Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 12.01.2021 4 dakikada okunur
yorumlar
4
kaydet

Doğal mucize: Adaptojenler

Doğanın mucizeleri saymakla bitmez elbette ama bu mucizeleri nelere faydalı olduğunu ve nasıl kullanacağımızı bilmenin de sağlıklı yaşama katkısı oldukça fazladır. Bu nedenle sizin için son yıllarda popülaritesi artan adaptojen bitkileri derledik.

Doğal mucize: Adaptojenler

Adaptojenler, vücutta tükenmiş adrenal/kortizol seviyelerinden anksiyete ve duygudurum bozukluklarına kadar birçok olumsuzluğa yardımcı olan şifalı bitkilerdir. Özellikle son yıllarda tüketimi hayli artıran adaptojenler, iyileştirici gücü sayesinde vücudunuzun dengesini sağlamakta destekleyici rol oynar. Hem bitki hem de toz formda bulunabilen adaptojen takviyelerini, yediklerinizle karıştırarak kullanılabilir ve enerji dolu sağlıklı bir yaşam geçirebilirsiniz.

Peki adaptojen nedir?

Adaptojen kelimesi, bitkilerin iyileştirici işlevlerini vücudun gereksinimine göre “uyarlama” yeteneğinden gelir. İlk defa egzersiz yapmaya başladığınızda vücudunuz stres yaratır ama egzersiz yapmayı düzenli hale getirdiğinizde vücudunuz stresle başa çıkmayı öğrenir. İşte adaptojen tüketimi de vücudu, ürettiği stres hormonu kortizol ile başa çıkabilmek için biyokimyasal olarak eğitir. Bu nedenle kan basıncını stabilize etmek, kortizol/adrenal seviyelerini düzenlemek veya kronik stresi gidermek için adaptojen bitkilerden faydalanılabilir. Adaptojenler sadece bir organ veya sistem için değil, genel bağışıklık sisteminin gücünü arttırmak için geniş faydalara sahiptir. Kendinizi halsiz, uyuşuk veya kaygıya karşı duyarlı hissediyorsanız, diyetisyeninize danışarak diyetinize adaptojenleri ekleyebilirsiniz.

Adaptojen bitkiler nelerdir?

Zerdeçal: Güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahip olan zerdeçal, kan şekerinden kolesterole kadar optimum seviyelerin korunmasına yardımcı olur.

Meyan kökü: Dünyada en çok yetiştiği yerler Avrupa ile Asya'dır.  Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisi de vardır. Dayanıklılığı artırmaya ve stresi azaltmaya yardımcı olur.

Yabanmersini: İdrar yolu problemlerinin yanı sıra solunum, üreme ve endokrin sistemler için de kullanılan yabanmersini, kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düşürmede de etkili.

Ashwagandha: Ruh halini dengeleyen Ashwagandha bitkisi güçlü bir antioksidandır. Ayrıca beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yardım ettiği, kan şekeri seviyelerini düşürdüğü ve kortizolü azalttığı söylenir.

Reishi Mantarları: Tıbbi mantarlarlar arasında yer alan reishi mantarı, yorgunluk ve solunum şikayetlerine kadar her türlü semptomu hafifletmesiyle ünlüdür.

Shatavar: Otların kraliçesi olarak bilinen shatavari otu, kadınlar tarafından doğurganlığı arttırıcı olarak kullanılmasının yanı sıra vücuttaki hormonları dengeler.

Maca bitkisi: Lepidium meyenii yani Maca bitkisi, Güney Amerika’nın Andes bölgesinde yetişen ve tarih boyunca enerji toniği olarak kullanılmış olan bitkidir. Özellikle cinsel sağlığı destelemek amacıyla kullanılır.

Ginseng: Anti-kanser, anti-yorgunluk ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olan Ginseng’in bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinir ve uzun vadeli stres problemlerini yatıştırabilir.

Sea Buckthorn (Yabani İğde): Himalaya Dağları'nda “kutsal meyve” olarak bilinen Sea Buckthorn, omega ve antioksidan bakımından zengindir ve hem cilt sağlığını iyileştirmede hem de sindirim sistemi düzenlemede yardımcıdır.

Schisandra: Çinliler tarafından “wu wei zi” olarak da adlandırılan schisandra bitkisi karaciğeri korur,  hafızayı güçlendirir ve solunum problemlerine yardımcı olur.

Moringa: Moringa bitkisi, doğal enerji sağlar ve içeriğindeki vitaminler sayesinde strese karşı direncinizi arttırmaya yardımcı olur. Ayrıca yaşlanma karşıtı etkileri de vardır.

Lycium: Wolfberry veya goji berry olarak da bilinen Lycium, hem antioksidan hem de anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Kasları güçlendirebilir, karaciğer ve böbreklerin yanı sıra bağışıklık sistemini desteklemek için de kullanılabilir.

Jiaogulan: Genellikle “ölümsüzlük bitkisi” olarak adlandırılan Jiaogulan, salatalık ailesi mensubudur. Jiaogulan’ın yaprakları çay yapmak için kullanılır ve Ginseng'e benzer faydaları vardır.

Guduchi: Guduchi, detoksifikasyon ve gençleştirme etkileri gözlenen, geleneksel bir Hint Ayurveda bitkisidir. Bağışıklık güçlendirme, gripten korunma, gut ve artritin hafifletilme gibi birçok özelliğe sahiptir.

Adaptojenleri sağlıklı yaşam rutininize nasıl adapte edersiniz?

Adaptojenler genellikle çay ve toz olarak tüketilir. Bitki olanlar sıcak su ile demlenerek içebilir, toz formda olanlar ise salata sosuna ve çorbalara eklenebilir. Bazı adaptojenler kapsül formlu olarak bulunabilir. Tercihinizi kapsül adaptojenlerden yana kullanmak isterseniz, içeriğine dikkat etmenizi öneririz. Çünkü bu formdaki bazı adaptojenler, inandığınız kadar doğal olmayabilir.

Adaptojen bitkilerin yan etkileri var mıdır?

Herhangi bir bitkide olduğu gibi, bazı adaptojen bitkilerin de alerjik etki gösterme olasılığı vardır. Adaptojenlerin yan etkilere veya sağlık sorunlarına neden olabileceğini gösteren çok az kanıt bulunuyor. Ancak, her bitki gibi adaptojen bitkiler de insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu sebeple doktora danışılmadan kullanılmamasını tavsiye ederiz. Şayet herhangi bir adaptojen bitkiye alerjiniz varsa, bu durum gastrointestinal sıkıntılarla veya başka yan etkilerle karşılaşmanıza neden olabilir.

facebook twitter linkedin whatsappmail

Yorumlar

Yorum yapan
 Birileri

Birileri Türkiye de anca zerdeçal buluruz.

14.01.2021
Yanıtla
Tuba Ünüvar

Tuba Ünüvar Bu saydıklarınızın 1ini buluruz gerısı yok

15.01.2021
Yanıtla
Deniz Karakurt

Deniz Karakurt Yaralı bir bilgi

28.01.2021
Yanıtla
Ozgu Gumus

Ozgu Gumus Tesekkurler

01.02.2021
Yanıtla