Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 27.02.2020 3 dakikada okunur
yorumlar
2
kaydet

Diyetler hakkında yanlış bilinen 7 şey

Kilo vermek, son derece zorlayıcı bir süreç; ancak bu güçlüğün bir kısmına da aklımızda yer etmiş olan kavram hataları yüzünden yaşayabiliyoruz. Sizler için diyetler hakkında, zor olan bir süreci daha da kötüleştiren 7 hatalı bilgiyi derledik:

Diyetler hakkında yanlış bilinen 7 şey

1. Tatlı yemek yasak

Kalori tüketiminizi kontrol altında tuttuğunuz sürece beslenme düzeninize her türlü besin maddesini entegre edebilirsiniz aslında – özellikle de en sevdiklerinizi. Favori yiyeceklerinizden yasak adı altında uzak durmaya çalıştığınızda, kendinizi kötü hisseder ve diyeti sürdürmeye dair cesaretiniz kırılmaya başlar.

2. Gözle görülür bir fark için çok fazla kilo vermek gerek

Evet, ideal kilonuza ne denli yaklaşırsanız, fiziksel sağlığınız o denli dengelenecektir; ancak sağlığınız üzerinde en büyük etkiyi, diyet programının başında attığınız küçük adımlarla elde edebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre verilen yalnızca 2-5 kilogram dahi, insülin direncinde tip 2 diyabet ilaçlarını bırakmaya yetecek kadar düşüşü beraberinde getiriyor.

3. Ne yediğiniz ne kadar yediğinizden çok daha önemli

Genel kanının aksine araştırmalar, tükettiğiniz gıdaların kalori içeriklerinin, gıdanın türünden daha önemli olduğunu gösteriyor. Yani masum görünen ancak altı dilim ekmeğin kalori içeriğine sahip olan bir gıda türü, ilk bakışta uzak durulması gerektiği düşünülen bir dilim tatlıdan daha tehlikeli olabilir. Bu yüzden besinleri türlerine göre sınıflandırmaktansa, kalori içeriklerini öğrenmekte fayda var.

4. Egzersiz yaptığınız sürece istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz

Aslında son derece basit, ancak üzerinde düşünülmeyen bir denklem: egzersiz ile verilen kiloların yemekle geri alınması, kısır bir döngüden başka hiçbir şey getirmez.

5. Öğün atlamak kilo verme sürecini kısaltır

Üzgünüz ama öğün atlamak, yalnızca bir sonraki öğünde aşırı yemek yeme isteğinden başka bir şey doğurmaz. Yapılan araştırmalar, kahvaltı yapmama gibi bir alışkanlığı olan insanların, düzenli kahvaltı yapanlara kıyasla daha kilolu olduklarını gösteriyor. Ve özellikle diyabet hastasıysanız eğer, kan şekeri seviyenizin stabil olabilmesi ve hipoglisemi riskinin düşük olması için gün boyunca küçük porsiyonlarla düzenli bir şekilde gıda tüketmeniz şart.

6. Nişasta kilo almaya sebep olur

İnsülin dirençli kişilerde vücut, karbonhidrat kalorilerini enerji olarak yakmaktansa, yağa dönüştürmeye eğilimli olabilir; ancak nişasta gibi karbonhidratların kalori yoğunluklarının diğer besin türlerine kıyasla daha az olduğu gerçeği değişmez. Nişasta tüketimindeki sorun, yine kalori miktarıdır; yağlı gıdalarla birlikte ya da aşırı miktarlarda tüketildiklerinde, alınan kalori yükü artmaya başlar.

7. Asla hazır gıda tüketmemelisiniz

Fast food severler için iyi haber: sağlıklı beslenmeye ya da kilo vermeye çalışmak, hazır gıdaları hayatınızdan tamamen çıkarmanız anlamına gelmiyor. Seçimlerinizi bilinçli bir şekilde yaptığınız sürece, hazır gıdaları beslenme düzeninize entegre edebilirsiniz. Kızarmış gıdalar yerine ızgaraları tercih edin, mayonez gibi yüksek yağ içerikli soslardan uzak durun ve patates kızartmalarınızı paylaşmayı ya da porsiyonküçültmeyi deneyin.

Kaynak

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Sey Us

Sey Us Asla doğru olduğunu düşünmüyorum, her kalori aynı kaloridir gibi saçma bir mantıkla yazılmış ancak öyle bir şey yok. Bunu destekleyen bir sürü akademik araştırma hatta neredeyse kanıtlayan da bir belgesel var: that sugar film.

08.03.2020
Yanıtla
Pinar Ozturk

Pinar Ozturk "Egzersiz ile verilen kilolarin,yemekle geri alinmasi kısır döngü"cok dogru

10.03.2020
Yanıtla