Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Doğum Sonrası Sağlıklı Beslenme ve Diyet
Aysen Arıcan 07.06.2012 5 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Doğum Sonrası Sağlıklı Beslenme ve Diyet

Büyümenin en hızlı olduğu yeni doğan döneminde bebeğin yaşantısında en önemli konu beslenmedir. Anne sütü bebeğin hem sağlıklı olması ve tüm besin gereksinimlerini karşılaması, hem de kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulmaz üstünlükte bir besindir. Anne sütü doğumdan sonraki ilk yarım bir saatlik süre içinde ve başka hiçbir ek besin, su dahil verilmediğinde bebekler için en ideal besindir.

Hemen hepimiz sağlıklı beslenme diyince bir iç çekeriz, “keşke şu imkânım olsa da yapabilsem”,” elimde değil bazı besinleri sevemiyorum “ gibi sözlerle sağlıklı beslenmek isteyip de bir türlü bunu yaşama adapte edemeyiz. Ne var ki çoğu kadın bir gün bebek beklediğini öğrendiğinde büyük bir telaş içinde geçmişteki açıklarını kapamaya çalışır. SAĞLIKLIBİR YAŞAM ANCAK SAĞLIKLI BESLENMEYLE MÜMKÜNDÜR, SAĞLIKLI BİR BEBEK DÜNYAYA GETİRMENİN BİRİNCİ ŞARTI DA YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDİR.

BEBEĞİNİZ DÜNYAYA GELDİKTEN SONRA DA BESLENME ÇOK ÖNEMLİDİR

İlk 6 ay sadece anne sütü ile bebeğinizi besleyin.

Dünya sağlık örgütü ve çocuk sağlığı ile ilgili tüm birlik ve kuruluşlar ilk 6 ay bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini vurguluyor ve bu konuda kampanyalar yürütüyor. Ülkemizde de sağlık bakanlığı ve sağlık bakanlığı ile işbirliği yapan birçok sivil toplum örgütü anne sütü kampanyalarıyla dünyadaki uygulamaların ülkemiz de de yaygınlaşması ve insanların eğitilmesi konusunda yoğun çaba harcıyor.

Büyümenin en hızlı olduğu yeni doğan döneminde bebeğin yaşantısında en önemli konu beslenmedir. Anne sütü bebeğin hem sağlıklı olması ve tüm besin gereksinimlerini karşılaması, hem de kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulmaz üstünlükte bir besindir. Anne sütü doğumdan sonraki ilk yarım bir saatlik süre içinde ve başka hiçbir ek besin, su dahil verilmediğinde bebekler için en ideal besindir.

Gebelik ve emziklilik, kadın için doğal fizyolojik olaylardır. Gebelik ve emziklilikte kadının beslenmesindeamaç;

  • Kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak
  • Bebeğin normal büyümesi ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılamaktır.

Doğum Sonrası Beslenme Biçiminiz Nasıl Olmalı?

Besin gruplarını, hangi besinlerin ne içerdiğini ve ne kadar tüketmek gerektiğini öğrenin.

5 temel besin grubu

Et Grubu besinler (yumurta, et, tavuk, balik-sezonu-acildi">balık, peynir, hindi vb proteinden zengin besinler ); Özellikle demir, B12 vitamini, fosfor, B2, B6 , folik asit gibi önemli besin ögelerinin zengin kaynağıdır. Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri gereksinimi emziklilik döneminde artar bu nedenle haftada en az 2-3 diyette-porsiyon-ve-istah-kontrolu">porsiyon balık tüketilmelidir. Bu gruptan her gün en az 3-4 porsiyon tüketilmesi önerilir.

Süt Grubu (Süt, kalori/yogurt-tam-yagli">yoğurt, kefir, ayran, kımız): kalsiyumun en zengin olduğu gruptur , B12, B6, A Vitamini gibi birçok besin ögesinin de en önemli kaynağıdır. Günde en az 3 bardak yağsız veya yarım yağlı süt grubundan tüketmelisiniz. Emziklilik döneminde 1200 mg civarında kalsiyum ihtiyacı vardır. 1 bardak sütte 240 mg kalsiyum bulunur.

Sebze-Meyve Grubu; A,C,K vitaminin ve potasyumun en zengin kaynağıdır ayrıca önemli ölçüde su ve karbonhidrat gereksinmemizi karşılar. İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Günde 3-4 porsiyon meyve 2-3 porsiyon sebze tüketin 
Tahıl Grubu; ( ekmek, pilav, makarna,bisküviler, krakerler, patates, leblebi vb nişasta içeriği zengin besinler): İhtiyacımız olan enerjimizin en önemli kaynağıdır.Özellikle tam taneli tahıllar, beyazlatılmamış ürünler kan şekeri dengesini sağlamada önemli yer tutar. Günlük 12-14 dilim ekmek veya alternatiflerinden mutlaka tüketmeye çalışın. 2 kaşık pilav veya makarnanın, 1 kase çorbanın, ¼ simidin, 1 patatesin, 3 kestanenin, 2 adet bisküvinin bir dilim ekmeğe eşit olduğunu unutmayın.

Yağ Grubu (zeytinyağı, yağlı tohumlar, fındık, ceviz, mayonez, tereyağ vb) Önemli ölçüde enerji ihtiyacımızı karşılamamızı ve yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılmasını sağlar. Özellikle bitkisel sıvı yağlarda bulunan doymamış yağ asitleri süt veriminizin artmasında önemli rol oynar. Katı yağları hayvansal gıdalarla aldığınız için Günde 20-30 gr sıvı yağ tüketimi ihtiyaçlarınızı karşılamaya yeterlidir. Bunu da yemeklerle birlikte almalı ve kesinlikle yağı kavurup yakmamalısınız.

Yediklerinizi kaydetmeye başlayın.

Tüm ayrıntısı ile yediklerinizi yazın ve sık sık kontrol edin, tıpkı makyaj yaparken aynaya baktığınız gibi bir sonraki gün ne yiyeceğinizi neleri azaltmanız gerektiğini bir önceki günün kayıtlarına bakarak karar verebilirsiniz. Süt- yoğurt tüketmeyi unutuyorsanız örneğin bu kayıtlar size hatırlatacaktır.

Güvenli gıda seçmeye özen gösterin.

Besinleri satın alırken uygun ambalajlanmış olması, uygun sıcaklıkta saklanmış olması, sağlıklı pişirme yöntemi uygulanmış olması ve hijyenik koşullarda üretilmiş olması çok önemlidir. 

Örneğin gereksiniminiz olan kalsiyumu karşılamanız için günde en az 3 bardak süt veya yoğurda ihtiyacınız var, bunu eğer açıkta satılan ürünlerden seçerseniz besin zehirlenmesi riski ile karşı karşıyasınız demektir. Ayrıca kaynatma esnasında sütün besin değerinin %90 ını kaybettiğini unutmayın.

Balık tüketmenin öneminden bahsettik kızartma balık yediğinizde yararları bir tarafa vücudunuza kanserojen bir çok maddeyi almanız söz konusudur, bu nedenle daha sağlıklı olan fırında pişirme yöntemini tercih etmelisiniz.

Fazlası da azı da anne ve bebek sağlığına zarar verir

Gebelikte fazla beslenmeyetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir. Bu nedenle bilinçsizce her besine saldırmak değil dengeli bir şekilde gereksinmelerin karşılanması gerekir. Bu gereksinmeler yaş, fiziksel aktivite durumu, gebeliğin başlangıcındaki ağırlık, besin depolarının yeterlilik derecesi gibi birçok etmene bağlıdır. Bu nedenle kalorilik matbu listelerden uzak durulmalıdır. 
Gebelikte beslenme biçimi ne kadar sağlıklı sürerese sonrasındaki dönemde anne o kadar rahat eder.

Doğum sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar

5 temel besin grubundan yeterli tüketmeye çalışın. 
Tüketilmesi gereken besinleri günde 6 öğüne dengeli bir şekilde paylaştırın. 
Emziriyor olmanız demek iki kişilik yemenizi gerektirmez. 
Panik yapmayın bir besin yararlı diye duyduğunuzda o besinden her gün yemeliyim inancından uzaklaşın. 
Güvenli gıda tüketmeye özen gösterin. Özellikle açıkta satılan besinleri satın almayın. 
Alışık olmadığınız besinlere dikkat edin, eğer sağlıksız koşullarda yapıldığı kanaatindeyseniz sakın tüketmeyin. 
Her gün en az 2-3 bardak süt veya yoğurt tüketin. Süt sevmiyorsanız sütlü tatlılar, ayran, kefir, cacık, sütlü çorbalar gibi çeşitli şekillerde kalsiyum ihtiyacınızı karşılayın. 
Gebeliğe kilolu başladıysanız eğer çok yağlı, şekerli besinler tüketmemeye çalışın ve mutlaka diyetisyentakibi altından beslenmenizi programlayın. Doğum sonrası kilo vermek için aceleci olmayın, sağlıksız yöntemlere başvurmayın.
Her gün düzenli egzersiz yapın. Gebelik ve emzirme dönemi için en uygun egzersiz yürüme ve yüzmedir. 

facebook twitter linkedin whatsapp messenger mail

Yorumlar

İlk yorumu sen yap

İlgini Çekebilir