Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 13.05.2019 3 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Bu noktalara dikkat ederek Ramazan ayını daha sağlıklı hale getirebilirsiniz

Sizin için hazırladığımız 6 öneriyi uygulayın, Ramazan ayını çok daha rahat ve sağlıklı geçirin!

Bu noktalara dikkat ederek Ramazan ayını daha sağlıklı hale getirebilirsiniz

Yaşanan uzun açlık süreleri ve hareketsizlik elbette metabolizma hızında yavaşlamayı da beraberinde getiriyor. Bu durum ise besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasına sebep oluyor. Herkesin metabolizma hızı cinsiyet, yaş, boy ve aktivite seviyesine bağlı olarak değişse de, metabolizma hızını artırmanın yolları aynı aslında.

Bu yollar aynı zamanda ramazan ayını daha kolay geçirmenizi de sağlayacak. İşte ramazan boyunca uygulamanız için 6 öneri:

1-İftar ve sahurda glisemik indeksi düşük besinlere yer verin

Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltiyor. Kan şekerinin hızlı yükselmesi insülin salınımını artırıyor ve besinlerin yağ olarak depolanmasına yol açıyor. Üstelik bu besinler daha çabuk sindiriliyor. Bu durum ise daha çok acıkmanıza, dolayısıyla daha çok yemenize neden oluyor. Buna karşılık glisemik indeksi düşük olan besinler kan şekerini yavaş yükseltiyor ve daha uzun sürede sindiriliyor. Böylece tokluk süresi uzuyor.

Bu sebeplerden ötürü glisemik indeksi düşük besinleri tercih edin. Bunun için pirinç pilavı yerine bulgur pilavı ya da karabuğday, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, hamur işi ve eklenmiş şeker içeriği yüksek tatlılar yerine ise meyve ve sütlü tatlılara yönelebilirsiniz.

2-İftarda yavaş yemek yiyin

ramazanda diyet

Orucunuzu suyla açtıktan sonra yemeğe çorba ile başlayın. Çorbanızı içtikten sonra 5-10 dakika yemeğe ara vermelisiniz. Bu, bir anda vücudunuza yüklenmenizi engelleyecek ve beyninize tokluk sinyallerinin gitmeye başlamasını sağlayacaktır. Ana yemeğe geçtiğinizde de lokmalarınızı küçültmeli ve daha çok çiğnemeye gayret etmelisiniz.  

3-Sahura kalkmayı ihmal etmeyin

Ramazan ayında yapılan hataların başında sahura kalkmamak geliyor. Bu durum açlık süresinin uzamasına ve metabolizma hızının daha da yavaşlamasına neden olduğu gibi, iftara kadar açlık krizlerinin artmasına ve bu yüzden iftarda aşırı besin alınmasına yol açıyor. Sahurda en doğrusu protein içeriği yüksek bir öğün yapmak diyebiliriz. Bu tip bir öğün gün içerisinde daha geç acıkmanızı ve kendinizi daha canlı hissetmenizi sağlayacaktır.

4-İçtiğiniz su miktarını 2-2.5 litreye tamamlayın

ramazanda su

İftar ve sahur arasında vücudun ihtiyacı olan su miktarını tamamlamak şart. Yeterli su alımı metabolizmanın hızlanmasını sağlarken sindirim sisteminin de düzgün bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

5-İftar ve sahur arasında ara öğün yapın

Ramazan boyunca yemek yenebilen zaman aralığı oldukça kısa olduğu için bu aralığı iyi değerlendirmek, yani az az ve sık öğün yapmak daha da önemli hale geliyor. Ara öğünler metabolizmanın hızlanmasını sağlarken kan şekerini de dengeliyor.

6-Fiziksel aktiviteyi rafa kaldırmayın

Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmanın en iyi yollarından biri de fiziksel aktiviteyi kenara koymamaktan geçiyor. İftar yaptıktan yaklaşık bir saat sonra 30-40 dakikalık yürüyüşlere çıkmaya özen gösterdiğinizde bu yürüyüşlerin metabolizmanızı açıkça olumlu etkilediğini fark edeceksiniz.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Ümmü Şahin

Ümmü Şahin faydalı bir yazı olmuş teşekkürler

13.05.2019
Yanıtla
Emine Vur

Emine Vur Okuuyor yazi. Surekli de reklam cikiyor ya

16.05.2019
Yanıtla