Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Dışarıda Yemek Kilo Mu Aldırıyor?
Diyetisyen Sena Tuvanç 18.02.2015 2 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Dışarıda Yemek Kilo Mu Aldırıyor?

Dışarıda yeme alışkanlığı, kişilerin genellikle sağlıksız beslenmelerine yol açıyor.

Dışarıda Yemek Kilo Mu Aldırıyor?

Bir zamanlar dışarıda yemek birçok kişi için lüks sayılabilecek ve yalnızca özel zamanlarda gerçekleştirilen bir durumdu. Ancak günümüz koşullarında, dışarıda yemek çalışan bireylerin en çok başvurduğu yöntem haline geldi. Ev yemeği yemek ise artık bir lüks!

Dışarıda yemek, aslında hem sosyal hem de psikolojik açılardan olumlu etkilere sahip. Bir yandan sosyalleşmeyi sağlarken, diğer yandan sofra hazırlama stresi de olmadığı için bireyler birbirleriyle daha çok sohbet etme fırsatı buluyorlar. Tüm bunlar yoğun bir iş gününün yorgunluğunu atmaya da yardımcı oluyor.

Ancak sunduğu tüm bu kolaylıkların yanı sıra, dışarıda yemenin olumsuz yanları da yok değil.
 

Dışarıda Yemek Kilo Almaya Sebep Oluyor Mu?


Dışarıda yemek konusunda “zararlı” olarak akla gelebileceklerden en önemlisi: Fast-food tüketimi. Bireyler kısıtlı zamana sahip olmaları nedeniyle sıklıkla diyet yiyecekler yerine fast-food tüketimine yöneliyolar. Obezite sorununun da son zamanlarda iyice artmasıyla birlikte, dışarıda yemek ve özellikle fast-food ile beslenmek bir araştırma konusu haline geldi: Acaba yüksek kalorili bu besinlerin obezite ile nasıl bir ilişkisi vardı?

Tufts Üniversitesi bu soruyu cevaplayabilmek için bir araştırma yaptı. Araştırmada, 1996-2013 yılları arasında Amerika’da popüler olan 3 fast food restoranından bilgiler toplandı. Patates kızartması, cheeseburger ve ızgara tavuk sandviçlerdeki sodyum, doymuş yağ ve trans yağ miktarları incelendi ve şu sonuçlar elde edildi:

 

 

  • Bu tarihler arasında porsiyon büyüklüklerinde ve besin içeriklerinde anlamlı değişiklikler gözlenmedi. 90’lı yılların sonları ile 2000’lerin başlarında porsiyon boyutlarının büyüdüğü doğrulandı; ancak günümüzde bunun sabit kaldığı anlaşıldı. Bu nedenle de obezitedeki artışın doğrudan porsiyon boyutlarının büyümesine bağlanamayacağı vurgulandı.

 

 

 

  • Tuz ile doymuş yağ miktarlarında yüksek oranda artış saptandı. Büyük boy bir cheeseburger, patates kızartması ve gazlı içecekten oluşan bir menüdeki sodyum içeriğinin kişinin günlük sodyum ihtiyacının neredeyse tamamını karşıladığı görüldü.


Besinlerdeki yağ ve tuz oranının yüksek olması, obezite ile birlikte çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilecek, sağlık açısından riskli bir durumdur.

 

*Diyetkolik.com öneriyor;

Dışarıda fast food tarzı hazır besinlerle beslenmekten mümkün olduğunca kaçının.

 

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir