Bul
App Store Google Play

Diyetkolik'i telefonunda kullan

sitede bul
Reklamsız Kullan
facebooktwitterlinkedinwhatsappmail
Diyetkolik Diyetisyenim 09.08.2018 5 dakikada okunur
yorumlar
0
kaydet

Emziren anne diyetinde dikkat edilmesi gereken 12 şey

Hamilelerin uyguladığı diyet kadar, emziren anne diyeti de bebeğin sağlığı üzerinde etkili. Bu yüzden eğer bebeğinizi emziriyorsanız diyetinize onu da düşünerek daha çok dikkat etmelisiniz. İşte “Emziren annelerde diyet nasıl olmalı?” sorusunun cevapları...

Emziren anne diyetinde dikkat edilmesi gereken 12 şey

Hamile kadınların beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği nedense hep bilinir de, emziren anne diyetinde bazı önemli konular ihmal edilir. Oysa hamilelik süreci kadar emziklilik süreci de bebeğinizin sağlığı üzerinde etki gösteriyor. Emziren annelerde diyet listesinde bulunan ne varsa bebek de bu besinleri yemiş sayılıyor. Dolayısıyla emziklilik sürecindeki annelerin yedikleri bebeğin gelişimini doğrudan etkiliyor.  

Peki ama emziklilik sürecinde emziren anne diyet listelerinde neler bulunmalı ve nelere özen göstermeli? Hamilelik sürecinden farklı olarak bu süreçte neler yapılmalı?

Emziren annelerde diyetin başlıca şartı: İlk 6 ay zayıflama diyeti yok

emziren annelerde diyet

Emziren anne diyetinde özellikle ilk 6 ayın önemi büyük. Bu 6 aylık süreçte eğer sütünüz geliyorsa bebeğinizi emzirmeniz gerekiyor. Emziklilik döneminde sütünüzün besin ögeleri açısıdan yeterli olması ise uyduladığınız diyete, yani beslenme şekline bağlı.

Bebeğinizi emzirirken günlük almanız gereken kaloriyi tamamlamanız, besin ögeleri açısından yeterli ve dengeli beslenmeniz oldukça mühim. Bu yüzden doğumda aldığınız kiloları hemen vermeye çalışmamalı, emziklilik sürecinin ilk 6 ayında kesinlikle zayıflama diyeti yapmamalısınız. Bu süreçte kendinize ve vücudunuza zaman tanımalısınız. Çünkü yeni doğum yapmış annelerde hormonal dengenin düzene girebilmesi belli bir süre istiyor. Zaten yeterli ve dengeli beslendiğinizde bebeğinizi emzirmenizin de etkisiyle ilk 6 ayda da bir miktar ağırlık kaybedeceksiniz.

Anne sütünü etkileyen faktörler

emziren anne diyet listeleri

Emziren anneler için “Ya yeterince sütüm gelmezse?”, “Ya sütten kesilirsem?” gibi soruların çok tanıdık olduğunu biliyoruz. Anne sütünü etkileyen pek çok unsur bulunuyor. Stresten olabildiğince uzak olmak, dinlenmeye vakit ayırmak, bebeğinizi sık aralıklarla emzirmek süt miktarınızı olumlu etkileyecek şeylerden. Fakat emziren anne diyetinde belki de en önemlisi yeterli ve dengeli beslenmek. Bu süreçte yenmemesi gereken besinleri bilmek de bir o kadar önemli.

Emziren anneler ne yememeli?

“Emziren anneler ne yemeli?” sorusu kadar “Emziren anneler ne yememeli?” sorusu da önem taşıyor. Bebeğinizi emzirdiğiniz süreç içerisinde kaçınmanız gereken bazı besinler bulunuyor. Gaz yapan besinler emziren anne diyetinde dikkat etmeniz gereken ilk grup. Kafein içeren içeceklerin tüketim miktarını da sınırlamalı, bu içeceklere olabildiğince az yer vermelisiniz. Karışımlardan oluşan bitki çaylarını da içmemelisiniz. Bu süreçte sadece rezene, melisa, ıhlamur ve rooibos çayı içebilirsiniz. Yine bu süreçte aşırı baharatlı ve acı yiyeceklerden, ambalajlı ve konserve besinlerle aranıza mesafe koymalı, içerdikleri civa ve kurşundan ötürü ise dip balıklarını beslenme düzeninize dahil etmemelisiniz.

Emziren anne diyetinde bu 12 noktaya dikkat

1-Emziren annelerin diyet listelerinde ilk dikkat etmeleri gereken nokta aldıkları sıvı miktarı desek yanlış olmaz. Öncelikle emziklilik sürecinde günde en az 8-12 bardak su içilmesi gerekiyor. Buna ilave olarak süt, ayran, şekersiz veya az şekerli komposto, taze meyve suyu ve ev yapımı limonata da beslenme düzenine dahil edilebilecek içecekler arasında yer alıyor. Bu süreçte emzirme sırasında da su içilmesi ve her emzirmeden sonra bir bardak daha su içilmesini tavsiye ediyoruz.

emziren annelerin diyet listeleri

2-Herkes tarafından bilinen bir diğer konu da elbette alkol ve sigara tüketimine ilişkin. Emziren anne diyetinde bu iki şey yer almamalı. Hatta emziklilik sürecini sigarayı hayatınızdan sonsuza kadar çıkarmak için bir vesile olara da görebilirsiniz :)

3-Emziren annelerde diyette protein miktarı dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Eğer herhangi bir alerji vb. sağlık probleminiz bulunmuyorsa her gün yumurta yiyebilirsiniz. Yumurtaya ek olarak, ana öğünlerinizde et, etli sebze yemeği ya da kuru baklagillere diyetinizde yer vererek ihtiyacınız olan protein miktarını karşılayabilirsiniz.

4-Bu süreçte kalsiyum açısından zengin besinleri de yeterince almalısınız. Süt, peynir, yoğurt, pekmez, fındık, fıstık gibi besinleri diyetinize dahil edebilirsiniz.

emziren annelerde diyet listesi

5-Kuru baklagillere beslenme düzeninizde yer vermeniz bitkisel protein ve demir almanız açısından oldukça önemli. Kuru baklagiller emziklilik döneminde bazı anne veya bebeklerde gaz sorununa neden olabiliyor. Bu tip olası bir durumun önüne geçmek için kuru baklagilleri bir gün boyunca suda bekleterek zar kısımlarını soyduktan sonra pişirebilirsiniz. İlk seferde az miktarda yiyerek kendinizde ve bebeğinizde herhangi bir rahatsızlık yaratıp yaratmadığını gözlemleyebilirsiniz.

6-Omega 3 yağ asitleri de bebeğin zihinsel gelişimi üzerinde etkili olduğundan, emziren anne diyetinde mümkünse haftada iki kez balık yemelisiniz.

7-Hepimizin bildiği üzere, meyve ve sebzeler vitamin ve mineral açısından zengin besinler arasında yer alıyor. Bu yüzden ara öğünlerde meyve ve ana yemeklerde mutlaka sebzelere yer vermelisiniz.  Yine vitamin ve mineral alımı açısından tam buğday veya tam tahıllı ekmek yemeyi de ihmal etmemelisiniz.

emziren anne ne yemeli

8-Katkı maddesi içeren, şeker içeriği yüksek, aşırı yağlı paketli gıdalardan bu süreçte olabildiğince uzak durmalısınız. Salam, sosis, sucuk, konserve gibi ürünler de bunlara dahil edilebilir.

9-Bu süreçte demir alımına özellikle dikkat etmelisiniz. Gebelik sürecinde kontrol altında tutulan anemi (kansızlık) sorunundan emziklilik döneminde de kaçınılması gerektiğinden, bu süreçte demir yönünden zengin olan et, tavuk, yumurta, balık, karaciğer, kuru üzüm, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, ceviz, fındık gibi besinlere yer verebilirsiniz.

10-Emziren anne diyetinde sınırlandırılması gereken sıvılar arasında çay ve kahve de yer alıyor. Anemi riskini en aza indirmek için çay ve kahve mümkün oldukça az içmeli, içeceğiniz zaman da açık çaya birkaç damla limon ekleyerek yemeklerden en az 1 saat önce veya sonra içmelisiniz.

hamilelik

11-Anneler genellikle emzirme sürecinde olmalarının arkasına sığınarak canları çeken zararlı yiyeceklere de diyetlerinde yer verebiliyor. Ancak kızartma ve yağ oranı yüksek besinler, şerbetli ya da aşırı şekerli diğer tatlı besinler bebeğinizin ileride şeker hastası olma riskini artırdığı gibi,  sizin de aldığınız kiloları verememenize, hatta kilo almanıza yol açacaktır.

12-Tuz tüketimi de bu süreçteki önemli konulardan biri.  Emziren anne diyetinde yaptığınız yemeklerde iyotlu tuz kullanmalı ve miktarında aşırıya kaçmamalısınız.

Süt yapan yiyecekler

Yukarıda değindiğimiz besinlere ek olarak kısaca süt yapan diğer yiyecekleri sıralayalım: incir, beyaz dut, tahin helvası, dereotu, çemen otu tohumu, rezene, siyah susam, kimyon ve arpa. Bunlar anne sütünü artıran yiyecekler olsalar da her besinde olduğu gibi tüketim miktarlarında aşırıya kaçmamalısınız.

facebook twitter linkedin whatsappmail

İlk yorumu sen yap

Yorum yapan