
  3. Balıklar
  4. Kırmızı et
  5. Tohumlar
  6. Kuruyemişler
  7. Bazı sebzeler (tatlı patates gibi) bulunur.

!!!

Gıdaların biyotin içeriği değişebilir; örneğin bitki çeşidi ve mevsim, tahıl tanelerinin biyotin içeriğini etkileyebilir ve belirli işleme teknikleri (örn. konserve) gıdaların biyotin içeriğini azaltabilir.

!!!

Çiğ yumurta akında bulunan bir glikoprotein olan avidin, biyotine sıkıca bağlanır ve biyotinin gastrointestinal kanalda emilimini engeller. Pişirme, avidini denatüre ederek biyotin emilimini engelleyemez hale getirir.

Diyet takviyeleri

  • Biotin, sadece biotin içeren diyet takviyelerinde, B-kompleks vitamin kombinasyonlarını içeren takviyelerde ve bazı multivitamin/multimineral ürünlerde mevcuttur. Oral, serbest biyotinin emilim oranı, insanlar günde 20 mg'a kadar biyotin farmakolojik dozları tükettiğinde bile %100'dür.

Biyotin Eksikliği

Biyotin eksikliği nadirdir ve normal bir karma diyetle beslenen sağlıklı bireylerde ciddi biyotin eksikliği hiç bildirilmemiştir.

Biyotin eksikliğinin belirti ve semptomları tipik olarak yavaş yavaş ortaya çıkar ve vücuttaki tüm saçların kaybına kadar ilerleyen saç incelmesi; gözler, burun, ağız ve perine çevresinde (vajina girişi ile anüs arasındaki anatomik bölge) pullu, kırmızı döküntü; konjonktivit; ketolaktik asidoz (laktat üretimi laktat klirensini aştığında oluşur) ve asidüri (idrarda anormal miktarlarda asit); nöbetler; cilt enfeksiyonu; kırılgan tırnaklar; yetişkinlerde nörolojik bulgular (örneğin, depresyon, uyuşukluk, halüsinasyonlar ve ekstremitelerde parestezi); ve bebeklerde hipotoni, uyuşukluk ve gelişimsel gecikme görülebilir.

Biyotin Yetersizliği Riski Altındaki Gruplar

  1. Biyotinidaz eksikliği olan bireyler 

Biyotinidaz eksikliği, vücudun serbest biyotin salgılamasını engelleyen ve normal alıma rağmen biyotin eksikliğine yol açan, nadir görülen otozomal çekinik bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde, biyotinidaz eksikliği nörolojik ve kutanöz semptomlar üretir ve derin biyotinidaz eksikliği koma veya ölüme yol açabilir.

  1. Kronik alkol maruziyeti olan kişiler

Alkole kronik maruziyet biotin emilimini engeller. Plazma biyotin konsantrasyonları, kronik alkolizmi olan kişilerin %15'inde düşüktür.

  1. Hamile ve emziren kadınlar

Hamile kadınların en az üçte biri normal biotin alımlarına rağmen marjinal biotin eksikliği geliştirir; Diyet biyotin alımları yeterli alımı aşsa bile emziren kadınlarda biyotin plazma ve anne sütü konsantrasyonları azalır. Bu bulguların klinik önemini anlamak için ek araştırmalara ihtiyaç vardır.

Aşırı Biyotinden Kaynaklanan Sağlık Riskleri

Biotin için tolere edilebilir üst limit belirlenememiştir çünkü insanlarda biotinin yüksek alımlarda toksik olduğuna dair bir kanıt yoktur.

İlaçlarla Etkileşimler

Biotin bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve bazı ilaçların biotin seviyeleri üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Aşağıda bir örnek verilmiştir.

  • Antikonvülsanlar

Antikonvülsan tedavi biyotin katabolizmasını artırır, bu da biyotin durumunun azalmasına ve bağırsak biyotin emiliminin inhibisyonuna yol açması daha düşük serum biyotin seviyelerine yol açabilir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan