Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 14.02.2022 8 dakikada okunur
yorumlar
1
kaydet

Bölgesel zayıflama nedir?

Bölgesel zayıflamak mümkün mü? Bölgesel incelmek için neler yapabiliriz?

Bölgesel zayıflama nedir?

Bölgesel zayıflama, vücudun belirli bir bölümündeki yağ dokusunun azaltılması ve bu bölgelerdeki gevşek doku ve sarkmış derinin kaldırılması anlamına gelmektedir. Bölgesel yağlanma sorunu, hem kilolu hem de zayıf kişilerin karşılaştığı bir durumdur. Fiziksel görünümünü iyileştirmek ve vücudunun belirli bölgelerindeki yağlardan kurtulmak isteyen kişiler için ameliyatsız veya cerrahi yöntemlerle farklı işlemler kullanılmaktadır. Ancak yalnızca beslenmeyle bölgesel zayıflamak mümkün değildir.

Günümüzde ameliyatsız bölgesel zayıflama prosedürleri tercih edilen yöntem haline gelmektedir. Ameliyatsız bölgesel zayıflama için son teknoloji ekipman ve aletler kullanılmaktadır. Kişiler bu tedaviler boyunca herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmemektedir. Çoğu kişi bölgesel zayıflama ile 2 ile 10 santimetre arasında düşebilir. Özellikle kadınların selülit sorunları bölgesel zayıflama ile giderilebilir. Uzmanlar tarafından bölgesel zayıflama yöntemleri belirli saat ve seanslarla gerçekleştirilmektedir. 

Bölgesel Zayıflamanın Zararları Nedir?

Bölgesel zayıflama tedavisi öncesinde karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri yapılması önerilmektedir. Aşağıda bölgesel zayıflama tedavisi uygulaması yapılamayacak olan kişiler verilmiştir. 

  • Hamile kişiler
  • Lenfatik sistemde damar tıkanıklığı veya dolaşım anormallikleri olan kişiler
  • Kanser hastaları, radyoterapi hastaları veya kemoterapi hastaları
  • Tüberküloz teşhisi konmuş kişiler
  • Karaciğer veya böbrek problemleri olan kişiler 
  • Kalp pili olan kişiler
  • Uygulama yapılacak bölümde metal protezler (kalça protezleri), plaklar, implantlar, çiviler, vidalar vb. olan kişiler
  • Akut enfeksiyonu bulunan kişiler

Bölgesel Zayıflama Yöntemleri Nedir?

Bölgesel zayıflama yöntemleri aşağıda verilmiştir. 

1. Bölgesel Zayıflama Hareketleri

Kalça ve bacak:Dumbbell sumo squat, squat, donkey kicks ve lateral band walking hareketleri 3 set halinde 15 tekrar şeklinde yapılmalıdır.

Kol: Dumbell curl, kickback ve bench dips hareketleri 3 set halinde 12 tekrar şeklinde yapılmalıdır.

Karın: Hundred, crunch ve cross body V ups hareketleri 3 set halinde 15 tekrar şeklinde yapılmalıdır.

Göğüs bölgesi: Dumbell fly, pullover ve dumbbell press hareketleri 3 set halinde 12 tekrar şeklinde yapılmalıdır.

Sırt: Bent over dumbbell row, reverse dumbbell fly veya bent over dumbbell row hareketleri 4 set halinde 12 tekrar şeklinde yapılmalıdır.

2. Bölgesel Zayıflama Diyeti

Bölgesel zayıflama diyeti, vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az kalori almasını sağlar. Bu da vücudun enerji için yağ rezervlerine yönelinmesine neden olur. Yağ yakma sırasında vücut, yağı kaslar ve diğer dokular için kullanılabilir enerjiye dönüştürerek yağ hücresinin azalmasını sağlar. Yapılan egzersiz ve bölgesel zayıflama diyeti bu hücrelerin küçülmesine yol açar. Doktorlar tarafından hızlı kilo vermenin sürdürülebilir olmadığı ve bölgesel zayıflama diyetiyle ne kadar yavaş olursa o kadar etkili olduğunu belirtmektedir.  Bu nedenle de bölgesel zayıflama diyetinde uzun vadeli sonuçlar hedeflenmelidir. 

Bölgesel Zayıflama Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?

Bacak ve kalça bölgesini inceltmeye destek örnek diyet listesi. Ancak bu listelerin yalnızca örnek olduğunu kişiye özel hazırlanması gerektiğini unutmayın.

Kahvaltı

2 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

1 yemek kaşığı yaban mersini

Öğlen

1 fincan yeşil çay

5 adet badem

1 porsiyon meyve

Akşam

Fit tofu salatası

3. Bölgesel Zayıflama Tedavisi

Bölgesel zayıflama tedavisi, vücuttaki yağ birikimlerini azaltmak için kullanılan bir işlemdir. Vücut yapıları farklılık göstermektedir ve kalıtsal ve çevresel nedenler zamanla  vücutta değişiklik ve deformasyonlara yol açmaktadır. Bölgesel yağlanma, yaşam tarzı, yeme-içme alışkanlıkları ve çalışma ortamı gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır. Vücudun belirli bölgelerinde biriken yağlar her zaman egzersiz ve diyetle atılamadığı için bölgesel zayıflama olarak bilinen uygulamalar ile vücutta çeşitli değişiklikler yapılması hedeflenir.  Bölgesel zayıflama tedavisi, vücudun bel, basen ve iç uyluk gibi bölgelerinde oluşan yağlardan kurtulmak için tercih edilmektedir. Bölgesel zayıflamada kullanılan hem cerrahi uygulamalar hem de ameliyatsız yöntemler bulunmaktadır. 

Bölgesel Zayıflama Tedavisi Türleri Nelerdir?

  • Lipoliz
  • Mezoterapi
  • Lazer liposuction
  • Kriyolipoliz
  • Ultrason kavitasyon
  • Vakum terapisi

Bölgesel Zayıflama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lipoliz:Bu işlem cilt elastikiyetini fazla kaybetmemiş ve vücuttan atılacak yağ dokusu fazla olmayan hastalarda tercih edilmektedir. Lipoliz uygulamasında kanül kullanılmadan lazerle eritilen yağın vücuttan atılması sağlanır. Herhangi bir kesi gerçekleştirilmediği ve kanül açılmadığı için lipoliz yöntemi daha pratik, hızlı ve iyileşme süreci daha rahat bir uygulamadır. Uygulama sonrasında hasta, rahatlıkla günlük hayatına devam edebilir. Ameliyat sonrasında uygulama yapılan alanlarda hızlı bir şekilde iyileşen kızarıklıklar oluşmaktadır. Bunun dışında herhangi bir morarma, kanama veya ödem belirtisi olmamaktadır. 

Liposuction: Karın, uyluk, kalça, boyun ve kol gibi vücudun bazı bölgelerindeki yağın bir emme yöntemi ile alındığı cerrahi bir operasyonu içermektedir. Liposuction yaptıran kişilerin genellikle sabit bir kilodadır, ancak vücudun bazı bölgelerinde istenmeyen yağ birikimleri bulunur. Kilo aldıkça yağ hücreleri hacim ve boyut olarak genişler. Sonuçta liposuction, belirli bir bölgedeki yağ hücrelerinin miktarını azaltır. Alınan yağ miktarı, bölgenin görünümü ve mevcut yağ miktarı ile belirlenir. Kişinin kilosu sabit kaldığı sürece, sonraki kontur değişiklikleri genellikle kalıcı olmaktadır. Liposuction sonrası cilt, uygulama yapılan bölgelerin hatlarına uyum sağlar. İyi bir cilt tonu ve esnekliği olduğunda, cilt pürüzsüz görünüme sahip olmaktadır. Liposuction yönteminde selülit ve diğer cilt yüzeyi problemlerinin ile düzeltilmez. Benzer şekilde bu işlemin çatlakların ortadan kaldırılmasında herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. 

Mezoterapi:Selülit, fazla kilo, vücut şekillendirme, yüz/boyun gençleştirme gibi vücuttaki sorunlu bölgeleri hedef alan cerrahi olmayan bir kozmetik işlemdir. Çeşitli ilaçlar, vitaminler ve mineraller içeren bir dizi enjeksiyon yoluyla uygulanmaktadır. Nokta nokta mezoterapi, üst cilt mezoterapisi ve kapsamlı mezoterapi olmak üzere kullanılacak enjeksiyon tekniğine bağlı olarak üç farklı mezoterapi tipi bulunmaktadır. Deri altındaki yağ ve doku tabakası olan mezoderm enjekte edilir. Enjeksiyonun içerik karışımı, duruma ve tam olarak tedavi edilecek alana göre değişiklik göstermektedir. Mezoterapi uygulanan bölgede birkaç gün şişlik ve hafif morluklar görülür ve herhangi bir iz bırakmaz. 

Liposuction, yağın azalması için en etkili ve en hızlı yöntemdir, ancak mezoterapi daha ucuz ve cerrahi işlem gerektirmemektedir. 

Mezoterapi genellikle 2 ila 4 hafta aralıklarla gerçekleştirilmekte 2 ila 4 enjeksiyon uygulanmaktadır. Sorunlu bölgeye bağlı olarak, işlem sayısı artabilmektedir. Kilo vermeye yönelik mezoterapi tedavileri ciddi değişiklikler yaratmadığından, belirli bölgelerde az oranda yağ azalmasına ihtiyaç duyan hastalara önerilmektedir. 

Lazer liposuction: Bu yöntem, deri altı yağ dokularının bir lazer ışını ile parçalanmasını ve ardından yağın bir kanül ile emilmesini içermektedir. Yeni bir uygulama olan lazer liposuctionda kesiler daha küçük yapılır ve nispeten daha az yara izi gözlemlenir. Yağların eritilmesinde lazer kullanıldığından vakum yöntemine kıyasla daha az ödem ve morluk meydana gelmektedir. Bununla birlikte, iyileşme süresi önemli ölçüde daha kısa ve kolaydır. 

Cildin elastikiyeti kendiliğinden eski haline getirilmezse, işlem sonrası fazla derinin alınması ve yaraların kapatılması gerekmektedir. 

Kriyolipoliz: Genellikle yağ dondurma olarak bilinen kriyolipoliz, vücudun belirli bölgelerindeki yağ birikintilerini dondurarak gerçekleştirilen, cerrahi olmayan bir yağ azaltma tedavisidir. Kriyolipoliz uygulaması, egzersiz ve diyete dirençli lokalize yağ birikintilerinin veya şişkinliklerin giderilmesine yöneliktir. Obez veya aşırı kilolu kişiler için önerilmemektedir. Bu işlem, üst kollar, iç ve dış uyluklar, karın, üst kol, üst sırt, alt sırt ve alt kısımlardaki yağ birikintilerini tedavi etmek için kullanılmaktadır. 

Kriyolipoliz uygulamasında, yağ birikintisinin boyutu ve şekli ölçülür ve tedavi bölgesi bir cilt işaretleme kalemi ile işaretlenir. Ameliyat sırasında hastalar uyanıktır.

Derinin altındaki yağ hücreleri tabakası, aplikatör adı verilen bir el aleti kullanılarak dondurulur. Cildin korunması için ilk olarak bölgeye jel ped sürülür. Yağlı çıkıntı daha sonra vakumlanır veya aplikatörün oyuk deliğine emilir. Emme sırasında, bir çekme hissi hissedilmektedir. Şiddetli soğuk algınlığının yanı sıra karıncalanma, batma, ağrı ve kramp gibi diğer ilişkili duyumlar, bölge soğudukça ve uyuştukça 5 ila 10 dakika içinde kaybolmaktadır. Yağ tabakası kademeli olarak ideal sıcaklık olan 30.2 ila 39.2 derece Fahrenheit sıcaklığa soğutulur. Bir bölgenin tedavisi yaklaşık saat sürmektedir.  Ardından aplikatör çıkarılır. Yağ hücrelerinin parçalanmasına yardımcı olmak için bu bölgeye 2 ila 3 dakika masaj yapılabilmektedir. 

Ultrason kavitasyon: Ultrason teknolojisi kullanılarak derinin altındaki yağ hücrelerinin parçalanmasını içeren bir tekniktir. Belli bölgelerdeki selülit ve yağlardan kurtulmanın ameliyatsız bir yoludur.

Bu teknik sırasında yağ hücrelerine basınç uygulamak için ultrasonik titreşimler kullanılır. Basınç, yağ hücrelerinin parçalanmasına ve sıvı hale gelmesine sağlayacak kadar güçlüdür. Vücut daha sonra bunu idrar şeklinde atık olarak atabilir.

Parçalanan yağ hücreleri vücuttan karaciğere gider ve burada atık haline gelir. Bu tedavi, fazla yağın giderilmesine yardımcı olmak için diğer kilo verme tedavileriyle birlikte kullanılmaktadır. 

Kavitasyon işlemi ihtiyacına göre değişiklik gösterdiğinden, bazılarında diğerlerine göre daha uzun süre alabilmektedir. Ancak standart tedavi, her seans arasında iki hafta olmak üzere bir ila üç seansta tamamlanmaktadır. Her seans yaklaşık 45 ila 75 dakikadır. Ultrasonik kavitasyonun sonuçlarını görmek yaklaşık 6 ila 12 hafta sürmektedir. 

Vakum terapisi:Şiddetli selüliti tedavi etmek için vakum tedavisinin kullanılması, invaziv olmayan bir yöntemdir. Yağ dokusunu boşaltmak ve yağı lenf sistemine taşımak için aspirasyon cihazları kullanılmaktadır. Vakum tedavisi ayrıca yağın giderilmesine yardımcı olur, peeling etkisine sahiptir, cildin esnekliğini artırır ve kasları gevşetir.

Vakum terapisi, hücrelerde sıkışan sıvıyı boşaltmaya yardımcı olmak için bölgeye emme ile (dışa doğru) masaj yapmayı içerir. Bu, yağ dokusunu emen steril, şeffaf bir kaptan oluşan küçük bir cihazla gerçekleştirilir. Fincan selülitten etkilenen bölgeye konur ve yumuşak bir şekilde emmeye ayarlanır. Daha iyi sonuçlar elde etmek için, bu işlemler cildin görünümünü ve esnekliğini artırdığından, tedavi bazen radyofrekans ve LED ışık enerjisi ile birleştirilir.

Selülitin derecesine ve miktarına bağlı olarak, tedaviyi bitirmek ve selüliti yok etmek için 12 ila 15 seansa ihtiyaç duyulabilir. Yedinci seanstan sonra tedavi doğru bir şekilde takip edilir. Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile desteklendiğinde etkileri görülmektedir. Vakum terapisi sırasında ve sonrasında idrarla atılan yağların giderilmesine yardımcı olmak için bol miktarda su tüketilmelidir. Aynı zamanda da yağlı ve şekerli yiyeceklerin yanı sıra eliminasyon sürecini yavaşlatmaya neden olabilecek fazla un ve tuzdan da uzak durulmalıdır. 

Bölgesel Zayıflama Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Bölgesel zayıflama tedavileri, özellikle bölgesel fazlalıkları bulunan, obez ve aşırı kilolu olmayan kişilere uygulanabilir. 

Bölgesel Zayıflama Tedavisinin Fiyatı Nedir?

Bölgesel incelme fiyatları seçilen tedavi yöntemi, seans süresi ve vücut analizine göre farklılık göstermektedir. Selülit mezoterapisi seans fiyatları yaklaşık 2000 TL’dir. Aynı zamanda soğuk lipoliz fiyatları ise 3500 TL’den başlamaktadır. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Ekim Nisan

Ekim Nisan Kollarımın etimesi

14.02.2022
Yanıtla