Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 26.12.2022 6 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Bosu Balance Nedir?

Bosu balance hangi egzersizlerde kullanılır? Bosu balance etkileri nelerdir? Okumaya devam edin...

Bosu Balance Nedir?

Bosu Balance Trainer, hem bireysel ve hem de grup derslerinde kullanılabilecek popüler ekipmanlardan biridir.  Bosu Balance Trainer, 1999 yılında  David Weck tarafından geliştirilmiştir. David Weck Bosu Balance Trainer ile tüm vücudu aynı şekilde güçlendirerek  koordinasyonu geliştiren bir gereç yarattı.

Bosu Balance Trainer programı, proprioseptif ve denge bakımından gelişime yardımcı olan bir antrenman yöntemidir. Bosu Balance ile düzenli egzersiz rutininize denge antrenmanı ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte bosu balance ile vücudun stabilitesi arttırılabilir. Aynı zamanda vücut farkındalığına yönelik egzersizler uygulanabilir. Ayrıca Bosu Balance sporcular tarafından kondisyon programlarında kullanabilir. 

Bosu Topu Nedir?

Bosu topu, çeşitli spor antrenmanlarında sağlık ve zindelik hedefleri amacıyla kullanılan bir zindelik ekipmanıdır. Bosu topu, ikiye bölünmüş bir egzersiz topuna benzer. Bosu topunun bir tarafı şişirilmiş, diğer tarafı ise düzdür. 

Bosu topu birçok farklı kas grubunu harekete geçiren egzersizler için dengesiz bir yüzey sağlayan bir denge antrenörüdür. Antrenman sırasında bosu topunu kullanmak egzersizleri zorlaştırmayı sağlar ve bu da antrenmandan alınan verimi maksimuma çıkarır. Bosu topu birçok farklı şekilde kullanılabilmektedir. Bosu topunun her iki tarafı da kullanılabilmektedir.  Hem yüksek hem de düz kısmı kardiyo, güç antrenmanı ve diğer birçok egzersizi uygulamak için iyi bir yoldur. 

Bosu Balance Nasıl Yapılır?

bosu topu

Bosu topuyla çeşitli egzersizler yapılabilir. Bosu egzersizleri kubbe tarafı veya düz tarafı yukarı gelecek şekilde uygulanabilir. Bosu topunun her iki tarafı da farklı dengesizlik seviyesi sağlar. Bosu topunun düz olan kısmını kullanmak daha zorludur. Örnek olarak, her iki tarafı kullanarak da şınav yapmak, üst bedeni çalıştırmanın ve ayrıca normal bir şınav egzersizi yerine daha etkili bir sonuç almanın iyi bir yoludur. Squats en çok yapılan bosu egzersizlerinden biridir ve topun her iki tarafında da uygulanabilir. Kubbe tarafında yapıldığında biraz daha kolay olurken,düz olan kısmında yapıldığında biraz daha zor olmaktadır. Bosu topunun üzerinde durmak, başlangıçta biraz zorlayıcı olabilir. Ancak zamanla güç kazandıkça ve kişi kendini daha rahat ve dengeli hissettikçe, egzersiz birleştirmeye başlanılmalı ve ardından egzersiz iletilmelidir. Bosu topları sıklıkla barre egzersizleri veya yüksek yoğunluklu interval egzersizleri (HIIT) gibi çeşitli antrenman sınıflarında kullanılmaktadır. 

Bosu Balance Zayıflatır mı?

Bosu topu ile 45 dakikada 800 kalori yakmak mümkündür. Bu özelliği sayesinde Bosu topu kısa sürede kilo vermek veya daha şekilli bir vücuda sahip olmak isteyen kişiler için etkili bir yoldur. Bosu egzersizleri, eğlenirken vücuttaki fazlalıklardan kurtulmayı sağlar. 

Bosu, denge kaslarını harekete geçiren sporlar arasında en yaygın ve popüler olanıdır. Bosu Balance başlangıçta sporcu sakatlanmalarında vücutlarını tekrar forma sokmak için fizik tedavi uzmanlarının kullandığı bir ekipman olarak kullanılmıştır. Zamanla ise gündelik yaşamda ve diğer spor çalışmalarında kullanılan kasları güçlendirmek, yağ yakımını hızlandırmak ve kondisyona yönelik bir ders olarak uygulanmaya başlanmıştır. 

Yarım daire şeklindeki içi hava dolu bosu topu üzerinde uygulanan egzersizler, gündelik yaşamda kullanılmayan kasları harekete geçirmeyi sağlar. Bununla birlikte mat üzerinde gerçekleştirilen pilates egzersizlerine kıyasla daha fazla efor harcatır. Özellikle de bosu topu ile kalça, arka bacak, iç bacak, ön bacak ve arka bacağı çalıştıran egzersizler uygulanır. 

Bosu'nun bir eğitmen eşliğinde uygulanması sakatlanmaların önüne geçmek için oldukça önemlidir.  Bosu Balance egzersizlerinden etkili sonuç almak için haftanın iki günü bir saat uygulamak yeterlidir.  Uzman eğitmenler ve müzik eşliğinde yapılan antrenmanlar, dayanıklılık, esneklik ve fiziksel gücü yükseltirken, önemli miktarda kalori yakmayı sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur.

Bosu Balance Sağlıklı mıdır?

Bosu topu evde spor yapmak için iyi bir yardımcıdır. Gün içinde karşılaşılan denge ile ilgili durumlar için kasları ve sinirlerini koordine ederek dengeyi korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda esneme, rehabilitasyon ve kuvvet antrenmanları için de faydalıdır. Bosu topunun sağlığa faydaları aşağıda verilmiştir.

Egzersiz yoğunluğunu artırır: Halter gibi serbest ağırlıkları kaldırırken bosu topu kullanmak, kasları stabilize etmeye ve ağırlıkları tüm hareket aralığında hareket ettirmeye zorlamayı sağlar. Bu durum, normal antrenman rutinini zorlaştırır. 

Fitness uzmanları, antrenman rutinine çeşitlilik eklemenin, antrenmandan alınan verimini artırmanın iyi bir yoludur. Antrenman rutinindeki değişiklikler vücudu uyum sağlamaya zorlar ve bu da vücudu dengede tutmayı sağlar. Aynı zamanda çeşitli egzersizleri de uygulamayı kolaylaştırır. Bir bosu topu ile egzersiz rutininizdeki esneme hareketleri ve kuvvet antrenmanı egzersizleri değiştirilebilir. 

Esneklik sağlar: Bosu topunun yuvarlak kısmı, sırt ve karın esnemelerini desteklemek için faydalıdır. Topun bu kısmının üzerine uzanarak kaslarınızı gevşetebilirsiniz. Bu, kasların diğer esneme hareketleriyle yapılması zor olan etkili ve faydalı bir şekilde vücudun esnemesini sağlayacaktır. Bununla birlikte düz kısmı yukarı bakacak şekilde baldır germe ve diğer egzersizler için  eğimli tahta olarak da kullanılabilir. Bosu topu, fazla yer kaplamadan evde spor yapmanın en kolay ve çeşitli yollarından biridir.  

Bosu Balancenın İnsan Vücuduna Etkileri Nelerdir? 

bosu balance nedir

Bosu Balance, eklem bölgelerinde rahatsızlık yaşayan ve kemik problemleri yaşayan hastalar için    hazırlanan özel antrenmanlarda kullanılan bir alettir. Bosu topu, bu tür rahatsızlıkları bulunan hastalar için doktorlar tarafından alternatif bir  tedavi yöntemi kullanılır. Bosu topu, düşük kondisyon ve sakatlanmış sporcular için birebir bir araçtır. Bosu topu, kondisyonu geliştirirken dengeyi, gücü ve dayanıklılığı artırdığı için günümüzde kullanımı oldukça yükselmiştir. 

Kimler Bosu Balance Yaparlar? 

Bosu Balance her yaştan ve cinsiyetten birey tarafından yapılabilir. Bosu topu, vücut ağırlığını kullanarak antrenman yapan kişiler için çeşitli kullanım alanına sahiptir. Bosu topu üzerinde uygulanan egzersizler kişinin amaçları doğrultusunda farklılık göstermektedir. Örneğin göğüs, omuz ve arka kol kaslarını çalıştırmak isteyen kişilerin bosu topunu kullanarak şınav çekmeleri bu bölgelerin etkili bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte bacak kaslarını çalıştırmak için bosu topunun düz kısmı yukarıda olacak şekilde üzerine çıkılarak squat egzersizi yapılabilir.  

Bosu Balance Training’in Faydaları Nelerdir?

Bosu Balance Training’in faydaları şunlardır.

  • İnip çıkma hareketleri ile tüm vücut kasları aynı anda çalışır.

  • Fitness hareketleri ile zayıflamaya yardımcı inceltme hareketleri uygulanabilir.

  • Bütünleşik hareketlerle de güç, denge, çeviklik ve dayanıklılık açısından ilerlemeler kaydedilebilir.

  • Vücut geliştirme programı uygulayanlar aynı zamanda ısınma hareketlerini bosu topu ile de yapabilirler.

  • Bel fıtığı, postür bozuklukları olan hastalar için fizik tedavi uzmanlarının kontrolünde bu aletten faydalanabilirler.

  • Bacak kasları, karın kasları, göğüs kasları, omuz kasları, kol kasları, sırt kasları gibi tüm kas grupları harekete geçirilebilir. Egzersizlere ağırlık eklenerek de bu kas grupları etkili bir şekilde çalışır ve gelişir.

  • Kalp ve dolaşım sistemini harekete geçirmek ve kalp kasını güçlendirmek için ya da kardiyovasküler anlamda da etkili bir şekilde hazırlanacak olan egzersizler ile çok faydalı olabilir.

  • Bosu topu egzersizleri düzenli uygulandığında ve sağlıklı bir kilo verme diyeti ile birleştirildiğinde kilo vermek isteyen kişiler için faydalıdır. Ancak kilo vermede öncelikle önemli olan beslenme programı olduğunu unutulmamalıdır.


 
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan