Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Uzman Diyetisyen Şimal Deniz 10.09.2018 3 dakikada okunur
yorumlar
3
kaydet

Diyette akşam yemeği yememek gerçekten kilo verdiriyor mu?

“Bugün çok yedim, akşam en iyisi bir şey yemeyeyim” diyenlerdenseniz büyük bir yanılgı içindesiniz demektir!

Diyette akşam yemeği yememek gerçekten kilo verdiriyor mu?

Kilo vermek uğruna atılan bazı adımlar sıklıkla metabolizma hızımızı yavaşlatabiliyor ve hatta kimi zaman vücudumuzun dengesini altüst edebiliyor. Bu adımların çoğu hiç kuşkusuz öğün saatlerine ve bu öğünlerde yenen yemeklerin içeriğine ilişkin. Genellikle kulaktan dolma bilgiler neticesinde uygulanan bu hatalı davranışların en sık yapılanlarından ve en önemlilerinden biri de diyette akşam yemeğiyle ilgili.

Kahvaltı ya da öğle öğünlerinde alınan kalorilerin vücut tarafından daha kolay sindirilip yakılabileceği düşünülürken akşam yemeği saatlerinde metabolizma yavaşladığından bu öğüne daha önyargılı yaklaşılıyor. Pek çok kişi akşam yemeğini çok az kalorili atıştırmalıklarla geçiştirme ya da bu öğünü atlama yoluna gidiyor. Fakat bu ne kadar doğru? Diyette akşam yemeği menüsü nasıl olmalı?

Diyette akşam yemeği menüsünde nelere dikkat edilmeli?

diyette aksam yemegi menusu

Bazılarımızın sandığının aksine diyet sırasında akşam öğününü atlamak çok büyük bir yanlış. Her zaman ısrarla üzerinde durduğumuz gibi, sağlıklı bir şekilde kilo vermenizin ve verdiğiniz kiloları –hatta kimi zaman daha fazlasını– geri almamanızın tek yolu dengeli beslenmek ve ihtiyacınız olan kaloriyi alarak diyetinizi sürdürmek.

Diyet sürecinde akşam öğününde dikkat edilmesi gereken ilk şey bu öğünün yapıldığı saat. “Akşam 6’dan sonra hiçbir şey yemememek gerek”, “8’den sonra buzdolabını asla açmıyorum” diyenleri boşvermeniz gerektiğini hemen söyleyelim. Önemli olan yatmadan iki saat önce son ara öğününüzü, yine yatmadan dört saat önce ise son ana öğününüzü, yani akşam öğününü yapmış olmanız. 

Akşam yemeğini atlamak daha beter sonuçlara yol açabiliyor

diyet aksam yemegi tarifleri

Tıpkı diğer öğünlerde olduğu gibi akşam yemeği menünüzde de dengeyi gözetmelisiniz. Çünkü karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeli olan ve gün içinde almanız gereken toplam kalori miktarını geçmeden yaptığınız bir akşam öğünü kan şekerinizin düşmesini önleyerek akşam saatlerinde açlık ya da tatlı krizlerine girmenizin önüne geçiyor. Aksi takdirde vücudunuz ihtiyacı olan enerjiyi karşılamak için beyninize acıkma sinyalleri gönderiyor. Bu da geç saatlerde tatlı ya da abur cubur tipi besinlere yönelmenize sebep oluyor. Bu açlık krizleriyle mücadele etseniz bile aç bir şekilde yattığınızda uyku düzeninizde de sıkıntılarla karşılaşmanız olası hale geliyor.

Bu konu hakkında vücudunuz için oldukça zararlı olan gece atıştırmalarına farklı bir açıdan yaklaşan "Gece neden acıkırız?" yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Diyet akşam yemeği tarifleri bir zorunluluk mu?

diyette aksam yemegi onerileri

Yukarıda yazdıklarımızdan da tahmin edebileceğiniz gibi, diyette akşam yemeği önerilerimizden biri diyet tarifler olmayacak. Gün içinde kaçamak yaptığınızda, almanız gereken kalori miktarının çoğunu aldığınızda elbette akşam öğününde diyet tariflerden yararlanabilirsiniz. Fakat bu durumların dışında diyet akşam yemeği tarifleri kesinlikle bir zorunluluk değil.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
Pınar Polat

Pınar Polat merhaba,peki aksam yemeğinde salata yoğurt gibi hafif beslenmek yeterli midir?

10.09.2018
Yanıtla
Diyetkolik  Destek

Diyetkolik DestekMerhaba Pınar Hanım, Günlük almanız gereken kalori ve besin öğeleri ihtiyacınıza göre değişmekle beraber bir öğün protein diğer öğün ise sebze ağırlıklı beslenmeyi öneriyoruz. Eğer gün içinde fazla kaçırdığınızı düşünüyorsanız akşamı hafif geçirmek adına salata+yoğurt yiyebilirsiniz ama bir rutin haline dönüşmemeli. 13.09.2018

Ilayda Öztürk

Ilayda Öztürk İyi de günlük 2 öğün yeter

10.09.2018
Yanıtla
Diyetkolik  Destek

Diyetkolik DestekMerhaba İlayda Hanım, Kişinin uyuma ve uyanma saatleri değişiyor olsa da en ideal öğün sayısı 3 ana ve 3 ara olmak üzere 6 öğündür. Eğer günde yalnızca 2 öğün ile beslenirsek almamız gereken minimum kaloriyi alamayız ve bu durum aç kalmamıza, kan şekerimizde dalgalanmalar olmasına sebep olur. Ayrıca 2 öğün beslenmek metabolizmamızın yavaşlamasına yol açar. Biz bunu önermesekde, 2 ana öğün yapmayı tercih edecekseniz bu öğünlerinizi mutlaka ara öğünlerle desteklemelisiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz. 13.09.2018

Tuğba Oğuzalp

Tuğba Oğuzalp Ben öyle yapa yapa 57 kilodan 44 kiloya düştüm. Ne kadar da yanlış yapmışım ben öyle. sağlığım elimden gitti resmen..

14.10.2018
Yanıtla