Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 02.02.2021 3 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

D Vitamininin bağışıklık üzerindeki etkileri neler?

D vitamini bu yıl da popülerlik tahtını koruyor. Bağışıklık üzerindeki etkisiyle gündem olmayan devam eden D vitaminini bir de biz inceleyelim istedik.

D Vitamininin bağışıklık üzerindeki etkileri neler?

Bağışıklık, bağışıklık, bağışıklık… Her yerde en çok duyduğumuz kelime haline geldiği için biraz sıkıldık sanki. E o zaman biraz bizden de duyun bir şey olmaz. Sadece bağışıklık konuşmayacağız, biraz D vitamini sıkıştırıyoruz araya merak etmeyin. Son bir yılda D vitamininin önemini her gün duyuyor ve takviyelere sarılıyoruz. O halde neden önemli olduğunu konuşalım, ne dersiniz?

D vitamini ve bağışıklık sistemi

D vitamininin vücutta birçok etkisi olması yanında son zamanlarda bağışıklık üzerindeki etkileriyle dikkat çekiyor. Peki nasıl? D vitamini eksikliğinde bağışıklık sisteminin en önemli savaşçıları olan akyuvarların üretimi sağlıklı bir şekilde devam edemiyor. Sonuç olarak immün yanıtta bozulma meydana geliyor. İmmün yanıtın gecikmesi, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine neden olarak vücudu enfeksiyonlara yatkın hale getiriyor. Mevcut enfeksiyonlar ise çok daha ağır seyredebiliyor.

Yapılan çalışmalara bakıldığında D vitamini eksikliği olan Covid-19 hastalarında vitamin takviyelerinin kullanımıyla sepsis, organ yetmezliği, ciddi solunum güçlüğü gibi ağır komplikasyonların önemli ölçüde engellenebildiği görülüyor. D vitamini düzeyi yeterli olan sağlıklı bireylerde ise koronavirüse karşı verilecek immün yanıt çok daha güçlü ve etkili oluyor. Yeterli seviyede vitamine sahip kişilerde, hastalığın hafif veya belirtisiz olarak geçirilme olasılığı artıyor. Coronadan korunma yolları arasında sayılan D vitamini takviyelerinin kullanımı konusunda ise hekime danışmak gerekiyor.

Ne kadar D vitamini takviyesi alınmalı?

Sağlıklı bir vücut için kandaki D vitamini düzeyinin 30 ng/ml’nin üzerinde, ideal olarak ise 40-80 ng/mL aralığında olması öneriliyor. D vitamini takviyeleri genellikle damla şeklinde eczanelerden temin edilebiliyor ve günlük önerilen takviye dozu 400 IU olarak belirtiliyor. Sağlıklı yetişkinler için önerilen bu ortalama doz yaş, gebelik durumu, mevcut hastalıklar veya beslenme düzeni göz önünde bulundurularak hekim tarafından belirleniyor. Tüm gıda takviyelerinde olduğu gibi D vitamininin de fazlası vücutta çeşitli toksik etkiler yaratabiliyor. Bu nedenle bilinçsiz vitamin takviyelerinin kullanımından kaçınmak gerekiyor.

D vitamini hangi besinlerde bulunur?

Bağışıklık sistemini en güçlü düzeyde tutabilmek adına D vitamini haricinde protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengeli olan sağlıklı bir beslenme programı uygulamak gerekiyor. Ayrıca rutin kan tahlillerinin düzenli olarak yaptırılması ve kronik hastalıkları olan kişilerin hekim tarafından önerilen tedaviye uyum sağlaması önem arz ediyor. Vitamin alımı için en doğal ve en sağlıklı yöntem doğru beslenme planından geçiyor. D vitamini içeren besinler içerisinde süt ve ürünleri, yumurta, deniz ürünleri, karaciğer gibi besinler sayılabilse de D vitamininin en önemli kaynağını güneş ışınları oluşturuyor. Bu nedenle her gün düzenli olarak en az yarım saat açık havada cildin bir kısmının güneş alması gerekiyor. Sadece D vitamini içeren besinlerle vücuda ihtiyaç duyduğu desteği sağlayamadığımızı unutmayalım.

Siz de sağlığınızı korumak, aynı zamanda koronavirüse karşı önlemlerinizi almak adına D vitamini içeren besinleri tüketmeye ve düzenli olarak güneş almaya özen gösterebilirsiniz. Ayrıca D vitamini eksikliğinizin olabileceğini düşünüyorsanız veya vitamin düzeyinizi etkileyebilecek bir hastalığınız mevcutsa vitamin testlerinizi yaptırarak takviye kullanmanızın gerekliliği hakkında hekiminize danışmanızda fayda var.

Son olarak D vitamini ve korona ilişkisini daha yakından incelemek için ‘’ D vitamini koronadan korunmamızı sağlayabilir mi? ’’ adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan