Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 24.04.2023 4 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Diyetle ilgili bildiğiniz her şey yanlış olabilir!

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı kulaktan dolma bilgilere dayandırıyor olabilirsiniz. Nasıl mı?

Diyetle ilgili bildiğiniz her şey yanlış olabilir!

Kilo vermek veya almak istiyorsunuz, doğru diyeti bulup hayatınızı düzene sokmak için sabırsızlanıyorsunuz. Sosyal medyadan, arkadaşlarınızdan duyduğunuz popüler diyetleri uygulamaya hazırsınız çünkü onlara güveniyorsunuz ancak kaçırdığınız bir nokta var: Bunlar diyet efsaneleri olabilir mi? Gelin hep beraber bakalım.

Gece Yemek Yemek Şişmanlatır 

Bu diyet efsanesini bir kenara bırakın. Gece geç saatlerde yenen yemeklerin kilo almanıza neden olduğuna dair kesin bir kanıt yok. Bildiğimiz şey, çok fazla kalorinin kilo alımına neden olduğu ve gece yiyen birçok kişinin aşırı yemek yeme ve yüksek kalorili yiyecekleri seçme eğiliminde olduğudur. Yine de yatmadan hemen önce yemek yemek mide yanmasına ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu yüzden erken saatteki yemek zamanlarınıza düzenli şekilde bağlı kalmaya çalışın.

Bazı Şekerler Diğerlerinden Daha Kötü

Sofra şekeri, agave, bal ve yüksek fruktozlu mısır şurubu kaloriye ekstra katkılarda bulunur mu? 

Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, vücudumuzun yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sofra şekeri gibi ilave şekerleri benzer şekilde emdiğini gösteriyor. Belirli bir şeker türünden kaçınmak yerine; şekerli içecek, şekerleme ve diğer tatlılardakiler gibi her türden ilave şekeri sınırlamaya çalışın.

Kahve Sizin İçin İyi Değil

Bu, yakın zamanda çürütülmüş bir diyet efsanesidir. Ölçülü tüketildiğinde (günde 2 kupa veya 4 fincan Türk Kahvesi) kahve, sağlıklı beslenmenin güvenli bir parçasıdır ve antioksidan fitokimyasallarla sağlığa katkıda bulunur. Aslında araştırmalar, kahvenin tip 2 diyabet, safra taşı, Parkinson hastalığı ve hatta bazı kanser riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Yine de kahve kalorilerini kontrol altında tutmakta fayda var. Özellikle krema, şeker ve aromalı şuruplar gibi süslemelerden uzak durun.

Ne Kadar Az Yağ Yerseniz O Kadar İyi

Vücudunuzun beslenmesi ve gelişmesi için üç makro besine ihtiyacı vardır: protein, karbonhidratlar ve yağlar. Evet, yağlar! Kabuklu yemişler, tohumlar, balık, avokado, zeytin ve az yağlı süt ürünleri gibi yiyeceklerde bulunan sizin için iyi olan yağlar  enerji verir, hücrelerin onarımına yardımcı olur ve gerekli hormonların üretilmesinde etkilidir. Sınırlandırılması veya kaçınılması gereken yağlar; tereyağı, yüksek yağlı süt ürünleri, kırmızı et ve birçok işlenmiş gıda gibi gıdalarda bulunan doymuş ve trans yağlardır.

Sodyumu Azaltmak için Deniz Tuzuna Geçin

Deniz tuzuna geçmenin sodyum tasarrufu sağlayacağını mı düşünüyorsunuz? Üzgünüz, bu da bir diyet efsanesi. Ağırlık olarak; gurme tuzları, sade eski sofra tuzu ile yaklaşık olarak aynı sodyuma sahiptir. Bunun yerine biber, otlar ve baharatlarla lezzet katın. Ayrıca, toplam tuz alımımızın yaklaşık %75'ini çorbalar, çeşniler, karışımlar, peynirler ve konserveler gibi işlenmiş ve hazır gıdalardan (tuzluk değil) geldiğini de unutmayalım!

Kilo Vermek İçin Daha Fazla Su İç

Hiç şüphe yok ki su vücudunuz için hayati öneme sahip ama kilo vermeye yardımcı mı? Tam olarak değil. Su içmek sizi yüksek kalorili içeceklerden uzak tutuyorsa, kesinlikle kilo vermenize yardımcı olabilir. Ancak başka hiçbir şeyi değiştirmeden diyetinize daha fazla su eklemek, tartınızdaki sayıları düşürmede hiçbir fark yaratmaz.

İşlenmiş Tahıllardan Kaçının

Tam tahılların bizim için iyi olduğunu biliyoruz çünkü lif, vitaminler, mineraller ve fitokimyasallarla doludurlar. Bu, işlenmiş tüm tahılları atmanız gerektiği anlamına gelmez. Hatta bazı işlenmiş tahıllar folik asit ile takviye edilmiştir. Kepekli tahıllar daha sağlıklı bir seçim olsa da, bazı güçlendirilmiş işlenmiş tahıllara da yer açabilirsiniz.

Şeker, Çocukları Hiperaktif Yapıyor

Bu efsane o kadar yaygın ki, doğru olmaması imkansız görünüyor. Yine de çoğu araştırma, şekerin tüm çocukları hiperaktif yapmadığını gösteriyor. Peki çocuklar neden doğum günü partilerinde duvarlardan sekiyor?  Sebebi pasta değil; muhtemelen heyecan verici ortam olmasıdır. Yine de, çocuklarınızın ne kadar şeker yediklerine dikkat edin. Çok fazla tatlı yemek, daha sağlıklı yiyecekler için çok az yer bırakır.

Sporcuların Bir Ton Proteine ​​İhtiyacı Var

Herkes bir sporcunun güç ve kas oluşturmak için tonlarca proteine ​​​​ihtiyaç duyduğunu bilir, değil mi? Tam olarak değil. Çoğu Amerikan diyeti, sporcular için bol miktarda protein sağlar. Atletik gücü ve kasları artırmanın gerçek sırrı, yoğun bir kas egzersizinden hemen sonra yeterli kalori almak, yoğun antrenmana odaklanmak ve karbonhidrat ve protein içeren bir atıştırmalık (yağsız çikolatalı süt gibi) almaktır. Özel tozlar, barlar ve takviyelerin uygulanmasına gerek yoktur!

Fazla Şeker Diyabete Neden Olur

Kek veya şeker sevginizin şeker hastalığına yol açacağından mı endişeleniyorsunuz? Bu diyet efsanesi hakkında endişelenmeyi bırakın. Şeker hastası değilseniz, şeker yemek hastalığa yakalanmanıza neden olmaz. Bununla birlikte, diyabet riskinizi artıran şey , fazla kilolu ve hareketsiz olmaktır. Vücudunuza bir iyilik yapın: Boş ve şekerli kalorileri azaltın ve harekete geçin!

Karbonhidratlar Kilo Aldırır

Bu diyet efsanesine de inanmayı bırakın. Tüm karbonhidratlar sizin için kötü değildir. Ama insanlar düşük karbonhidratlı diyetlerle kilo veriyor gibi görünüyor, değil mi? Bu diyetler neredeyse her zaman kalorileri de kısıtlar. 

Diyet Efsanelerini Tespit Etmek İçin İpuçları

* İlk olarak, kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, neredeyse kesinlikle gerçek değildir.

* İkinci olarak, kendinize "Bunu kim söylüyor?" İddiayı öne süren kişi taraflı mı? Ürün mü satmaya çalışıyor? Bilgi sadece küçük bir araştırmaya mı dayanıyor? Vb. sorular sorun ve araştırın!

* Kilo vermenin veya korumanın gizli bir içeriği yoktur. Doğru beslenmenin ve egzersiz yapmanın önemli olduğunu kendinize sürekli hatırlatın!

Eğer bu konuda daha fazla makale okumak isterseniz ''Diyetler hakkında yanlış bilinen 7 şey'' başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

 
facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan