Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Çocuğa Verilecek Besinleri Zenginleştirme Yolları
İlay Polat 12.03.2014 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Çocuğa Verilecek Besinleri Zenginleştirme Yolları

Çocuğunuz için besinleri daha kaliteli hale getirmek istiyorsanız tam size göre bir yazı

ÇOCUĞA VERİLECEK BESİNLERİ ZENGİNLEŞTİRME YOLLARI

  • Çocukların açlık, tokluk belirtilerine duyarlı davranılmalı,  yavaş ve sabırla beslenmelidir.
  • Çoğu besini reddeden çocuklar için değişik tat, lezzet ve yapıda yeni birleşimler denenmeli ve teşvik yöntemleri artırılmalıdır.
  • Yemek esnasında çocuğun dikkatini dağıtacak oyunlar en aza indirilmeli,  yemek zamanlarının öğrenme ve aile içi iletişim için olduğu bilinmelidir.

Muhallebi ya da Diğer Temel Besinler İçin: Hazırlarken daha koyu kıvamlı olması sağlanmalı,  hazırlanan besin akıcı ve sulu kıvamda olmamalıdır.

Çorba ve Sebze-Et Yemekleri İçin: Çorba ve sebze ya da et ve sebzeden hazırlanan (mercimek çorba, sebze çorba, kıymalı ıspanak, kabak dolma vb.) yemekler ezilerek püre kıvamına getirilebilir. Yoğun kıvamlı olan bu yemekler ya da çor baların püreleri, sadece çorba ya da sadece yemek sularının yerine tercih edilmelidir.

Muhallebi, çorba ve sebze yemeklerine enerji ve besin öğesi yönünden zengin besinler eklenebilir. Bu zenginleştirme yolu özellikle çorbalar için çok faydalı olacaktır.

- Çorbalara eklenecek kalori/nohut-etli">nohut, bulgur, bezelye, kuru fasulye, mercimek, pirinç, patates ve benzeri çorbayı sadece sıvı bir besin olmaktan çıkaracaktır.

- Çorbaların, muhallebilerin süt, yoğurt ve benzeri besinlerle hazırlanmalıdır.

- Kuru fasulye, nohut, mercimek ve benzeri besinlerden eklenmelidir. (ekonomik koşullar göz önünde tutularak kıyma, balık, tavuk gibi besinlerin ezilerek yemeklere eklenmesi söylenebilir.)

- Bir tatlı kaşığı zeytinyağı, diğer sıvı yağlar, tereyağı ve yumuşak margarin gibi yağlar eklenebilir.

Çocuğun Yemeklerinde Kullanılacak Yağlar: Sıvı ve katı yağlar yoğun enerji kaynaklarıdır. Çok az miktarda kullanılan (örneğin yarım tatlı kaşığı) katı ya da sıvı yağın yemeğe eklenmesi ekstra enerji sağlar. Ayrıca yağ yemeğin ya da muhallebinin kıvamını yoğunlaştırır ve yemeği yumuşak yenilebilir kıvama getirir.

  • Eğer yemeklere fazla miktarda yağ eklenirse çocuk çok fazla doyacağından diğer besinleri alması zor olur. Diğer besinleri az tükettikleri için de yeterli miktarda besin öğesi alamazlar.
  • Eğer çocuk iyi büyüyorsa genellikle çocuğun ekstra yağa ihtiyacı yoktur. Çok fazla yağ tüketen, yağda kızartılmış besinler tüketen çocukların ileri yaşlarda şişman olma olasılığı çok daha yüksektir.
  • Şeker, reçel ve bal da enerji yönünden zengin besinlerdir. Küçük miktarlarda eklense bile enerji değerini arttırırlar ancak bu tür besinler başka besin öğesi içermezler. Bununla birlikte ülkemizde yaygın olarak kullanılan pekmez, hem besin öğesi hem de enerji yönünden zengin oluşu nedeniyle çocuk beslenmesinde iyi bir tercihtir.
  • Eğer anneler şekerli besinler vermek isterlerse, bu besinler diyetteki diğer besinlerin yerini almamalıdır. Örneğin tatlı besinler, bisküvi, şekerli içecekler kimi zaman öğünün yerini alır.

Sıvı Gereksinmesi: Susayan çocuk için ilk besin sağlıklı su olmalıdır. Ayrıca mevsimine uygun taze meyvelerden hazırlanmış meyve suları da uygundur. Çok fazla meyve suyu verilmesi çocuğun diyare-ishal-beslenmeye-dikkat-edilerek-iyilestirilebilir-mi">ishal olmasına neden olabilir ve çocuğun yemek öncesi iştahını kesebilir.

  • Taze meyve ve sebzelerden meyve suyu hazırlamadan önce mutlaka çok iyi yıkanmalıdır. Bekletilmeden tüketilmelidir.
  • Eğer sıvılar çocuğa öğünle birlikte verilecekse öğünün sonunda verilmesi en iyi seçenektir.
  • İçeceğin fazla şeker içermesi aslında çocuğu daha fazla susamasına sebep olur. Ayrıca şekerli hazır içecekler, kolalı içecekler çocuklar için hiçbir zaman uygun değildir.
  • Çay ve kahve çocuğun besinlerden aldığı demirin emilimini azaltır.
  • Çocuğa hayatının hiçbir döneminde çay ya da kahve verilmemeli, eğer çocuk büyüklerden görüp istiyorsa çay yerine çay bardağına sulandırılmış pekmez konarak verilmeli, aynı uygulama kola içinde soğuk su, pekmez ve limon ile yapılır ve çocuğa verilir böylece çocuk kola ya da çay içtiğini zannederek doğru bir besin elementi alır. Ayrıca böyle beslenen çocuklarda hayatlarının sonraki dönemlerinde de çay ve kolaya düşkünlük çok daha azdır.

Beslenmenin Kalitesi, Çeşitliliği ve Sıklığı: Enerjiden zengin besinler vermek, çocuğa öğünler arasında ekstra besinler vermek anlamına gelir. Verilen bu besinler öğünün yerini almamalı, ekstra olarak çocuğa verilmelidir. Bu tür besinler atıştırmalık besinler, ara öğün besinler(kuşluk, ikindi zamanı   besinleri) olarak adlandırılır.

  • İyi atıştırmalık besinler hem enerji ve hem de besin öğeleri yönünden zengin olmalıdır. Yoğurt ve diğer süt ürünleri, mevsimine uygun taze sebze ve meyveler ( domates, salatalık, elma, şeftali ve benzeri), peynir - ekmek ve benzeri besinler iyi ara öğün besinleridir.
  • Ayrıca aileler her gün temel olarak tüketilen besinlerin yanında koyu yeşil yapraklı sebzelerden ya da sarı - kırmızı renkli taze sebze ve meyvelerden ve hayvansal kaynaklı besinlerden çocuklarına vermelilerdir.
  • Çocuğun yemeğinin yemesinin aktif olarak desteklenmesi için öğün boyunca çocuğa eşlik edilmesi ya da birlikte oturulması gerekir.
  • Çocuk yemeğini yerken acele ettirilmemelidir, çocuğa biraz yemek yiyip biraz oyun oynayabileceği ve yeniden yemeğe devam edebileceği söylenebilir.
  • Çocuğa sevdiği besinlerle sevmediği besinler karıştırılarak bir arada verilebilir ve yemesi sağlanabilir.
  • Yemeklerin zorla yedirilmemesi gerekir, çocuğun stresle iştahı azalabilir.
  • Yemek zamanlarının mutluluk ve huzur zamanlar olması gerekir. Çocuk uykuluyken yemek yedirilmemelidir.

Dyt.İlay Polat

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir