Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 02.12.2021 8 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Buğday dünyasından: Ruşeym nedir?

Buğdayın en sağlıklı bileşenlerinden biri olan ruşeymin özellikleri ve kilo yönetimi üzerindeki etkisini tartıştık.

Buğday dünyasından: Ruşeym nedir?

Ruşeym, buğday tanesinin alt bölümünde bulunan embriyoya denir. Ruşeym, buğdayın büyümesine, çoğalmasına ve çimlenmesine sağlayan buğday çekirdeğinin bir bileşenidir. Ruşeym, işlenmiş buğday ürünlerinin birçoğunda  bulunmamasına rağmen, tam tahıllı buğdayın önemli bir besleyici bileşeni olarak bilinmektedir.  

Ruşeym, granolalarda, tahıllarda ve mısır ekmeğinde bulunur ve ayrıca çiğ formu da satılmaktadır. Ruşeymin 100 gramı 366 kaloriye sahiptir. Lif ve sağlıklı yağlar ile beraber bitkisel protein açısından yüksek bir besindir. Aynı zamanda iyi bir magnezyum, folat fosfor, potasyum, tiamin, ve çinko kaynağıdır. Ayrıca ruşeym, antioksidan özellikleri bulunan E vitamini açısından da zengindir. 

Kepek, buğday tanelerinin dış bölümünü oluşturan kabuğa verilen isimdir. Kepeğin içinde, buğday tanelerinin çoğunluğunu oluşturan endosperm bulunur. Ruşeym, buğday tanelerinin kesilerek açıldığında yeni bir bitkiye dönüşen kısmıdır. Buğday beyaz un formuna getirilirken, kepek ve ruşeym çıkarılır. Ruşeym, buğday tanelerinin en sağlıklı bölümüdür. Ruşeym küçük boyuta sahiptir ve buğday tanelerinin yaklaşık %3'ünü oluşturmaktadır. 

Ruşeym Faydaları Nelerdir?

Ruşeymin faydaları aşağıda listelenmiştir.

  • Sindirimi iyileştirir

Ruşeym, diyet lifi açısından yüksek bir besindir. Diyet lifi bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. 

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ruşeym, kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların riskini azaltmaya ve bu hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur. Organik sistemlerde ruşeym, protein hidrolizatlarının antioksidan aktiviteyi arttırdığı belirtilmiştir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikaller ve çeşitli hastalığa neden olan mikroplar ile savaşarak, hastalıklara yakalanma riskini azaltır veya ortadan kaldırır. Ruşeym, bağışıklık sisteminde buşunan antioksidanları artıran bu hidrolizatların yüksek düzeylere sahip olduğu bilinmektedir. 

  • Hücresel metabolizmayı destekler.

Ruşeym, B vitaminleri açısından zengindir. Niasin, tiamin ve folatlar, ruşeumde bulunan en yaygın B vitamini türlerdir. Bu vitaminlerin her biri, karbonhidratlar, lipitler ve glikoz gibi gıdaların hücreler için enerjiye dönüştürülmesine olurlar. Bu nedenle de hücresel metabolizma için gereklidirler. Tiamin, kalıcı obezite gibi metabolik sorunların tedavisine yardımcı olur. Sağlıklı işleyen bir metabolizma, vücuda sağladığı doğal enerjinin yanı sıra daha başarılı kilo kaybı, güç ve uyanıklık için faydalıdır. 

  • Kas yapımını destekler.

Ruşeym, bitki bazlı bir protein kaynağıdır. Proteinler, kasları inşası ve hasarlı dokuların onarımı gibi temel vücut işlevleri için önemlidir. Ayrıca vücuda daha uzun süre tokluk sağlarlar. 

  • Kanseri önlemeye yardımcı olur.

Yeterli miktarda ruşeym tüketimi, kanser riskinin azalmasına yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalarda ruşeymin, temel düzeyde glikoz metabolizmasını bozduğu ve hücrelerde kanserli aktiviteyi destekleyen birkaç kinazın üretimini baskıladığı gösterilmiştir. Kanserli ve tümörlü hücreler, bu faydanın bir sonucu olarak hücre ölümü (apoptozis) uğrarlar. 

  • Diyabeti önler.

Ruşeym, şeker hastalarında ikincil etkiye sahip olan yüksek miktarda folik asit içerir. Folik asit, vücutta damar hastalığı, diyabet ve kalp hastalığı gibi bazı olumsuz etkilerle ilişkilendirilen "homosistein" adı verilen bir madde ile negatif bir ilişkiye sahiptir. Birçok kepekli tahılda olduğu gibi ruşeym de bol miktarda folik asit içermektedir. Sonuç olarak, öğünlere yeterli miktarda ruşeym eklemek, vücuttaki homosistein düzeylerini düşürür ve bu durum ciddi veya ölümcül hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. 

  • Yaşlanma etkilerini geciktirir. 

Ruşeym, içerdiği yüksek vitamin ve mineraller sayesinde cilt sorunları ve saç dökülmesi gibi çeşitli yaşlanma etkilerini geciktirmeye yardımcı olabilir. Ruşeym tüketimi bu avantajları elde etmenin doğal bir yoludur. Aynı zamanda ruşeym özü direkt olarak kullanılabilir iken, diğer kozmetik bileşenlerle karıştıralarak da uygulanabilir. Ruşeym ayrıca E vitamini içermektedir. Düzenli olarak tüketilen ruşeym, içerdiği vitaminler sayesinde sedef hastalığı, güneş yanığı, egzama, kırışıklıklar, donuk cilt ve gerileyen saç çizgileri gibi rahatsızlıklar için faydalıdır. 

Ruşeym Zayıflatır mı?

Tam tahıllar, sağlıklı bir enerji kaynağı olması ve kilo vermeye olan etkisi ile bilinir. Ruşeym, tam tahılların üç bileşeninden biridir. Aynı zamanda buğday çekirdeğinin en fazla vitamin ve mineral içerdiği bölümüdür. Ruşeym, iyi bir lif kaynağıdır ve tüm bu özellikleri nedeniylekilo kaybı için en iyi gıdalardan biridir. Ruşeym, içerdiği besinler sayesinde vücudu yetersiz beslenmeden korur ve aynı zamanda içerdiği lifler sayesinde uzun süre tok tutar.  Buna bağlı olarak da iştahı kontrol altına alır. Bu durum vücuda alınan kalorinin azalmasına yardımcı olur. Ruşeym, doğal olarak kilo vermek isteyen bireylerin öğünlerine ekleyebileceği iyi bir seçenektir. İçerdiği besleyici özellikleri vücudun yağ yakımını hızlandırmasına ve formda kalmasına yardımcı olur. Ruşeymde bulunan E vitamini, metabolizma hızınızı artırmaya ve besinlerin yağ olarak depolaması yerine daha fazla kalori yakmaya yardımcı olur. 

Ruşeym Nasıl Kullanılmalıdır?

Ruşeym hem sıcak hem de soğuk bir şekilde tüketilebilen, birçok kullanım alanına sahip bir besindir. Yoğurt, smoothie, süt veya kefirin içerisine eklenerek tüketilebilir. Ayrıca yulaf lapası gibi pişirilerek özellikle sabah kahvaltılarında tüketilebilir. Toz formdaki ruşeym kek, kurabiye veya ekmek hamuruna eklenebilir veya üzerinde kullanılabilir. Çorbalara, salatalara veya yemeklere eklenerek besin değeri artırılabilir. Bununla birlikte omlet ve çırpılmış yumurta gibi çeşitli yumurta tariflerine eklenerek daha doyurucu hale getirilebilir. 

Çok Fazla Ruşeym Tüketiminin Zararı Var mıdır?

Ruşeym B vitaminleri, protein, sağlıklı yağlar ve çeşitli mineraller sağlayan son derece besleyici olmasına rağmen, çok fazla alınması mümkündür. Büyük dozlarda ruşeym, diyetlerdeli lif artışı nedeniyle bağırsak yolunu kötüleştirebilir. Çok miktarda yüksek lifl içeren ruşeym aldıktan sonra mide krampları, şişkinlik, gaz ve ishal oluşabilir. Herhangi bir rahatsızlık hissi ortaya çıktığında, büyük bir miktarlar yerine, gün boyunca birkaç küçük porsiyon ruşeym tüketilmesi önerilir. 

Ruşeym, B vitaminleri, protein, sağlıklı yağlar, birçok mineral açısından zengindir, ancak vücuda çok fazla ruşeym alımı zararlı olabilir.  Ruşeym, içerdiği yüksek lif nedeniyle, yüksek miktarlarda tüketildiğinde, mide krampları, şişkinlik, gaz ve ishal gibi çeşitli bağırsak problemlerine yol açabilir. Bu nedenle ruşeym tüketimi kademeli olarak artırılmalıdır. Böylece artan lif oranı vücut tarafından tolere edebilir. 

Bebekler Ruşeymi Ne Zaman Kullanmalıdır?

Ruşeym, bebeklere verilmesi için önerilen yaş 8 ila 9 aylıktır. Bununla birlikte bir yaş öncesinde pişirilerek, bir yaş sonrasında ise çiğ hali ile bebeklere verilebilir. 

Ruşeym Yağı Ne İşe Yarar?

Ruşeym yağı hem beslenme hem de kozmetikte kullanılan önemli bir bitkisel yağ çeşididir. Ruşeym yağı, güçlü bir antioksidan olarak kabul edilen E Vitamini bakımından zengindir. Bu özelliği ile serbest radikal hasarının önlenmesine yardımcı olur. Buğday çekirdeğinin merkezinden gelen ruşeym, A, B, D ve E vitaminleri ile birçok üzere mineral açısından zengindir. İçerdiği bu vitaminler, cilt sağlığı dahil olmak üzere vücudun birçok işlevinde rol oynar. 

Ruşeym yağı aynı zamanda yüz temizlemede kullanılan etkili bir etkili bir yöntemdir. Akne, sivilce ve diğer cilt sorunlarına neden olabilen fazla sebumu temizlemeye yardımcı olurken, cildin nemini kaybetmesini engeller. Ruşeym yağı, cilde doğrudan uygulanabilir veya çeşitli cilt bakım ürünlerine karıştırılabilir. 

Ruşeym yağı B6, folik asit ve E vitaminleri bakımından yüksektir ve bu özelliği ile cilt için yaşlanma karşıtı bir etki gösterir. Güçlü bir antioksidan olan E vitamini sedef hastalığı, egzama ve kuru cilt gibi birçok cilt sorununu önleyerek, cilt sağlığını destekler. İçerdiği B vitamini ise yeni doku oluşumuna ve doku hasarının onarılmasına yardımcı olur. 

Ruşeym Ekmeği Nasıl Yapılır?

Ruşeym ekmeği, ruşeym ile un karışımından elde edilen bir ekmek çeşididir. Ruşeymli Ekmeğin 100 gramında 224 kalori bulunur. 

Ruşeymli ekmek için gereken malzemeler

  • 500 gram un
  • 50 gram ruşeym
  • 1 adet yaş maya veya 10 gram instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı şeker

Yapılışı

Büyük bir kabın içine un, şeker, ruşeym ve tuz eklenir ve iyice karıştırılır. Un karışımının ortasına küçük bir çukur açılır ve ılık suyun bir kısmı dökülür. Ardından maya eklenir ve suda eritilir. Geriye kalan suyun tamamı yavaş bir şekilde ilave edilerek yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. Kabın üzeri nemli bir bez yardımı ile kapatılır. Yaklaşık 40-45 dakika mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur yeniden yoğurulur ve şekil verilerek tepsiye yerleştirilir. Bu hali üzeri örtülerek, yaklaşık 20-30 dakika tekrar bekletilir. Son olarak hamurun üzerine keskler atılır ve isteğe bağlı olarak yumurta sarısı sürülür. Ruşeymli ekmek hamuru 180 derecede ortalama 40 dakika üzerine kızarana kadar pişirilir. 

Ruşeymli Yiyecek Tarifleri Nelerdir?

Ruşeymli yiyecek tarifleri aşağıda listelenmiştir.

  • Ruşeymli Kurabiye 
  • Ruşeymli Omlet 
  • Ruşeymli Pankek 

Ruşeymli Kurabiye Tarifi

Ruşeymli kurabiye tarifi için gereken malzemeler

  • 90 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 100 gram esmer şeker
  • 1 adet yumurta
  • 200 gram tam buğday unu
  • 20 gram ruşeym
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 80 gr bitter çikolata

Yapılışı

Derin bir kabın içerisinde tereyağ ve şeker mikser yardımı ile çırpılır. Ardından yumurta ilave edilerek çırpmaya devam edilir. Karışımın üzerine tam buğday unu, ruşeym, vanilya, kabartma tozu ve tarçın eklenerek, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Hazır hale gelen hamurdan küçük parçalar koparılarak, yuvarlak şekil verilir ve tepsiye yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. Soğuyan kurabiyeler, benmari usulü eritilen çikolataya batırılır. Çikolata donduktan sonra servis edilir. 1 adet ruşeymli kurabiye yaklaşık 60 kaloridir.

Ruşeymli Omlet Tarifi

Ruşeymli omlet için gereken malzemeler

  • 2-3 yumurta
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı ruşeym
  • 1/4 su bardağı rendelenmiş peynir
  • 1 çay kaşığı maydanoz

Yapılışı

Bir kabın içerisine yumurtalar kırılır. Üzerine süt ilave edilir ve çırpılır. Karışıma rendelenmiş peynir, ruşeym ve maydanoz eklenir. Tava ocağa alınır ve yağ ilave edilir. Karışım, ısınan tavaya dökülür ve her iki tarafı da pişirilir. Sıcak servis edilir.  Bir porsiyon ruşeymli omlet yaklaşık 350 kalori içermektedir. 

Ruşeymli Pankek Tarifi

Ruşeymli pankek için gereken malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 200 ml süt
  • 400 gram tam buğday unu
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı ruşeym
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tarçın

Yapılışı

Büyük bir kapta yumurta ve şeker çırpılır. Üzerine süt ilave edilir ve iyice karıştırılır. Son olarak karışıma tam buğday unu, ruşeym, vanilya, kabartma tozu ve tarçın ilave edilir. Tava hafifçe yağlanır ve ocağa alınır. Pankek hamuru istenilen büyüklükte olacak şekilde tavaya dökülür ve baloncuklar oluştuğunda ters çevrilir. Her iki tarafı da kahverengi renk alana kadar pişirilir. 1 adet (orta) pankek yaklaşık 182 kaloridir. 

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan