Buzdolabınızdaki bu 10 yiyecek çoktan bozulmuş olabilir!
Sandığınızdan daha erken bozulan besinler neler? Bu besinlerin bozulduğunu nasıl anlarsınız?

Geç bozulduğunu sandığınız besinlerinbazıları aslında o kadar da geç bozulmuyor, sadece siz fark etmiyor olabilirsiniz! İşte raf ömrü uzun zannettiğiniz fakat tetikte olmanız gereken besinler:
Şarküteri ürünleri
Plastik, vakumlu ambalajların sandviçlerinizi taze tutacağını düşünseniz de, bu sandviçlerin içindeki şarküteri ürünleri tezgahından alınır alınmaz bozulmaya başlıyor. Firmalar ürünlerinin satın alma zamanından itibaren 3-5 gün içinde tüketilmesini önerse de bu ürünleri 7 ila 10 gün içinde bitirmeniz güvenli. Ancak ürün çeşidine göre kötü koku, küflenme ya da renk değişikliklerini gözlemleyerek hareket etmeniz yerinde olur.
Ağır işlenmiş etler ise daha uzun bir raf ömrüne sahip oluyor. Açılmamış paketlerde bulunan sosis gibi ürünler yaklaşık 2 hafta boyunca taze kalıyor. Paketi açıldığında ise bu süre 5 ila 7 gün arasına düşüyor.
Sarımsak
Sarımsağın faydalarının çeşit çeşit olduğunu biliyoruz. Bu faydalı gıdayı taze yiyebilmeniz için karanlık ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Eğer dış kabuğunu soyduysanız, en kısa süre içerisinde bitirmeniz gerekiyor. Kıyılmış sarımsağın rengi birkaç saat içerisinde değişmeye başlıyor ve 1 hafta içerisinde koyu bir renk alıyor. Eğer sarımsakta filizlenme gözlemlerseniz hemen çöpe atmalısınız.
Pastörize sıvı yumurtalar
Sarısı ve beyazı ayrılmış şekilde, hazır olarak kutularda satılan bu yumurtaların paketini açtıktan sonra 2-3 gün içerisinde tüketmelisiniz. Çünkü yumurta kırıldıktan hemen sonra bozulma eğiliminde olan bir gıda. Paketi açana kadar ise üzerinde yazan son tüketim tarihine kadar muhafaza edebilirsiniz.
Mayonez
Mayonez, etiketindeki son kullanım tarihi çok uzun bir zaman aralığını işaret eden besinlerden biri. Ancak aslında mayonezler açıldıkları andan itibaren yavaş bir şekilde bozulmaya başlıyor. USDA de mayonezin açıldıktan sonra 2 hafta içerisinde tüketilmesini öneriyor. Mayonezi mutlaka buzdolabınızda muhafaza etmeniz ve 2 saatten fazla bir süre oda sıcaklığında kalan mayonezi yememeniz gerekiyor. Eğer mayonezinizi kendiniz yapıyorsanız bunları 5 gün içerisinde bitirmelisiniz.
Yemek artıkları
Hava geçirmez kaplarda düzgün bir şekilde saklansalar dahi pişen tüm yemekler 2 ila 3 gün içerisinde mutlaka yenmeli. Yemekten arta kalanları buzdolabına koymadan önce uzun süre tezgahın üstünde bekletmemeye özen göstermelisiniz.
Şarap
Bir şişe şarabı açtığınızda oksijen şaraptaki bileşikleri parçalamaya başlıyor. Kırmızı ya da beyaz fark etmeksizin tüm şaraplar şişesi açıldıktan sonra buzdolabında ve hava geçirmez bir kapta olsalar bile tatlarını 1-2 gün içerisinde kaybetmeye başlıyor. Bu yüzden bu süreyi geçirmeden şarabı içmelisiniz.
Domatesli soslar
Tıpkı diğer soslarda olduğu gibi, domates bazlı soslarda da basınçlı kutu ve kavanozlar açılır açılmaz sos havaya maruz kaldığı için bozulmaya başlıyor. Bu yüzden açtığınız domates soslarını 5 gün içerisinde mutlaka bitirmeniz gerekiyor. Kutularını açmadıysanız son tüketim tarihine kadar saklamanızda ise bir sakınca bulunmuyor.
Baharatlar
Baharat çeşitlerinin çoğu paketleri açılana kadar uzun bir raf ömrüne sahip. Ancak paketleri açıldığı andan itibaren yavaş da olsa bozulmaya başlıyorlar. Bu durum baharat çeşidine göre değişiklik gösteriyor. Bu yüzden baharatlar bozulmaz diye düşünmemeli ve paketini açtığınız baharatları kullanmadan önce görünüşlerini, kokuları ve tatlarını kontrol etmelisiniz.